H «αυτοκρατορία» της Μάντσεστερ Σίτι εξαπλώνεται

H «αυτοκρατορία» της Μάντσεστερ Σίτι εξαπλώνεται

Η Βαν είναι μια μικρή πόλη περισσότερων από 50.000 κατοίκων στη Βρετάνη της Γαλλίας. Η ποδοσφαιρική ομάδα της, η Vannes Olympique Club, δεν είναι και το... καμάρι της. Παίζει στην 4η Κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου. Πλέον, όμως, οι ελπίδες για επιτυχία ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερες! Ο λόγος; Η Βαν πριν μερικές ημέρες εντάχθηκε στο πρόγραμμα συνεργασίας του City Football Group (CFG) – του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού πρότζεκτ στην ιστορία του αθλήματος – που είναι εξίσου σημαντικό με την προσπάθεια της Μάντσεστερ Σίτι στους «16» του Champions League απόψε (22:00, COSMOTE SPORT 1) κόντρα στη Γκλάντμπαχ, στην ουδέτερη «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης.

Το CFG έχει ποσοστά μετοχών – πλειοψηφικά ή μειοψηφικά – σε δέκα ομάδες σε τέσσερις ηπείρους. Στην Ευρώπη: Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία), Τζιρόνα (Ισπανία), Λόμελ (Βέλγιο), Τρουά (Γαλλία). Πέραν της Σίτι όλες οι υπόλοιπες είναι ομάδες που αγωνίζονται στη 2η Κατηγορία. Στην Αυστραλία: Μέλμπουρν Σίτι FC. Στην Ασία: Γιοκοχάμα Μαρίνος (Ιαπωνία), Σιτσουάν Γιουνιού (Κίνα) και Μουμπάι Σίτι FC (Ινδία). Στην Αμερική: Νιού Γιόρκ Σίτι FC (Η.Π.Α.), Μοντεβιδέο Σίτι Τόρκε (Ουρουγουάη).

Η Βαν και η βολιβιανή Μπολίβαρ ανήκουν στην σφαίρα επιρροής του CFG αν κι αυτή δεν επένδυσε, ως τώρα, χρήματα στα δύο κλαμπ. Εχουν πρόσβαση στο τεράστιο database του γκρουπ που τους παρέχει το know how τόσο ποδοσφαιρικά (βίντεο και αναλύσεις από αγώνες και προπονήσεις κλπ.) όσο και σε επίπεδο sports science (προγράμματα προπονήσεων, τεχνολογικές καινοτομίες κλπ.).

Η «αυτοκρατορία» σύμφωνα με το Forbes αξίζει τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά χωρίς να υπολογίζονται και επιπλέον περιουσιακά στοιχεία όπως γήπεδα και προπονητικά κέντρα που θα εκτόξευαν κι άλλο το ποσό. Οικονομικά, το CFG στηρίζεται από τον Σεΐχη Μανσούρ των Η.Α.Ε. και το Abu Dhabi United Group (78%), από δύο κινέζικα επενδυτικά κεφάλαια (China Media Capital και CITIC Group, 12%) κι ένα αμερικάνικο fund (Silver Lake, 10%). Για την ώρα κατατάσσεται ως το 10ο πιο ακριβό αθλητικό εγχείρημα στον πλανήτη. Στο μέλλον θα επιδιώξει να προσθέσει στο portfolio της κι άλλες ομάδες, σίγουρα κάποια αφρικάνικη.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΟΜΑΔΑ/ΑΘΛΗΜΑ ΑΞΙΑ
Liberty Media Formula 1, Ατλάντα Μπρέιβς (MLB) 10,7 δισ.
Kroenke Sports Λος Αντζελες Ραμς (NFL), Αρσεναλ, Ντένβερ Νάγκετς (ΝΒΑ), Κολοράντο Αβαλαντς (NHL), Κολοράντο Ράπιντς (MLS) κ.α. 7,18 δισ.
Τζέρι Τζόουνς Ντάλας Κάουμποϊς (NFL) 5,74 δισ.
Fenway Sports Group Λίβερπουλ, Μπόστον Ρεντ Σοξ (MLB), RFR (NASCAR) κ.α. 5,43 δισ.
Yankees Global Ent. Νιού Γιόρκ Γιάνκις (MLB), Νιού Γιόρκ Σίτι FC (MLS) κ.α. 5,26 δισ.
MSG Sports Νιού Γιόρκ Νικς (ΝΒΑ), Νιού Γιόρκ Ρέιντζερς (NHL) 5,14 δισ.
Οικογένεια Κραφτ Νιού Ινγκλαντ Πέιτριοτς (NFL), Νιού Ινγκλαντ Ρεβολούσιον (MLS), UFC (πολεμικές τέχνες) 4,36 δισ.
Οικογένεια Γκλέιζερ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τάμπα Μπέι Μπάκανιερς (NFL) 4,32 δισ.
Paul G. Allen Trust Σιάτλ Σίχοκς (NFL), Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς (ΝΒΑ), Σιάτλ Σάουντερς (MLS) 4,14 δισ.
City Football Group Μάντσεστερ Σίτι και άλλες εννιά ποδοσφαιρικές ομάδες 4 δισ.

