Τζ. Γκάλι: Ο Ντράγκι το τελευταίο οχυρό απέναντι στον λαϊκισμό

Τζ. Γκάλι: Ο Ντράγκι το τελευταίο οχυρό απέναντι στον λαϊκισμό

Την ώρα που ο Μάριο Ντράγκι συνθέτει τις τελευταίες «πινελιές» του κυβερνητικού σχήματος του οποίου θα ηγηθεί και ετοιμάζεται να ορκιστεί πρωθυπουργός, το κλίμα στη Ρώμη είναι τουλάχιστον πανηγυρικό σε σύγκριση με τις κοκορομαχίες και το αδιέξοδο των προηγούμενων εβδομάδων. Ο Super Mario έχει λάβει τη στήριξη των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων που σημαίνει ότι η πρώτη του αποστολή – το να βγάλει την Ιταλία από το πολιτικό αδιέξοδο - θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Όμως ο δρόμος προς την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της ιταλικής οικονομίας δεν θα είναι εύκολος, ενώ η πανδημία απαιτεί άμεση και αποτελεσματική διαχείριση. Για το μέλλον της κυβέρνησης Ντράγκι, τις πολιτικές ισορροπίες αλλά και για το ρόλο που θα παίξει ο νέος πρωθυπουργός ευρύτερα στην Ευρώπη, μιλάει στο Liberal ο Τζαμπάολο Γκάλι, Ιταλός οικονομολόγος και πρώην αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο κ. Γκάλι, ο οποίος κατέχει διδακτορικό από φημισμένο MIT, έχει στο παρελθόν εκπροσωπήσει την Ιταλία στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής του ΟΟΣΑ και σε επιτροπές του G10, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος του Ρομάνο Πρόντι όταν ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Μαριόλη

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι;

Η πιο δύσκολη αποστολή της είναι αυστηρά πολιτική: να αποφύγει τις εντάσεις στο εσωτερικό της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας που αναμένεται να έχει στη Βουλή.

Είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας να αποδεχτεί έναν κατά τα άλλα σεβάσμιο και δημοφιλή τεχνοκράτη ή πιστεύετε ότι η κυβέρνηση αυτή θα έχει την ίδια τύχη με την κυβέρνηση του Μόντι;

Δύσκολο να πει κανείς με βεβαιότητα. Αρκεί να θυμηθούμε ότι στις αρχές της θητείας του ο Μόντι χαρακτηριζόταν ως σωτήρας της χώρας και απολάμβανε τη στήριξη του 90% των εδρών του κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Μπερλουσκόνι, τον οποίο αντικατέστησε. Επομένως, στην αρχή ο Ντράγκι δεν θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στη διακυβέρνηση. Όμως μετά από κάποιους μήνες εκτιμώ ότι θα δούμε τις πρώτες δυσκολίες.

Ποια είναι η βασική αποστολή που καλείται να φέρει εις πέρας ο Ντράγκι;

Κλήθηκε από τον πρόεδρο Ματαρέλα με στόχο να βγάλει την Ιταλία από το πολιτικό αδιέξοδο. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεται στο πολιτικό παιχνίδι. Όμως αναμφίβολα θα πρέπει να καταρτίσει ένα σοβαρό Σχέδιο Ανάκαμψης το οποίο, από τη στιγμή που θα εγκριθεί από την Κομισιόν, θα αποτελέσει ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα είναι αρκετά δεσμευτικό για οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση για πολλά χρόνια.

Τι σημαίνει για ολόκληρη την Ευρώπη η παρουσία του Μάριο Ντράγκι στην πολιτική αυτή τη φορά σκηνή Ένωσης;

Σημαίνει ότι η Ιταλία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της Ευρώπης και συμμετέχει ενεργά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία είναι η πιο ωφελημένη χώρα από το σχέδιο next Generation EU, κάτι που δεν συμβαίνει κατά τύχη. Τα βασικά μέρη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος έχουν ποντάρει πολλά στην Ιταλία και ειδικότερα στην ικανότητά της να επιστρέψει σε παραγωγικότητα και ανάπτυξη.  

Είστε αισιόδοξος ότι ο Ντράγκι θα πετύχει και ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης;

Σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το κατά πόσο η κυβέρνηση που σχηματίζει θα είναι ισχυρή. Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουλίου, όταν ξεκινά το επονομαζόμενο «λευκό εξάμηνο»: είναι η περίοδος έξι μηνών πριν τη λήξη της επταετούς θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν μπορούν να διενεργηθούν βουλευτικές εκλογές. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο τότε η τρέχουσα βουλή θα είναι αυτή που θα ψηφίσει για το νέο Πρόεδρο. Φυσικά, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κατά τη διάρκεια του «λευκού εξαμήνου» μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα στην κυβέρνηση γιατί τα μέλη του κοινοβουλίου δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται το ενδεχόμενο εκλογών.

Είναι ο Ντράγκι η καλύτερη ή/και η τελευταία ελπίδα της Ιταλίας να σταματήσει την άνοδο των λαϊκιστών;

Πιστεύω ότι πράγματι αυτή είναι η τελευταία ελπίδα, υπό την έννοια ότι στην περίπτωση που αποτύχει ο Ντράγκι, οι επιπτώσεις για την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη θα μπορούσαν πολύ εύκολα να είναι τρομακτικές. Το κατά πόσο ο Ντράγκι θα καταφέρει να σταματήσει για τα καλά την άνοδο του λαϊκισμού στην Ιταλία είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σήμερα ο λαϊκισμός στην Ιταλία έχει περιοριστεί σημαντικά σε σύγκριση λ.χ. με το 2018, όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Πλέον το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει προσγειωθεί στην πραγματικότητα, αφού είχαν τη βασική ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας στη χειρότερη χρονιά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στη Λέγκα έχουν αποδεχθεί το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Ντράγκι. Αυτά είναι πολύ σημαντικά βήματα προς τα εμπρός.