7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Ο χειμώνας έφτασε, ώρα για έλεγχο του αυτοκινήτου

Ο χειμώνας έφτασε, ώρα για έλεγχο του αυτοκινήτου

Μπορεί να άργησε αλλά ήρθε. Ο χειμώνας είναι εδώ και μαζί του έχουν ξεκινήσει και τα προβλήματα στο δρόμο. Μπορεί να μη ζούμε σε κάποια σκανδιναβική χώρα αλλά τα ακραία φαινόμενα είναι όλο και πιο συχνά και καλό θα είναι να είμαστε σε εγρήγορση. Που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να ελέγξουμε προληπτικά το αυτοκίνητό μας για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι «κανόνες» αφού τα σύγχρονα κυρίως αυτοκίνητα είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν σε όλες τις συνθήκες, ωστόσο μιλάμε για μηχανήματα που φυσιολογικό είναι να φθείρονται με το χρόνο και τις ακραίες θερμοκρασίες. Επίσης, οι συνεχείς μεταβολές του καιρού καθιστούν επιτακτική την πιο επιμελή φροντίδα του αυτοκινήτου, ενώ όσο πιο παλιό είναι ένα όχημα τόσο μεγαλύτερη και η ανάγκη συντήρησής του.

Για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να ελέγξουμε τη στάθμη του αντιψυκτικού του κινητήρα και να βεβαιωθούμε ότι είναι στο σωστό επίπεδο καθώς και τα υγρά των φρένων, τον αέρα των ελαστικών και βέβαια να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί σωστά ο κλιματισμός ή το καλοριφέρ.

Συνηθισμένες βλάβες

Η μπαταρία του αυτοκινήτου, οι ασφάλειες, τα ελαστικά, το ψυγείο και οι καλωδιώσεις είναι οι βασικές βλάβες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Λόγω του κρύου η μπαταρία μπορεί να… μας προδώσει καθώς οι καιρικές συνθήκες μειώνουν συνήθως την απόδοσή της. Ένα τεστ κοπώσεως της μπαταρίας από τον κατάλληλο τεχνικό θα σας βγάλει από σίγουρους μπελάδες.

Μια άλλη βλάβη για την οποία ευθύνεται ο χειμώνας ενδέχεται να αφορά στο ψυγείο. Εάν η μηχανή έχει υγρόψυκτο κινητήρα, ο έλεγχος του ψυκτικού υγρού και του θερμοστάτη, είναι εξίσου σημαντικός τον χειμώνα. Θα πρέπει να υπάρχει ομοιόμορφη θερμοκρασία στον κινητήρα της μηχανής, διότι εάν υπάρχει βλάβη στον θερμοστάτη τότε η διαφορά θερμοκρασίας εν ώρα λειτουργίας, οδηγεί σε κακή καύση και άρα μειωμένη απόδοση.

Εκτός από την ασφάλιση του αυτοκινήτου που είναι υποχρεωτική από το νόμο υπάρχουν και οι... ασφάλειες, οι οποίες πολλές φορές εμφανίζουν φθορές λόγω της υγρασίας και χρειάζονται αντικατάσταση. Σε ό,τι αφορά στα ελαστικά, καλό θα είναι να ελέγχουμε αν χρειάζονται αέρα ή ακόμη και αλλαγή καθώς δεν αποκλείεται να αποδειχθούν σωτήρια σε μία δύσκολη στιγμή. Είτε βρέχει είτε χιονίζει το πάτημα του αυτοκινήτου στο δρόμο εξαρτάται από τα ελαστικά και το να διατηρούμε σε καλή κατάσταση και να τα προσέχουμε θα πρέπει να είναι στις βασικές μας προτεραιότητες.

Ασφάλιση

Καλός και απαραίτητος ο έλεγχος αλλά η ασφάλιση του οχήματός σας είναι… παντός καιρού. Χρειάζεστε επομένως και ένα πρόγραμμα που θα σας παρέχει πραγματική κάλυψη απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζετε καθημερινά κατά την κυκλοφορία σας, με ξεκάθαρους, κατανοητούς όρους και προσιτά ασφάλιστρα.

Πέρα από τις βασικές καλύψεις και την υποχρεωτική από το νόμο κάλυψη αστικής ευθύνης, ένα πλήρες πρόγραμμα που θα συνδυάζει προστασία από κάθε είδους κίνδυνο με φροντίδα ατυχήματος και οδική βοήθεια είναι βέβαιο ότι θα σας κάνει να οδηγείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά, αφού οτιδήποτε και αν συμβεί θα νιώθετε καλυμμένοι.

Ρωτήστε τον προσωπικό σας ασφαλιστή για τα προγράμματα που διατίθενται στην αγορά και ανακαλύψτε τις πολλαπλές βασικές και συμπληρωματικές καλύψεις και παράλληλα επιλέξτε τις επιθυμητές απαλλαγές αναλόγως των αναγκών σας για να διαμορφώσετε το δικό σας πρόγραμμα.

Το liberal.gr παρουσιάζει ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».