H ιδέα της δημιουργίας ενός ποδοσφαιρικού franchise ανήκει στον CEO, Φεράν Σοριάνο. Στα χρόνια του ως οικονομικός αντιπρόεδρος της Μπαρτσελόνα στη διοίκηση του προέδρου Τζουάν Λαπόρτα, προσπάθησε να κάνει κάτι παρόμοιο. Ωστόσο, η Μπάρτσα που ανήκει στα μέλη της δεν μπορούσε να το υποστηρίξει. Τέτοιες αποφάσεις θέλουν ταχύτητα και ευελιξία στις επενδύσεις. Δημιουργήθηκε, όμως, ένα δίκτυο με «εξαγώγιμο» προϊόν τις μεθόδους της «Λα Μασία», της ακαδημίας των «μπλαουγκράνα».

Η στρατηγική έχει πολλά παρακλάδια. Αρχικά, ιδρύοντας το franchise, το CFG αποσκοπεί στο ν' ανοίξει νέες αγορές για τη Μάντσεστερ Σίτι και ν' αποκτήσει περισσότερους οπαδούς. Η λογική; Αν σ' αρέσει το «προϊόν» στην χώρα σου θα σου αρέσει και εκείνο από την Αγγλία. Η Σίτι δεν έχει το παγκόσμιο fanbase που έχουν άλλοι σύλλογοι όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπάγερν Μονάχου.

Ταυτόχρονα γίνεται και πιο ελκυστικό στους σπόνσορες που ξέρουν πως το μήνυμά τους δεν πηγαίνει μονάχα στους φιλάθλους της Σίτι, αλλά σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, η εταιρία που παρέχει τον τεχνικό εξοπλισμό στη Μάντσεστερ Σίτι (εμφανίσεις κλπ.) «ντύνει» και άλλες τέσσερις ομάδες του γκρουπ. Μόνο για τους «πολίτες», το deal, εικάζεται πως φτάνει στα 70 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Επειτα, διευρύνει την πηγή άντλησης ταλέντου. Περισσότερες ομάδες, ελέγχουν περισσότερους ποδοσφαιριστές. Ετσι, το CFG μπορεί να αποκτήσει δεδομένα για περισσότερους παίκτες που θα ενσωματώνονται στις ακαδημίες των κατά τόπων συλλόγων, αλλά και να έχει άποψη για τους υπόλοιπους παίκτες της χώρας. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρεις πού θα εμφανιστεί ο επόμενος σταρ του ποδοσφαίρου. Το πλάνο, δε, δεν έχει να κάνει μόνο με τις πρώτες ομάδες των ανδρών ή και τις ακαδημίες. Δημιουργούνται ή ενισχύονται και τα γυναικεία τμήματα. Αλλωστε το γυναικείο ποδόσφαιρο γνώριζε ραγδαία ανάπτυξη πριν την πανδημία του κορονοϊού. 

