7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Gallia Lindenstrauss: Το Ισραήλ δεν βιάζεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Το Ισραήλ δεν βιάζεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Τα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον Τούρκο πρόεδρο θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν από την ισραηλινή πλευρά, θα μετρήσουν ιδιαίτερα ως προς το κατά πόσο είναι ειλικρινείς οι προθέσεις της Αγκυρας για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, τονίζει στο Liberal, η Gallia Lindenstrauss, ερευνήτρια του ισραηλινού think tank Institute of National Security Studies.

Και σημειώνει ότι «το Ισραήλ δεν βιάζεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς βασίζεται στις συμμαχίες που έχουν ήδη οικοδομηθεί τόσο στη Μεσόγειο όσο και τη Μέση Ανατολή».

Συνέντευξη στον Γιάννη Μαντζίκο


Η έντονη και ακραία κριτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Ισραήλ είναι κάτι που πρέπει να μας εκπλήσσει δεδομένου ότι προσπαθούσε να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ιερουσαλήμ;

Η σκληρή αντίδραση της Άγκυρας ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη καθώς οποιαδήποτε σημαντική κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ειδικά γύρω από την Ιερουσαλήμ και το Όρος του Ναού είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα για την Τουρκία. Εξάλλου, έχουμε γίνει μάρτυρες ανάλογης κριτικής από την τουρκική πλευρά σε προηγούμενους κύκλους βίας την τελευταία δεκαετία.

Τα γεγονότα συμβαίνουν σε μια εποχή κατά την οποία η Άγκυρα επιθυμούσε να βελτιώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, η σκληρή και μονόπλευρη κριτική θα αυξήσει- είναι η αλήθεια- τον γενικότερο σκεπτικισμό του Ισραήλ ως προς το εάν η Τουρκία είναι ειλικρινής στις προσπάθειές της να βελτιώσει τις μεταξύ τους σχέσεις.

Με βάση τα παραπάνω, θέτει η στάση της Τουρκίας τροχοπέδη στην προσπάθεια εξομάλυνσης;

Οι ισραηλινές αρχές ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Χαμάς στον τρέχοντα γύρο βίας στην Ιερουσαλήμ. Αυτό σημαίνει ότι το το Ισραήλ θα συνεχίσει να βλέπει με υποψία τους δεσμούς της Τουρκίας με τη Χαμάς.

Παράλληλα, η Ιερουσαλήμ δεν βιάζεται να επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία, καθώς είναι ικανοποιημένη από τους δεσμούς με πολλά κράτη του Κόλπου και την εντεινόμενη συμμαχία με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τα γεγονότα αυτά έρχονται εν μέσω πολιτικής ρευστότητας στο Ισραήλ. Πρόκειται μια νέα κυβέρνηση να αλλάξει στάση απέναντι στη Τουρκία;

Η μονόπλευρη κριτική του Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ ενώνει το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου. Αν και εφόσον υπάρξει μια κυβέρνηση του Γιαιρ Λαπιντ με τον Ναφταλι Μπένετ δεν θα είναι ενθουσιώδης στο να εξομαλύνει άμεσα τις σχέσεις με τη Τουρκία. Ωστόσο μπορεί να υπάρξει ή να επικρατήσει μια πιο πραγματιστική προσέγγιση αν αλλάξουν άρδην οι συνθήκες.