Το μένος εναντίον των επενδύσεων

Το μένος εναντίον των επενδύσεων

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Μου είχε διαφύγει (και τη διάβασα στον Μαυρίδη) η προτροπή Καρτερού προς τον Τσίπρα να σταματήσει τα μωροκλάματα και ν' αρχίσει τις κουτουλιές. Αντιστοίχως, μια καλή συμβουλή προς τον Κυριάκο θα ήταν να σταματήσει να διαβάζει τις ανακοινώσεις των Συριζαίων και να προχωρήσει χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση στην χορήγηση αδειών για επενδύσεις. Διότι μόλις ακουστεί ότι ανοίγει κάπου μια δουλειά, κατ' ευθείαν δημιουργείται μια Συριζοεπιτροπή που διαφωνεί.

Δεν φτάνει που επί πέντε χρόνια θεωρούσαν χολεριασμένη κάθε απόπειρα να γίνουν επενδύσεις. Τώρα έχουν βαλθεί να σταματήσουν και όσα αποτολμά να κάνει η σημερινή κυβέρνηση μήπως και φτιαχτεί καμιά καινούρια θέση εργασίας. Καταγγελία πάνω στην καταγγελία, διαμαρτυρία πάνω στην διαμαρτυρία, μουρμούρα πάνω στην μουρμούρα. Όλα τους βρωμάνε, όλα τους μυρίζουν. Είτε το «περιβαλλοντικό αποτύπωμα» θα επικαλούνται, είτε το «ξεπούλημα του εθνικού πλούτου» θα πιπιλάνε.

Πάνε να σώσουν την ΔΕΗ από την Συριζαϊκή κατάντια της, αρχίζουν αμέσως οι κραυγές περί απαξίωσης της για να την πάρουν ιδιώτες. Πάνε να ιδιωτικοποιήσουν τα ΕΛΠΕ (υποχρέωση του τρίτου μνημονίου τους είναι), αρχίζουν οι Παπάδες να λένε για παράδοση του εθνικού πλούτου σε ιδιώτες. Πάνε να συμφωνήσουν μια επένδυση για εξόρυξη χρυσού στην Θράκη, αρχίζει της ανακοινώσεις και τα νταβαντούρια η «διανομαρχιακή κατά του χρυσού»!!! Μέχρι και για τον ΟΑΣΘ (που η κατάσταση του είναι για γέλια) έβγαλαν λάβρες ανακοινώσεις. Παραδίδουν λέει τα φιλέτα των δρομολογίων (που σήμερα δεν γίνονται καν λόγω έλλειψης λεωφορείων) σε ιδιώτες.

Ο κατάλογος είναι απέραντος. Πουθενά στην χώρα δεν διατυπώνεται υπόνοια ιδιωτικής επένδυσης, δίχως οι Συριζαίοι βουλευτές να αρχίσουν αμέσως τις καταγγελίες. Φτιάχνουν στο άψε-σβήσε και μια επιτροπή με τοπικά τους στελέχη και αρχίζουν να χύνουν φαρμάκι στον τοπικό τύπο και στα social media. «Καταστρέφεται η περιοχή», «παραδίδεται ο τόπος μας σε ιδιωτικούς καρχαρίες», «εμείς θέλουμε μια άλλου τύπου ανάπτυξη». Ποια είναι αυτή η «άλλου τύπου ανάπτυξη» δεν μας λένε, πάντως η συγκεκριμένη που θα προκύψει από την επένδυση είναι ανεπιθύμητη.

Τέτοιο μένος κατά των ιδιωτών επενδυτών δεν είχαν ούτε οι παλαιοκομμουνιστές του μεσοπολέμου. Το ΚΚΕ είναι σαφώς πιο προσεκτικό και επιλεκτικό στις διαφωνίες του απ' όσο ο Σύριζα. Ίσως διότι το ΚΚΕ θέλει εργατική τάξη, ενώ ο Σύριζα προτιμά τις εξαθλιωμένες ουρές των ανέργων που θα ζητιανεύουν επιδόματα. Και μάλιστα, διαφωνούν με τις ιδιωτικές επενδύσεις ενώ ως κυβέρνηση πετσόκοψαν το κονδύλι δημοσίων επενδύσεων για να φτιάχνουν υπερπλεονάσματα. Άρα, ούτε ιδιωτικές, ούτε δημόσιες επενδύσεις. Μόνο πελάτες-άνεργοι παντού. Κι όσοι δεν αντέχουν, να φύγουν απ' την χώρα. Αλλά αν φύγουν, δεν θα τους διευκολύνουμε κιόλας να ψηφίζουν από κεί. Αφού έφυγαν οι ριψάσπιδες, ας μην έχουν απαιτήσεις.

Κοντολογίς, ας μην ελπίζει ο Κυριάκος σε συναίνεση στον κρίσιμο αυτό τομέα. Παντού θα βρίσκει μπροστά του Συριζοεπιτροπές που θα στήνονται με πλακάτ κατά της επένδυσης. Σε λίγο καιρό που θα προσπαθήσει να λύσει και το θέμα των σκουπιδιών στην Αττική, θα δει ποιους θα έχει πάλι να αντιμετωπίσει. Τους ίδιους της Κερατέας, με τον Τσίπρα (και την Δούρου) να τους παροτρύνουν. Οπότε καλά θα κάνει ο πρωθυπουργός να βάλει το κεφάλι κάτω και να προχωρήσει ακάθεκτος αδιαφορώντας ή και παραμερίζοντας τους επαγγελματίες αντιρρησίες. Οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται αμέσως χωρίς τον παραμικρό δισταγμό. Δεν θα παίξουμε δα και το μέλλον των παιδιών μας για να ξαναβρούν οι Συριζαίοι ρόλο…