Με τις αλλαγές στους κανονισμούς των μεταγραφών στην Αγγλία λόγω Brexit, αλλά και εξαιτίας της μείωσης των δανεικών παικτών από την σεζόν 2022-23 που έχει επιβάλλει η FIFA, αυτοί οι σύλλογοι θα παίξουν ρόλο ώστε η Σίτι να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί με μεγαλύτερη ελευθερία όσον αφορά στην απόκτηση παικτών Κ-18 από την Ε.Ε., αλλά και παράλληλα να μπορεί να δώσει χρόνο συμμετοχής σε παίκτες του γκρουπ σε πιο ανταγωνιστικά περιβάλλοντα, ώστε να φανεί αν μπορούν να ενισχύσουν την Σίτι ή άλλη ομάδα του γκρουπ ή ακόμη και να πωληθούν σε άλλες ώστε ν' αυξηθούν τα έσοδα του ομίλου.

Τα τελευταία έξι χρόνια, η Σίτι έχει κάνει πωλήσεις 250 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο παικτών που έπαιξαν στα «φυτώριά» της. Αυτά τα χρήματα είναι που της επιτρέπουν να δίνει περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά μονάχα αμυντικών, αλλά και να μένει εκτός προβλημάτων στο Financial Fair Play.

Γι' αυτό και ήταν καίριας σημασίας η πρόσληψη του Πεπ Γκουαρδιόλα το 2016. Το CFG θέλει όλες οι ομάδες του να παίζουν το «City Game», να εφαρμόζουν, δηλαδή, τη φιλοσοφία για επιθετικό παιχνίδι του Καταλανού τεχνικού. Τα γκολ δίνουν νίκες και οι νίκες αυξάνουν το fanbase και το engagement σε social media και όχι μόνο. Το κλαμπ, δε, σιγά σιγά μεταμορφώνεται και σε media company. Εχει το δικό του δίκτυο που κάνει τις δικές του παραγωγές. Μάλιστα, με συμπαραγωγό τον Γκουαρδιόλα παρουσίασε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ την σεζόν 2018-19 όταν έγινε ο πρώτος σύλλογος στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που πήρε και τα τέσσερα εγχώρια τρόπαια: πρωτάθλημα, Κύπελλο, Community Shield και League Cup. Η Σίτι επίσης έχει κάνει άνοιγμα και στα e-sports.

Ενας από τους πολλούς προπονητές που έχει δουλέψει για το γκρουπ γιατί κρίθηκε πως θα μπορούσε να υπηρετήσει την εφαρμογή της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας είναι και ο Τζον φαν'τ Σχιπ, τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας τώρα. Ο Ολλανδός εργάστηκε στη Μέλμπουρν Σίτι FC από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017.

Ολα αυτά είναι το «πακέτο» που μπορεί να προσφέρει η Μάντσεστερ Σίτι στον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος παραμένει ένας από τους μεταγραφικούς στόχους της, αν μείνει ελεύθερος το καλοκαίρι. Μετά τη βαριά ήττα της Μπαρτσελόνα από την Παρί Σεν Ζερμέν με 4-1, αγγλικά ΜΜΕ δημοσίευσαν πως του έχει προτείνει 5ετές συμβόλαιο 500 εκατομμυρίων ευρώ για να παίξει για κάποιο διάστημα στην Σίτι και στην συνέχεια να αγωνιστεί σε κάποια άλλη ομάδα του γκρουπ, με έμφαση στη Νιού Γιόρκ Σίτι FC. Τα δημοσιεύματα διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την Σίτι και την πλευρά του ποδοσφαιριστή, μα η φόρμουλα κάπως έτσι θα είναι εφόσον του κάνουν την προσφορά.

Ναι, για την Σίτι που είναι στο +10 στην Premier League, στον τελικό του League Cup (25/4 κόντρα στην Τότεναμ), «ζωντανή» στο Κύπελλο και μπαίνει δυναμικά στο Champions League, το να «γεμίσει» τις βιτρίνες της με τίτλους σημαίνει την επέκταση της αυτοκρατορίας της. Η κορυφή του πρότζεκτ, όμως, ποια θα είναι; Να κατέβαζε τουλάχιστον πέντε ομάδες του CFG στο ανανεωμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA όπου θα συμμετέχουν 24 σύλλογοι από όλες τις ηπείρους.