Η επόμενη μέρα της Νάπολι και ο Μανωλάς

Η επόμενη μέρα της Νάπολι και ο Μανωλάς

Μετά τον αναπάντεχο αποκλεισμό της από την ισπανική Γρανάδα στο Europa League (συνολικό σκορ 3-2), το παρόν και το μέλλον της Νάπολι είναι γεμάτο ερωτηματικά. Τα κύρια ζητήματα είναι ο προπονητής Τζενάρο Γκατούζο και έπειτα η οικονομική αναπροσαρμογή. Το κλαμπ θέλει να μειώσει τη μισθολογική μάζα κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πωλήσεις των καλύτερων παικτών του, ίσως να σημαίνει και πως ο Κώστας Μανωλάς θα πρέπει να βρει νέα ομάδα.

Ο κόουτς Τζενάρο Γκατούζο δεν φαίνεται να χωρά στα σχέδια του ιδιοκτήτη Αουρέλιο ντε Λαουρέντις που άρχισε κιόλας το... κάστινγκ του επόμενου τεχνικού της ομάδας. Θεωρεί υπεύθυνο τον Γκατούζο για την ήττα από τη Γιουβέντους με 2-0 στον τελικό του Σούπερ Καπ Ιταλίας, τον αποκλεισμό στο Europa League, την έξοδο από το Κύπελλο Ιταλίας κόντρα στην Αταλάντα και την 7η θέση όπου βρίσκεται τώρα η ομάδα στην Serie A.

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το μοντέλο που την οδήγησε από την Serie C στο Champions League, με εντυπωσιακή ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια, δεν είναι πλέον βιώσιμο, εκτιμά ο ντε Λαουρέντις. Η Νάπολι δίνει σε μισθούς περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τους φόρους και ο πρόεδρος θέλει να μειώσει τα έξοδα. Αυτό σημαίνει είτε διαπραγματεύσεις με τους παίκτες για να ρίξει τις αποδοχές τους ή πωλήσεις.

Ο Ελληνας κεντρικός αμυντικός είναι ο 6ος πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της Νάπολι, λαμβάνοντας τέσσερα εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Περισσότερα παίρνουν μονάχα ο παρτενέρ του στην άμυνα Καλιντού Κουλιμπαλί, έξι εκατομμύρια, ο αρχηγός Λορέντσο Ινσίνιε, 4,6 εκατομμύρια, και οι επιθετικοί Βίκτορ Οσιμχεν, Ιρβινγκ Λοσάνο και Ντρις Μέρτενς, από 4,5 εκατομμύρια ο καθένας.

Στο μεταγραφικό παζάρι, ο Μανωλάς αξίζει περί τα 30 με 35 εκατομμύρια ευρώ, ο Κουλιμπαλί κοστολογείται στα 60, ο Ινσίνιε κι ο Λοσάνο στα 35 με 40, ο Οσιμχεν στα 50 κι ο Μέρτενς στα 15. Επιπλέον, υπάρχουν ομάδες που ενδιαφέρονται για τον Ισπανό χαφ Φαμπιάν Ρουΐθ για τον οποίο η Νάπολι θέλει 40 με 45 εκατομμύρια κι ο άλλος μέσος, ο Ζιελίνσκι ίσως να φέρει προτάσεις. Η τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 εκατομμύρια.

Για την περασμένη σεζόν ο σύλλογος ανακοίνωσε 95 εκατομμύρια ευρώ απώλειες και από το μεταγραφικό παράθυρο του Ιανουαρίου μπήκε μπροστά η διαδικασία μείωσης των εξόδων – έφυγαν οι επιθετικοί Αρκάντιους Μίλικ και Φερνάντο Γιορέντε που έπαιρναν από 2,5 εκατομμύρια τον χρόνο. Οι απώλειες δεν θα είναι λιγότερες αυτή την σεζόν και φυσικά δεν προβλέπεται να γίνουν μεγάλες μεταγραφές όπως το προηγούμενο καλοκαίρι όταν ο ντε Λαουρέντις έδωσε 70 εκατομμύρια για να πάρει τον Οσιμχεν από την Λιλ.

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν αναλόγως με το πού θα παίξει – αν παίξει – η ομάδα την επόμενη σεζόν στην Ευρώπη. Σε περίπτωση που μείνει εκτός τότε είναι πιθανό να φύγουν οι περισσότεροι από αυτούς τους παίκτες. Αν πάλι προκριθεί για το Europa League ίσως να φύγουν τα πιο... καυτά ονόματα όπως ο Κουλιμπαλί κι ο Φαμπιάν. Η συμμετοχή στο Champions League θα άλλαζε εντελώς τα δεδομένα, μα δεν είναι εύκολο να συμβεί. Οπότε η Νάπολι το καλοκαίρι θα απασχολήσει την ποδοσφαιρική αγορά μια και θα προσφέρει καλούς παίκτες σε χαμηλά ποσά.