Η φανέλα της Ουκρανίας, η οργή των Ρώσων και η «άψογη στάση» της UEFA

Η φανέλα της Ουκρανίας, η οργή των Ρώσων και η «άψογη στάση» της UEFA

Δίπλα στο εθνόσημο της κίτρινης φανέλας με την οποία η Ουκρανία θα παίξει στο Euro βρίσκονται τυπωμένα τα σύνορα της χώρας με λευκό περίγραμμα. Είναι ένας χάρτης που περιλαμβάνει και την προσαρτημένη από τους Ρώσους Κριμαία. Το σύνθημα στο πίσω μέρος, που καλύπτει τον λαιμό, γράφει «Δόξα στην Ουκρανία». Στο εσωτερικό υπάρχει ένα ακόμα: «Δόξα στους Ηρωες»! Και οι δύο φράσεις αποτελούν τα δημοφιλέστερα σλόγκαν ανάμεσα στους στρατιώτες της χώρας από το 2014 που έγινε η ρωσική εισβολή. Η UEFA, η οποία προσπαθεί για πολλά – πολλά χρόνια να περάσει σαν «στάση ζωής» σε όλο το οργανωμένο ποδόσφαιρο το «Νo Politica», για μια ακόμη φορά σφύριξε αδιάφορα. Οχι μόνο ενέκρινε την συγκεκριμένη εμφάνιση, επιτρέποντας στην ουκρανική ομοσπονδία να την χρησιμοποιήσει κανονικά σε όλα τα επίσημα παιχνίδια, αλλά και φρόντισε να το κάνει ευρύτερα γνωστό με απάντηση εκπροσώπου της στο BBC: «Η φανέλα της εθνικής Ουκρανίας (και όλων των υπολοίπων ομάδων) για το EURO 2020 έχει εγκριθεί σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανονισμούς, που αφορούν τον εξοπλισμό των ομάδων».

Με τέτοια κάλυψη, λογικό ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Πάβελκο, να μην αφήσει περιθώριο για αμφιβολίες: «Πιστεύουμε πως η σιλουέτα της Ουκρανίας θα δώσει δύναμη στους παίκτες, γιατί θα αγωνιστούν για όλη τη χώρα. Και όλη η Ουκρανία, από τη Σεβαστούπολη και τη Συμφερόπολη ως το Κίεβο, από το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ μέχρι το Ουζγκόροντ, θα τους υποστηρίξει σε κάθε αγώνα»! Μιλάμε για τις περιοχές που είτε βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, είτε ελέγχονται από ομάδες μαχητών που θεωρούνται «ρωσικές δυνάμεις». Μια ακόμη φάση, με «ποδοσφαιρική» τούτη τη φορά διάσταση, σ' ένα ψυχρό πόλεμο με πολλά θερμά επεισόδια που συνεχίζεται και θα συνεχίζεται, αν και έχει αφήσει πίσω του γύρω στους 15 χιλιάδες νεκρούς…

Οι όποιες ρωσικές αντιδράσεις περνούν, περίπου, στο ντούκου. Περισσότερο από φανερό πως ό,τι έγινε, έγινε με τη σιωπηρή έγκριση της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, η οποία αποφάσισε για μια ακόμη φορά να πάρει θέση δια της ανοχής, αν και κατά καιρούς έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους, ότι θα είναι «άτεγκτη» σε ζητήματα που μπερδεύουν την πολιτική στο ποδόσφαιρο ή ενθαρρύνουν το όποιο πολεμικό κλίμα και τον ρατσισμό. Μ' ένα απλό πρόστιμο τιμωρήθηκαν οι αλβανικής καταγωγής Ελβετοί ποδοσφαιριστές που πανηγύριζαν σχηματίζοντας με τα χέρια τους τον αετό της Μεγάλης Αλβανίας στο Μουντιάλ του 2018. Και φυσικά, μόνο με πρόστιμο τιμωρήθηκε και η δική μας Εθνική, όταν ένα γκρουπ ακροδεξιών ανέβασε στο γήπεδο Καραϊσκάκη το εμετικό πανό για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, σε παιχνίδι με τους Βόσνιους. Οσο για τα κρούσματα ρατσισμού, κάνουν… πάρτι σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά γήπεδα, χωρίς κανείς να αντιδρά ουσιαστικά. Εκτός κι αν θεωρείται τιμωρία, να κλείνει μικρό μέρος της εξέδρας σε ένα γήπεδο, λες κι ο ρατσιστής δεν μπορεί να πάει να καθίσει... παραδίπλα.

«Οργανώσεις» όπως η FIFA και η UEFA συνήθισαν να βασίζονται στις δημόσιες σχέσεις. Ετσι, στα δύσκολα η παρέμβασή τους εξαντλείται στους «αποκλεισμούς» κάποιων ζευγαριών. Να μην παίζουν στον ίδιο όμιλο η Ρωσία με την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία ή το Κόσοβο με τη Σερβία και τη Βοσνία. Ως εκεί! Το ίδιο θα γίνει και τώρα…