Γιατί το «νέο» Champions League μοιάζει με μάννα εξ ουρανού για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Γιατί το «νέο» Champions League μοιάζει με μάννα εξ ουρανού για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Η UEFA παρουσιάσε σε ορισμένες λίγκες και συλλόγους τα σχέδια της για την αναδιάρθρωση του Champions League από την σεζόν 2024-25 σε μια προσπάθεια ν' ανακόψει την προσπάθεια δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League που ετοιμάζουν ορισμένες από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες.

Μια από τις μεγάλες αλλαγές είναι η αύξηση των ομάδων και των αγώνων της φάσης των ομίλων. Από 32 που είναι τώρα, οι συμμετέχουσες θα φτάσουν στις 36, ενώ τα έξι ματς των γκρουπ θα γίνουν δέκα. Αυτό σημαίνει πως θα γίνουν αλλαγές τόσο στο διεθνές καλεντάρι, αλλά και πιθανώς σ' αυτό των εθνικών πρωταθλημάτων. Η άλλη μεγάλη αλλαγή αναμένεται να είναι η στενότερη συνεργασία της UEFA με τις ομάδες και η αύξηση των χρημάτων που θα τους δίνει. Αλλωστε, γι' αυτό τα πιο φημισμένα κλαμπ θέλησαν ν' αποσχιστούν. Η πανδημία του κορονοϊού τους έχει προκαλέσει μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

AP PHOTO

Τώρα, τις τέσσερις έξτρα θέσεις που θα δημιουργηθούν – σε περίπτωση που όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές συμφωνήσουν – θα πάνε μια στη Γαλλία και από μια σε χώρες πιθανότατα όπως η Ολλανδία, η Δανία και η Αυστρία, οι οποίες δεν έχουν σταθερά μια ομάδα να πηγαίνει απευθείας στους ομίλους. Οι «The Times», πάντως, ανέφεραν πως θα εξεταζόταν και το ενδεχόμενο να πάει μια από αυτές τις θέσεις και σε άλλο πρωτάθλημα όπως για παράδειγμα της Τσεχίας (!) η οποία βέβαια είναι κάτω από την Ελλάδα στην κατάταξη του 2021.

Η Αγγλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία θα διατηρήσουν τα τέσσερα «αυτόματα» εισιτήρια που έχουν και σήμερα. Της Γαλλίας θα αυξηθούν από δύο σε τρία. Η Ρωσία θα κρατήσει τα δύο, ενώ Πορτογαλία, Βέλγιο, Ουκρανία και Τουρκία θα έχουν από μια. Μαζί με τις άλλες τρεις χώρες που θα έχουν απευθείας ομάδας στους ομίλους, συνολικά 28. Θα μένουν οχτώ για να συμπληρωθούν οι 36. Εως τώρα ήταν έξι τα εισιτήρια που δίνονταν από τα προκριματικά.

AP PHOTO

Εδώ μπαίνει στο... κόλπο η Ελλάδα. Με ομάδες από αυτά τα πρωταθλήματα να μπαίνουν απευθείας, η πρωταθλήτρια της ελληνικής Super League που από τη νέα σεζόν θα παίζει τέσσερις προκριματικούς γύρους για να φτάσει στους ομίλους εικάζεται πως θ' ανέβει ένα ή και δύο σκαλοπάτια και ως εκ τούτου θα αυξήσει τις πιθανότητές της για συμμετοχή στους ομίλους του Champions League που αποφέρουν πολλά χρήματα.

Η ολίσθηση των τελευταίων χρόνων και η 18η θέση που βρίσκεται τώρα το ελληνικό ποδόσφαιρο μαζί με τη δημιουργία και του Europa Conference League, της 3ης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όπου τη νέα αγωνιστική περίοδο θα παίξουν τέσσερις ελληνικές ομάδες, κάνει εξαιρετικά δύσκολη την παρουσία μιας ελληνικής ομάδας στους ομίλους του Champions League κι αυτό θεωρητικά θα φανεί μέχρι το 2024 που θα ισχύει το τρέχων σύστημα.

Σήμερα υπάρχει τηλεδιάσκεψη της Ενωσης των Ευρωπαϊκών Λιγκών όπου θα συζητηθεί αυτό το θέμα, αλλά και η ευρωπαϊκή Super League. Οι λίγκες είναι εναντίον στη δημιουργία της νέας διοργάνωσης που θ' απαξίωνε το «προϊόν» τους και φαίνεται να στηρίζουν την ιδέα της UEFA. Οπως κάνει και η FIFA, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση Φιλάθλων.

Ενεργό ρόλο έχει και η Κομισιόν με τον αντιπρόεδρό της, Μαργαρίτη Σχοινά, να δηλώνει πρόσφατα στην Αθλητική Κυριακή της ΕΡΤ: «στην Ευρώπη έχουμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού το οποίο είναι μοναδικό στον κόσμο. Ειδικά το ποδόσφαιρο είναι ένας άξονας ενσωμάτωσης, που φτάνει μέχρι και την τελευταία γωνιά της ευρωπαϊκής Ηπείρου, που έχει να κάνει με τα νέα παιδιά, με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τα εθνικά πρωταθλήματα… Δε νοείται λοιπόν, ότι 15 – 20, οι πλουσιότεροι και οι ισχυρότεροι παίκτες, ή ομάδες, σε μία κλειστή λίγκα, θα μοιράζονται μεταξύ τους πέντε δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, στραγγαλίζοντας τα εθνικά πρωταθλήματα και διαρρηγνύοντας αυτό το δεσμό που υπάρχει ανάμεσα σε μία εθνική λίγκα, που με τη σειρά της χρηματοδοτεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δε θέλουμε η Ευρώπη να γίνει μία καπιταλιστική ένωση των ισχυρών και των πλούσιων ομάδων, των ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, εις βάρος όλων των υπόλοιπων. Αυτό δεν το δεχόμαστε στην Ευρώπη, θεωρούμε ότι ανατρέπει πολλές από τις συνιστώσες του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Κάποιοι είπαν ότι συνταχθήκαμε με την UEFA, αλλά η UEFA συντάχθηκε με την Ευρώπη στη συγκεκριμένη περίπτωση».

EUROKINISSI

Οσον αφορά στο μοντέλο που θα ακολουθηθεί αυτό θα είναι το «ελβετικό σύστημα». Οι 36 ομάδες θα ανήκουν σε μια κατηγορία και θα κληρωθούν να παίξουν με δέκα διαφορετικούς αντιπάλους διαφορετικής δυναμικότητας βασισμένο στον υπάρχοντα τρόπο λειτουργίας με «δυνατούς» και «αδύναμους». Επειτα, οι καλύτερες 16 θα προκρίνονται στη νοκ άουτ φάση, ενώ ενδεχομένως να υπάρξουν και πλέι οφ για τις ομάδες από τις θέσεις 9 ως 24 της βαθμολογίας. Το ίδιο σύστημα δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί και στο Europa League, αλλά και στο Europa Conference League.