Από την τράπεζα, στο στοίχημα, στο Champions League και στην Premier League

Από την τράπεζα, στο στοίχημα, στο Champions League και στην Premier League

Η Μπρέντφορντ νίκησε την Σουόνσι με 2-0 στον τελικό των play offs της Championship και «σφράγισε» την άνοδό της στην Premier League για πρώτη φορά στην ιστορία της. Παράλληλα, εξασφάλισε και σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ από το τηλεοπτικό συμβόλαιο της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μια τεράστια επιτυχία. Ακόμη μια για ένα από τα πιο ριζοσπαστικά ποδοσφαιρικά πρότζεκτ στον κόσμο, «δίδυμο» μ' αυτό της Μίντιλαντ, της δανικής ομάδας που έπαιξε για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League αυτή την σεζόν.

Πίσω από τις δύο ομάδες κρύβεται ο ίδιος άνθρωπος: ο ιδιοκτήτης Μάθιου Μπέναμ. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κι αφού εργάστηκε σε διάφορες εταιρίες και έφτασε ως τη θέση του αντιπροέδρου της Bank of America, ασχολήθηκε επαγγελματικά με το στοίχημα. Εφτιαξε τη δική του εταιρία και σιγά σιγά επεκτάθηκε. Προσέλαβε αναλυτές που παρακολουθούν τους αγώνες και δημιουργήθηκαν αλγόριθμοι και βάσεις δεδομένων για να καταγράφονται τα μοτίβα που εμφανίζονται και θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν να ποντάρει σωστά. Για τον Μπέναμ δεν υπάρχει τύχη.

Το 2012 αγόρασε την Μπρέντφορντ και το 2014 έγινε ο μεγαλομέτοχος της Μίντιλαντ. Σταδιακά η επιστήμη των δεδομένων άρχισε να εφαρμόζεται στην καθημερινότητα των δύο συλλόγων. Κάθε απόφαση ήταν βασισμένη σε στατιστικά στοιχεία και σε δεδομένα. Από την πιο σημαντική μέχρι και την εκτέλεση των πλαγίων. Οταν η Λίβερπουλ απέκλεισε τη Μπαρτσελόνα στην ημιτελική φάση του Champions League το 2019, πιθανώς θα διαβάσατε για τον εξειδικευμένο κόουτς πλαγίων, Τόμας Γκρόνεμαρκ. Ο συγκεκριμένος έκανε όνομα έχοντας τον ίδιο ρόλο στη Μίντιλαντ! Η δανική ομάδα αφότου την απέκτησε ο Μπέναμ κατέκτησε τρία πρωταθλήματα. Ωστόσο δεν είναι όλα μόνο data, αφού επένδυσε σημαντικά ποσά για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του κλαμπ και για την απόκτηση αξιόλογων ποδοσφαιριστών.

Στη Μπρέντφορντ ακολουθούν την ίδια στρατηγική και απέδωσε καρπούς παρόλο που ο ομαδικός αθλητισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις αρχές μιας επιστήμης μια και το συναίσθημα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ο κόουτς της ομάδας, ο Δανός Τόμας Φρανκ, παραδέχθηκε πως ακόμη ένιωθε πληγωμένος όταν η ομάδα του έχασε πέρυσι στον τελικό των play offs από τη Φούλαμ με 2-1. Το συγκρότημα του, όμως, έδειξε χαρακτήρα. Ξεπέρασε την απογοήτευση, δεν επηρεάστηκε από τις προηγούμενες εννιά φορές που προσπάθησε ν' ανέβει και δεν τα κατάφερε, ούτε ένιωσε τις απουσίες των επιθετικών Ολι Γουάτκινς και Σαΐντ Μπενραχμά που πωλήθηκαν για συνολικά 67,5 εκατομμύρια ευρώ σε ομάδες της Premier League.