Υπάκουοι υπάλληλοι της ρετσέτας Πολάκη

Σε ποια ηλικία σταματάει κάποιος να ψάχνει τον δημοκρατικό δρόμο προς τον σοσιαλισμό επικαλούμενους τους μύθους και τους «δράκους» της υποτιθέμενης αριστεράς; Ποτέ. Είναι η προφανής απάντηση που δίνει στην πράξη ο μέγας θεωρητικός του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς. Ο άνθρωπος που νοηματοδότησε το πέρασμα του από το υπουργείο Παιδείας στη φράση «η αριστεία είναι ρετσινιά». Και σφράγισε το πέρασμά του από το υπ. Πολιτισμού με την καίρια υπεράσπιση της «κωλοτούμπας» για την επένδυση στο Ελληνικό όταν έλεγε στη Βουλή πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει εκ γενετής για μια έννοια που λέγεται δημοκρατικός δρόμος του σοσιαλισμού… και σε αυτό το δρόμο βρισκόμαστε μπροστά σε υπέρτερους συσχετισμούς που μας αναγκάζουν να υποστούμε μια αναγνωρισμένη ήττα αλλά μετά την ήττα δεν σημαίνει λέμε άλλα απ’ αυτά που λέγαμε πριν». Την ίδια θεώρηση ενέταξε πλήρως στο κείμενο που συνέταξε μαζί με τους Γιάννη Δραγασάκη και Θοδωρή Δρίτσα σχετικά με τους λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019. Στις 32.129 χιλιάδες λέξεις του πονήματος, ήταν περισσότερες σε αριθμό οι περιστροφές και οι υπεκφυγές. Πάντα αναζητώντας το δρόμο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Στην Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος και το περιβάλλον του, εκτιμούν πολύ τη σκέψη και τις επιρροές του και ο ίδιος είναι πάντα διαθέσιμος να βοηθήσει στην παραγωγή… στρατηγικής.

Αν όσα λέει στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕφΣΥΝ εντάσσονται  στη διαμόρφωση της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ  και σε κάποιο βαθμό την υποδηλώνουν, μιλάμε για τη ρετσέτα Πολάκη με τον λόγο ενός, θεωρητικά διανοούμενου, της αριστεράς.

Ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς ο οποίος συγκατοίκησε στα υπουργικά έδρανα με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου και ήταν υπουργός της κυβέρνησης με το δόγμα «όλα τα ΜΜΕ δικά μας ή κλείστε τα» βρίσκει ομοιότητες στην «δικτατορία του Πινοσέτ» και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.  

«Η δικτατορία Πινοσέτ αποτέλεσε το πρώτο πεδίο πειραματικής εφαρμογής του νεοφιλελευθερισμού. Υπό την κάννη των όπλων και μείζον ζητούμενο την ιδιωτικοποίηση των συντάξεων… Η ΝΔ επαναφέρει αναχρονιστικά τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό περιστέλλοντας όλα τα πεδία ελευθερίας. Με πλήρη σύμπλευση της Ακροδεξιάς... και με τα μεγάλα ΜΜΕ να υποκαθιστούν τα όπλα» απαντά ο Αριστείδης Μπαλτάς στο ερώτημα που του ετέθη, και σε κάποιο βαθμό δρομολογούσε και την απάντηση του. Προεξοφλεί μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις προσεχώς και επιφυλάσσεται «θα ξαναμιλήσουμε από Σεπτέμβριο».  

Τόσα λόγια για κάτι που η σχολή Πολάκη το έχει σε ένα  tweet…