Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα

Ούτε τυχαία ούτε «καταφυγή στο οικείο» ήταν η αναφορά της Προέδρου της Δημοκρατίας στις ατομικές ελευθερίες στο διάγγελμα που απηύθυνε για την εθνική επέτειο. Δεν είναι ότι μας είπε ό,τι ξέρει να λέει καλύτερα, λόγω της θητείας της στη Δικαιοσύνη. Είχε λόγο που αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Σύνταγμα της Ελλάδος και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρώπης ως τα πλαίσια εντός των οποίων στη χώρα μας έχουν ληφθεί όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πριν από δέκα, περίπου, μέρες τέσσερις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Λετονία, η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Αρμενία, δήλωσαν ότι ενεργοποιούν το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για να το πούμε λαϊκά δήλωσαν ότι αποδεσμεύονται από κάποιες προβλέψεις της Συνθήκης (εκτός των βασανιστηρίων και των εγκλημάτων πολέμου) λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Η είδηση πέρασε εν πολλοίς απαρατήρητη αλλά εμείς το πληροφορηθήκαμε από κάποια τουίτ που έκαναν ευρωβουλευτές της ομάδας των Φιλελεύθερων.

Το στίγμα της Ελλάδας ως προς τις διάφορες «τάσεις» που παρατηρούνται θέλησε να δώσει η Πρόεδρος, λοιπόν κι αυτό από μόνο του έχει μεγάλη σημασία όχι απλώς για σήμερα, για τώρα αλλά και για αργότερα.

Όταν η πανδημία είναι πίσω μας ο καθένας μείνει με τα ερείπια του, γιατί όπως επεσήμανε και ο κ.Ε.Βενιζέλος στη συνέντευξη που έδωσε προχθές στο Action 24 μπορεί σήμερα Ελλάδα και Γερμανία να έχουν την ίδια δυνατότητα να ξοδέψουν για να διασώσουν ό,τι είναι δυνατόν αλλά μετά κάθε μία θα μείνει με το δικό της δημοσιονομικό χρέος και τη δική της παραγωγική βάση. Θα διαμορφωθούν νέες συνθήκες ανταγωνισμού.

Πώς θα ανταπεξέλθουμε;

Η υπογράφουσα ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι μια καλής ποιότητας δημοκρατία και ο σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, ένα νομοθετικό πλαίσιο που λειτουργεί και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και της οικονομικής δραστηριότητας και πάνω απ’όλα ο ευλαβικός σεβασμός στα δικαιώματα του ανθρώπου είναι και θα γίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που θα διαμορφωθούν.

Δείτε. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει σε επενδυτές «συνθήκες Κίνας» και ευτυχώς! Διανύουμε μια εποχή που ένα κομμάτι του κεφαλαίου τοποθετείται όχι αποκλειστικά με κριτήριο το κέρδος αλλά και με το που στέκεται κάθε χώρα ως προς το σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου, την προστασία του περιβάλλοντος, την εταιρική διακυβέρνηση και τη διαφάνεια και αυτή η τάση, μετά το τέλος της πανδημίας θα ενισχυθεί. Η Ελλάδα ακριβώς επειδή δεν μπορεί (και δεν το επιθυμούμε κιόλας) να γίνει Κίνα, Βουλγαρία ή Ρουμανία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα υπόδειγμα χώρας που θα την προτιμούν όσοι επενδύουν τα χρήματά τους βάσει αρχών.

Η δημοκρατία και ο σεβασμός στα δικαιώματα είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, ένα πλεονέκτημα που έρχεται να προστεθεί στο φυσικό κάλλος και τη μοναδική πολιτιστική μας κληρονομιά. Όσοι λοιπόν δυσκολεύονται να κατανοήσουν γιατί φωνάζουμε για τα δικαιώματα και συχνά-πυκνά μας ειρωνεύονται ως «δικαιωματιστές», αφού έχουν δυσκολία να αντιληφθούν την ηθική τους διάσταση, ας τα δουν ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη. Ο καπιταλισμός, η ευημερία, η πρόοδος μόνο σε συνθήκες ελευθερίας και σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου ευδοκιμούν.