H κατάργηση του «νόμου του εκτός έδρας γκολ» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα κάνει καλό στις business

H κατάργηση του «νόμου του εκτός έδρας γκολ» στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα κάνει καλό στις business

Το τέλος μιας εποχής στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Πιθανώς. Η UEFA μπορεί να καταργήσει τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ στις νοκ άουτ φάσεις των ευρωπαϊκών διοργανώσεών της. Σαφώς και υπάρχουν πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία εδώ και χρόνια, αλλά αυτή την φορά μοιάζουν πιο ισχυρές από ποτέ. Το θέλουν και κάποιες από τις ομάδες, αλλά και οι συνεργάτες της που έχουν τα οπτικοακουστικά δικαιώματα.

Η απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμη. Αναμένεται να συζητηθεί ξανά αυτές τις μέρες που θα συσκεφθεί η επιτροπή των διοργανώσεων συλλόγων του οργανισμού, αλλά το σενάριο είναι να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις ως και το τέλος του Μαΐου και να εξεταστεί στο περιθώριο του τελικού του Champions League στην Κωνσταντινούπολη, στις 29 εκείνου του μήνα.

Το άρθρο 20.01 των κανόνων της UEFA, αναφέρει αναφέρει πως: «αν δύο ομάδες έχουν σημειώσει τον ίδιο αριθμό τερμάτων στη διάρκεια των δύο αγώνων, τότε εκείνη που έχει σημειώσει τα περισσότερα τέρματα εκτός έδρας προκρίνεται στην επόμενη φάση». Ο «νόμος» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην σεζόν 1965-66 στο Κύπελλο Κυπελλούχων που δεν υπάρχει πια και εφαρμόστηκε καθολικά σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από το 1969. Δημιουργήθηκε προκειμένου να αποθαρρύνει τις ομάδες να παίζουν... κατενάτσο στα εκτός έδρας παιχνίδια τους και σαφώς συνέβαλλε για να γίνει πιο επιθετικό το ποδόσφαιρο. Πλέον, εντός και πέριξ της UEFA εκτιμάται πως είναι ξεπερασμένος.

Ως τώρα έχουν σχηματιστεί δύο τάσεις: μια που θέλει τη μερική κατάργηση του κανονισμού και η άλλη που προτιμά την ολική. Οι υποστηρικτές της πρώτης θέλουν να διατηρηθεί ο κανονισμός αλλά μόνο για τις σειρές που οδηγούνται σε παράταση. Οι υποστηρικτές της δεύτερης, λένε πως αν ισχύει για την παράταση τότε θα προκληθεί κομφούζιο στους θεατές και στους τηλεθεατές, οπότε καλύτερα να μην υπάρχει καθόλου.

Η κατάργησή του σαφώς και θα οδηγήσει σε περισσότερες παρατάσεις, δηλαδή έξτρα τηλεοπτικό προϊόν για τους συνεταίρους της UEFA και περισσότερος χρόνου προβολής για τους σπόνσορές της. Οπότε θα είναι καλό για τις business σε κάθε περίπτωση, είτε συνεχίσει να ισχύει μερικώς ή βγει εκτός... κάδρου τελείως. Επιπλέον, αν αποτελέσει παρελθόν ο κανονισμός εξ ολοκλήρου τότε θ' ανοίξει και ο δρόμος για να δούμε τις τελικές φάσεις του Champions League να γίνονται όπως το περσινό Final 8, σε μια πόλη, αλλά με δύο ματς αντί για ένα. Κι αυτό ίσως δώσει την ευκαιρία για να πάει και σε άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Αλλωστε στο παρελθόν είχε πέσει στο τραπέζι να γίνει ο τελικός στη Νέα Υόρκη ή στη Ντόχα. Το αν θα επιστρέψει το κατενάτσο, δεν απασχολεί επί του παρόντος ούτε την UEFA, ούτε τις ομάδες.