Το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό, οι πρώτες ενέργειες και τα χρονοδιαγράμματα

Το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό, οι πρώτες ενέργειες και τα χρονοδιαγράμματα

Με καθημερινές συσκέψεις και πολύωρες συζητήσεις ένας πολύ στενός κύκλος κυβερνητικών αξιωματούχων προετοιμάζει την σταδιακή και με ασφάλεια επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μέχρι τον Μάιο το σχέδιο αυτό θα μπει σε εφαρμογή, αφού ήδη είναι στην τελική φάση επεξεργασίας του.

Η εμπειρία του 2020 έδειξε ότι για να δίνει δυναμικό άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό το 2021, απαιτείται συνολικός σχεδιασμός και ενίσχυση των υποδομών επιτήρησης και ελέγχου της επιδημιολογικής κατάστασης εντός Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, η κρίση ανέδειξε την ανάγκη ανάπτυξης ενός ισχυρού συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης, ικανότητας διεξαγωγής διαγνωστικών δοκιμών σε μονίμους κατοίκους και επισκέπτες σε μεγάλη κλίμακα και ανίχνευση επαφών.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει αρχίσει να εκπονεί ένα αναλυτικό σχέδιο που έχει στόχο το ασφαλές και ευρύ άνοιγμα προς τον τουρισμό το ερχόμενο καλοκαίρι. Ένα σχέδιο που έχει επτά βασικούς πυλώνες:

  • Toν εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα κατά προτεραιότητα αμέσως μετα τις ευπαθείς ομαδες του πληθυσμου, καθώς και του πληθυσμού των νησιών.
  • Την ενίσχυση των συνοριακών σταθμών με προσωπικό και κινητές μονάδες για τη διεξαγωγή διαγνωστικών δοκιμών ούτως ώστε να ανοίξουν και να παραμείνουν ανοικτοί όλοι οι συνοριακοί σταθμοί (σε χερσαία σύνορα αλλά και σε αερολιμένες και λιμάνια νησιών για τον θαλάσσιο τουρισμό μέσω κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής).
  • Την ενίσχυση του συστήματος διεξαγωγής διαγνωστικών δοκιμών και ανάλυσης των αποτελεσμάτων σε νησιά και άλλες περιφερειακές τουριστικές περιοχές.
  • Την εκπόνηση εγκαίρως, σταθερών κανόνων εισόδου στη χώρα (ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή αρνητικό PCR 72 ώρες ή και τεστ αντιγόνου πριν την είσοδο, δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξη)
  • Την ενίσχυση των περιφερειακών υποδομών περίθαλψης απομόνωσης και περίθαλψης τουριστών που θα νοσήσουν στη συνέχεια
  • Την παροχή δυνατότητας διεξαγωγής τεστ PCR πριν την επιστροφή των ταξιδιωτών στη χώρα προέλευσης.
  • Τη βελτίωση της εμπειρίας του ταξιδιώτη ώστε να αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις (μεταφράσεις των σελίδων σε όλες τι γλώσσες, καλύτερα και λιγότερα ξενοδοχεία απομόνωσης, αντικίνητρα αντί της άρνησης επιβίβασης κτλ.)

Με δεδομένη λοιπόν την εξέλιξη της πανδημίας και των νέων μεταλλάξεων, των νέων εργαλείων (εμβολιασμός, γρήγορα τεστ) και των εμπειριών από το περσινό καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένες κινήσεις ώστε στο σωστό χρόνο (πιθανότατα μέσα στον Μάιο) να γίνει το ελεγχόμενο άνοιγμα του τουρισμού για να δώσει «ανάσα» στην οικονομία:

- Περιορισμός κατά το δυνατόν και ιδανικά κανένας αποκλεισμός χωρών από τις πτήσεις. Αντίστοιχα, καμία οριζόντια καραντίνα κατά την άφιξη. Πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα μονομερών ενεργειών των άλλων ΚΜ της ΕΕ κατά της χώρας μας ανάλογα με τις παρεκκλίσεις στις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε.

- Πρόγραμμα εμβολιασμού κατά προτεραιότητα σε εργαζόμενους τουρισμού και όλους τους νησιωτικούς προορισμούς αμέσως μετά τον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων.

- Πρόγραμμα εμβολιασμού κατά προτεραιότητα όλων των εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με τουρίστες. Συνολικά πρέπει να εμβολιαστούν πριν από τον γενικό πληθυσμό λιγότεροι από 800 χιλ. εργαζόμενοι.

- Εβδομαδιαία τεστ σε εργαζόμενους του τουρισμού που δεν έχουν εμβολιαστεί. Έτσι θα καλυφτεί το διάστημα μέχρι τον πλήρη εμβολιασμό εμπνέοντας ασφάλεια.

- Προβλεψιμότητα και επικοινωνία των μέτρων που θα εφαρμοσθούν: Ανακοίνωση των κανόνων αρχικά και των ημερομηνιών έναρξης μετά, όταν θα μπορούμε να ξέρουμε πότε η εστίαση θα είναι ανοικτή. Ημερομηνία στόχος (Ισραήλ, ΕΕ), 15 Απριλίου. Για τις λοιπές χώρες: 15 Μαΐου. Άνοιγμα κρουαζιέρας και yachting τις ίδιες ημερομηνίες.

- Δεν κρίνεται απαραίτητο να ανοίξουν τα μπαρ μετά τη μία το βράδυ όσο δεν έχει ανακτηθεί η ανοσία της αγέλης (70% εμβολιασμού).

- Δωμάτια καραντίνας στις ξενοδοχειακές μονάδες για όσους ξενοδόχους το επιλέξουν (προαιρετικά). Ξενοδοχεία απομόνωσης μόνο κοντά στα αεροδρόμια (τα λιμάνια εισόδου και οι οδικές πύλες μπορούν να καλυφθούν από τα ξενοδοχεία που είναι κοντά σε αεροδρόμια).

- Παροχή δυνατότητας διεξαγωγής τεστ PCR σε προκαθορισμένες τοποθεσίες πριν την επιστροφή των ταξιδιωτών στη χώρα προέλευσης.

- Διμερείς συμφωνίες για την αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Στρατηγικά σημαντικές είναι οι χώρες του Ισραήλ, ΗΑΕ, Σ. Αραβία, Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα.

- Δίνεται προτεραιότητα στην έναρξη της κρουαζιέρας.

- Επαναξιολόγηση/Αναθεώρηση πρωτοκόλλων. Χρειάζονται μόνο μικρές παρεμβάσεις για λόγους λειτουργικούς με άμεση προτεραιότητα:

• συνεδρίων και συνεδριακών κέντρων

• χιονοδρομικών κέντρων και ορεινών καταφυγίων

• τουριστικών καταλυμάτων

• λειτουργίας ΚΥΕ εντός καταλυμάτων

• κρουαζιέρα

• ξενώνων νέων

• ιαματικών κέντρων

Εφόσον όλα πάνε καλά και τα επιδημιολογικά δεδομένα βοηθήσουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκτιμούν ότι αυτό το καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για την αλλαγή σελίδας στη χώρα αναφορικά με τον κορονοιό,κάτι που θα ενισχύσει πέρα όλων των άλλων και την ψυχολογία της κοινωνίας που χωρίς αμφιβολία αυτή την περίοδο βρίσκεται στο ναδίρ.