Mercedes EQA: H εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης

Mercedes EQA: H εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης

Αφού φρόντισε να εντυπωσιάσει με ένα μεγάλο premium SUV μηδενικών ρύπων, την EQC, η Mercedes-Benz κατεβαίνει κατηγορία – χωρίς όμως να αλλάζει επίπεδο τεχνολογίας - παρουσιάζοντας, την ολοκαίνουρια EQA. Ένα compact – και ως εκ τούτου πιο ευέλικτο – επίσης πλήρως ηλεκτρικό SUV που εξοπλίζεται με τα πλέον προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, προσφέροντας τη λεγόμενη «ηλεκτρική νοημοσύνη» που ανεβάζει στο ζενίθ την έννοια της απόδοσης της μπαταρίας και συνολικά του συστήματος κίνησης.

Ακάθεκτη επιταχύνει προς την ηλεκτροκίνηση η Mercedes-Benz σχηματίζοντας, με γοργό πλέον ρυθμό, μια ολόκληρη γκάμα πλήρως ηλεκτρικών μοντέλων "Mercedes-EQ”, με την εντελώς νέα Mercedes EQA να αποτελεί το πρώτο compact SUV της. Και είναι η νέα Mercedes EQA η «ιδανική υπερβολή» στην ηλεκτρική αστική κινητικότητα, σύμφωνα με τον Marius Philipp, Product Manager της EQA, που χάρη στους μηδενικούς της ρύπους θα διαβαίνει τα όρια των όποιων πράσινων δακτυλίων, προσφέροντας παράλληλα στον ιδιοκτήτη της την άνεση, την πολυτέλεια και πάνω απ’ όλα την ασφάλεια που χαρακτηρίζει διαχρονικά τις Mercedes.

Μια πλήρης και ενδιαφέρουσα γκάμα

Η όποια ομοιότητα με την GLA, το «συμβατικό» compact SUV της Mercedes, που είναι από τα πιο φρέσκα και ολικά αναβαθμισμένα μοντέλα της εταιρίας, μόνο τυχαία δεν είναι. Πατώντας πάνω σε στέρεες βάσεις και αξιοποιώντας μια δοκιμασμένη αρχιτεκτονική, η νέα EQA είναι διαθέσιμη με ηλεκτροκινητήρες ισχύος από 140 έως και 200 kW, και μάλιστα όχι μόνο με κίνηση στους εμπρός τροχούς, αλλά και τετρακίνηση, η οποία υλοποιείται με τη βοήθεια δύο ηλεκτροκινητήρων.

Η γκάμα ξεκινά με την EQA 250, που διαθέτει ασύγχρονο κινητήρα 140 kW, με ροπή 375 Nm, για να μπορεί να επιτυγχάνει σε 8,9’’ τα 0-100 km/h και να προσφέρει χάρη στη μπαταρία των 66,5 kWh να προσφέρει αυτονομία 486 χιλιομέτρων.

Ενώ πριν - κυριολεκτικά - από λίγες μέρες δύο ακόμα εκδόσεις με τετρακίνηση προστέθηκαν στις δυνατότητες επιλογής του Έλληνα αγοραστή: πρόκειται για την EQA 300 4MATIC με ισχύ 168 kW και αυτονομία 400-426 χιλιομέτρων και την EQA 350 4MATIC με 215 kW και αυτονομία 409-432 χιλιομέτρων (σύμφωνα με τον κύκλο μέτρησης WLTP και στις δύο περιπτώσεις).

Η φόρτιση με σύνδεση σε wallbox ή δημόσιο σταθμό φόρτισης (με εναλλασσόμενο ρεύμα) διαρκεί 5 ώρες και 45 λεπτά. Ενώ σε σταθμό ταχείας φόρτισης DC με τάση 400 V, και ένταση ρεύματος 300 A (ισχύς φόρτισης 100 kW), για να φτάσουμε από το 10% στο 80% του επίπεδου φόρτισης, χρειάζεται μόνο μισή ώρα.

Υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία του οδηγού

Ο βασικός εξοπλισμός μιας Mercedes δεν θα μπορούσε να είναι φτωχός και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας και την ενεργή υποβοήθηση πέδησης. Η ενεργή υποβοήθηση πέδησης είναι αυτή που σε πολλές περιπτώσεις αποτρέπει μια σύγκρουση – ή μετριάζει τις επιπτώσεις της, αναγνωρίζοντας όμως και πεζούς, και ακινητοποιημένα οχήματα, ενώ η λειτουργία προειδοποίησης αποβίβασης ειδοποιεί τον οδηγό όταν προσεγγίζει από πίσω ποδηλάτης ή άλλο όχημα αποτρέποντας τόσο υλικές ζημιές όσο και τραυματισμούς.

Από την άλλη, η πλοήγηση με Electric Intelligence (Ηλεκτρική Νοημοσύνη), επιλέγει την ταχύτερη διαδρομή προς τον εκάστοτε προορισμό, λαμβάνοντας όμως υπόψη πιθανές στάσεις για φόρτιση και άλλους παράγοντες, όπως οι υψομετρικές διαφορές της διαδρομής και οι καιρικές συνθήκες.

Επιπλέον, νέα Mercedes EQA διαθέτει μια σειρά συστήματα της Mercedes-Benz που προάγουν την άνεση και διευκολύνουν την επικοινωνία, όπως το ENERGIZING Comfort και το MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Κύρια πλεονεκτήματα του MBUX, που προσαρμόζεται στα μέτρα του οδηγού, είναι μεταξύ άλλων ο πανίσχυρος υπολογιστής, οι φωτεινές οθόνες με τα άψογα γραφικά, το λογισμικό που «μαθαίνει» και το σύστημα φωνητικών εντολών που ενεργοποιείται με τη φράση «Hey Mercedes».

Το μέγα όφελος των eServices

Ο τιμοκατάλογος της νέας Mercedes-Benz EQA ξεκινά από τα 49.590 ευρώ. Όμως η τιμή της δεν είναι ακριβώς αυτή, αφού μπορείτε να τη «ρίξετε» κατά 6.000 ευρώ χάρη στην επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Και δεν είναι αυτό το μοναδικό όφελος που θα έχετε από την αγορά μιας EQA. Επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ - χάρη στο συνδυασμό του προγράμματος “Drive Green Welcome” της Mercedes-Benz με το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» - θα λάβετε και για την εγκατάσταση έξυπνου οικιακού φορτιστή.

Και πάλι όμως δεν έχουμε τελειώσει με τα οφέλη από τη μετάβαση στους μηδενικούς ρύπους, αφού μέσω της συνεργασίας της Mercedes-Benz με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας Elpedison, μπορείτε να έχετε στη διάθεσή σας ολοκληρωμένες υπηρεσίες, με τη βοήθεια των τεχνικών συμβούλων της Elpedison. Επιπλέον, προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν ελέγχου εγκατάστασης, τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Ενώ ως πελάτης Mercedes-EQ και επιλέγοντας την Elpedison ως προμηθευτή ενέργειας, θα έχετε δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια 190 kWh, που αντιστοιχούν σε 1.200 χλμ. μηνιαίως με τη δική σας EQA (οικιακό πρόγραμμα ηλεκτρικού ρεύματος DriveGreen Welcome Electricity).

Επιπλέον η Mercedes-Benz σας παρέχει δωρεάν φόρτιση αξίας 150 €, στο δίκτυο δημόσιων φορτιστών μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας Mercedes me Charge. Mε 71 σταθμούς φόρτισης στην Ελλάδα, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς, αλλά και περισσότερους από 175.000 στο εξωτερικό, έχετε πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Σημειώστε ότι η γερμανική εταιρία προσφέρει στους ιδιοκτήτες της νέας ΕQA πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης του κόσμου, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 450.000 σταθμούς «ημιταχείας» φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) και ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος (DC) σε 31 χώρες με τη βοήθεια της Mercedes me Charge, που επιτρέπει στους πελάτες Mercedes-EQ να χρησιμοποιούν με ευκολία τους σταθμούς φόρτισης διαφόρων παρόχων, ακόμη και εκτός Ελλάδας.