Υπέρ των αγέννητων, κατά των γεννημένων

Υπέρ των αγέννητων, κατά των γεννημένων

Της Κατερίνας Οικονομάκου

Η αναπόφευκτη δημοσιότητα γύρω από την απόφαση της ΣΤΑΣΥ να φιλοξενήσει στους σταθμούς του μετρό την καμπάνια μιας οργάνωσης που στρέφεται ανοιχτά ενάντια στο δικαίωμα στην άμβλωση, ώθησε πολλούς από εμάς να επιχειρήσουμε να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί που την εμπνεύστηκαν. Μια σύντομη διαδικτυακή έρευνα οδηγεί από το ένα σάιτ στο άλλο, για να φτάσει κανείς στην Πανελλήνια Ένωση Φίλων των Πολυτέκνων (Π.Ε.ΦΙ.Π) και από εκεί κατευθείαν στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Προστασίας του Αγέννητου Παιδιού” (ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Π.)

Διαβάζοντας τη σελίδα τους, μια υποψία μετατρέπεται σε βεβαιότητα: Ο σύνδεσμος δεν στρέφεται αποκλειστικά ενάντια στο δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά και ενάντια στην αντισυλληπτική προστασία. Όπως δηλώνεται, αποστολή του συνδέσμου είναι να αποτρέπει τα κορίτσια εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας, από την επιλογή της αντισύλληψης. Ακόμη και το σπιράλ, για παράδειγμα, περιγράφεται ως “πρώιμη έκτρωση”. Αλλά το χειρότερο δεν είναι αυτό. Στο κλείσιμο του σύντομου, αλλά σαφέστατου, εισαγωγικού σημειώματος με το οποίο η ΠΑ.ΣΥ.Π.Α.Π συστήνεται στους επισκέπτες, διαβάζουμε “ΠΡΟΣΟΧΗ επίσης και αποφυγή από τα Κέντρα «Οικογενειακού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ», πού συνιστούν αντισύλληψη, αλλά και ΕΚΤΡΩΣΗ!… Μακριά από τέτοια κέντρα,πού δυστυχώς προπαγανδίζονται και διαφημίζονται πιεστικά… Ζητήστε μας σχετικά έντυπα, πού διαθέτουμε ΔΩΡΕΑΝ, όπως και κάθε παρεχομένη βοήθεια γίνεται ΔΩΡΕΑΝ και ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ. Συμβουλευθείτε και έμπειρο Πνευματικό.”

Αντί να εμπιστεύονται οι νέοι τα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού όπου, εκτός των άλλων παρέχονται και συμβουλές γύρω από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ο σύνδεσμος που αγαπάει τα “αγέννητα παιδιά” τούς προτρέπει να στραφούν καλύτερα σε κάποιον κληρικό. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν εξοργιστικό. Οποιοσδήποτε αποτρέπει αγόρια και κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβική ηλικία από το να ενημερωθούν γύρω από τις μεθόδους αντισύλληψης, σημαίνει ότι τα προτρέπει και να μην λαμβάνουν προφυλάξεις. Είναι αυτονόητο: Όποιοσδήποτε τάσσεται κατά της αντισύλληψης, τάσσεται αυτομάτως και κατά της προφύλαξης.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι εν γνώσει τους θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εκείνων των ανηλίκων που θα κάνουν το λάθος να τους εμπιστευθούν. Δεν μπόρεσα να αποφύγω τον συνειρμό: Φαντάσου τι λένε αυτοί οι άνθρωποι στα παιδιά τους. Κι εκεί πάνω, με έπιασε μια βαθιά μελαγχολία. Όμως, δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει τους ανηλίκους από την αυθαιρεσία των γονιών. Άλλος τρόπος από τα υποχρεωτικά μαθήματα σεξουαλικής αγωγής, που θα ξεκινούν σε μικρή ηλικία, δεν υπάρχει. 

Παρασύρθηκα κι έμεινα αρκετή ώρα να μελετάω τη σελίδα, τα κείμενα και τις παραπομπές αυτού του συνδέσμου που διακηρύσσει ότι τάσσεται με τη μεριά της ζωής. “Η ζωή είναι δώρο” αναφέρουν σε μια από τις εικόνες της καμπάνιας τους. Τίποτε από όσα πρεσβεύουν δεν μαρτυρά ότι ξέρουν για τι πράγμα μιλούν.