Τσακαλώτος - Βαρουφάκης: Η παλιά καλή συνταγή της ελπίδας, επιστρέφει

Δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει η αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, σχετικά με το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Διότι αμφότεροι έχουν σαν κοινό σημείο αναφοράς, τη μήτρα της «αριστερής ιδεολογίας» και της «αστικής καταγωγής».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η βασική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να μην κάνουμε την απελπισία πιστευτή, αντιθέτως να κάνουμε την ελπίδα πιστευτή». Και η ελπίδα για το ηγετικό στέλεχος της συνιστώσας της Ομπρέλας, που υπέστη πρωτοφανές bullying στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ από τους σκληρούς προεδρικούς, που οδήγησε και στην υποχώρηση του στη εικοστή θέση των εκλεκτών της Κεντρικής Επιτροπής, είναι πιθανότατα η κυβερνητική συνεργασία με τον Γιάννη Βαρουφάκη και την πολιτική ομάδα του.

Μα είναι δυνατόν να θεωρεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, μπορεί να συμβολίζει την ελπίδα; Ειδικά όταν όπως όλοι θυμόμαστε το 2015, λόγω των εκρηκτικών διαφωνιών τους, δεν είχε επιλεγεί η συγκατοίκηση τους στο Υπουργείο Οικονομικών. Με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει η επιλογή Βαρουφάκη, που είχε οδηγήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Εξωτερικών. Από μακριά και αγαπημένοι.

Η αλλαγή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015, όταν τη θέση του Γιάννη Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών, που είχε εκπαραθυρωθεί εν μια νυκτί, αναλάμβανε ο μέχρι τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Βέβαια αρκετές φορές ο τελευταίος έχει αναφερθεί στην πολιτική που είχε ακολουθήσει ο προκάτοχος του, αθωώνοντας τον, υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές του πρώτου εξαμήνου το 2015, ήταν αποτέλεσμα συλλογικής ευθύνης και ότι όποιος και αν ήταν υπουργός Οικονομικών, οι κυρίαρχες δυνάμεις θα ήθελαν την ήττα της αριστερής προσέγγισης για το ελληνικό χρέος κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Τι να εκτίμησε εκ νέου στο πρόσωπο του προκάτοχου του, στο υπουργείο Οικονομικών; Την επιτυχία των capital controls; Την κατασκοπική του δεινότητα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του με τους θεσμούς; Τη συγκρουσιακή του προσέγγιση απέναντι στους πάντες; Τα οράματα περί των IOUs; Την κοινοβουλευτική παρουσία του Μέρα25;

Ή μήπως βρήκε στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη, κάποια από τα στοιχεία που δεν διαθέτει ο Αλέξης Τσίπρας; Διότι όπως θυμόμαστε είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανασφάλεια, για λανθασμένες επιλογές συμβούλων, την ίδια στιγμή που εκθείαζε την δική του αστική αυτοπεποίθηση.

Μήπως, η παλιά καλή συνταγή της ελπίδας, επιστρέφει; Μήπως στα σοβαρά πιστεύει κανένας, ότι θα πεισθούν οι ψηφοφόροι πως το δίδυμο Τσακαλώτου - Βαρουφάκη, είναι ικανό να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας, σε μια τόσο ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδο; Ή μήπως η κίνηση Τσακαλώτου, είναι ένα αρχικό κτύπημα κάτω από τη μέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μήπως η συνειδητοποίηση του επερχόμενου εκλογικού Βατερλώ, ενεργοποιεί από τώρα τις διεργασίες για την επόμενη ημέρα;