Το τέλος της βαρβαρότητας

Το τέλος της βαρβαρότητας

Του Σάκη Μουμτζή

Όσο περνούν οι ώρες αντιλαμβάνομαι πιο πολύ το μέγεθος της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και του Α.Τσίπρα προσωπικά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συντριβή.

Αλλά τι ακριβώς συνετρίβη; Χθες το βράδυ κατέρρευσε όλο το σκηνικό της βαρβαρότητας που ζήσαμε από το 2011 ως τις ημέρες μας. Έκλεισε μια θλιβερή παρένθεση.

Ανοίχθηκε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του τόπου στο οποίο δεν έχουν θέση οι προπηλακισμοί, οι ύβρεις, ο διχαστικός λόγος.

Δεν έχουν θέση το «εμείς ή αυτοί», «θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν», «στα τέσσερα». Ο εφιάλτης πέρασε. Με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του Α.Τσίπρα προσωπικά, ηττήθηκε και ο πολιτικός λόγος και η πολιτική συμπεριφορά τους. Αν θέλουν να επιβιώσουν θα πρέπει να βρούν να πουν κάτι άλλο. Να μιλήσουν αλλιώς στους πολίτες.

Δεν γνωρίζω αν το έχουν αντιληφθεί και κυρίως αν θέλουν να το αντιληφθούν. Στην δεύτερη περίπτωση, τόσο το χειρότερο γι΄αυτούς. Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει και όποιος δεν το καταλάβει, κατεβαίνει από το τρένο.

Χθες ο Κ.Μητσοτάκης, χωρίς να είναι πρωθυπουργός, μίλησε ως πρωθυπουργός. Ο λόγος του ήταν ενωτικός και μετριοπαθής. Απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες—όχι στους πολλούς, όπως διχαστικά έκανε ο Α.Τσίπρας, περιφρονώντας τους λίγους—και απευθύνθηκε σε όλους αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον απλό ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Απεναντίας, κεντρικός στόχος της είναι, να τον φέρει κοντά της. Να συνομιλήσει μαζί του. Να του αποδείξει με πειστικό λόγο και επιχειρήματα πως αυτή έχει τις καλύτερες λύσεις στα προβλήματα του.

Και αυτό βέβαια δεν γίνεται με υβρεολόγιο και χυδαιότητες.

Η Νέα Δημοκρατία από θέση ισχύος πλέον μπορεί να επιβάλλει νέα ήθη στην πολιτική ζωή της πατρίδος μας. Η μεγάλη προχθεσινή νίκη, της δίνει το δικαίωμα αυτή να ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού.

Οι πολίτες με την ψήφο τους αποδοκίμασαν όχι μόνον τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις συμπεριφορές των ηγετικών στελεχών του. Ο διχαστικός λόγος όχι μόνον τους κούρασε, αλλά κατάλαβαν πως δεν έλυσε κανένα πρόβλημα τους. Ηταν και είναι αντιπαραγωγικός.

Τα μεγάλα προβλήματα για να αντιμετωπισθούν απαιτούν συναινέσεις και ήπιο πολιτικό κλίμα. Ο Κ.Μητσοτάκης, και εκ χαρακτήρος, θα επιδιώξει τις ευρύτερες συγκλίσεις.

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει δεν θα γίνει δυνατόν να υλοποιηθούν χωρίς την ευρύτερη δυνατή κοινωνική στήριξη.

Όμως μπορεί να μεταμορφωθεί ο Α.Τσίπρας; μπορεί να εκφέρει λόγο συναινετικό και σε χαμηλούς τόνους; Η απάντηση που δίνω είναι πως δεν μπορεί. Η πόλωση, οι ρήξεις και οι τομές είναι στοιχεία του DNA της ριζοσπαστικής αριστεράς. Αν τα αποβάλλει παύει να είναι αυτό που ξέρουμε και θα γίνει κάτι άλλο. Και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να αλλάξει.

Οι άνθρωποι το δηλώνουν με κάθε τρόπο πως ανήκουν στην ριζοσπαστική Αριστερά. Τιμή τους και καμάρι τους.

Ο Κ.Μητσοτάκης τους προσπερνά. Δεν ασχολείται μαζί τους. Αναπτύσσει το πρόγραμμα του στους πολίτες και συνομιλεί μαζί τους. Είναι η ήρεμη δύναμη, με αποκλειστικό όπλο την πειθώ.

Είναι ο ηγέτης που γυρίζει την σελίδα της πολιτικής ζωής του τόπου.