Το Ίντερνετ θα μετασχηματιστεί σε δίκτυο ανταλλαγής χρηματικών αξιών

Το Ίντερνετ θα μετασχηματιστεί σε δίκτυο ανταλλαγής χρηματικών αξιών

Ως την επόμενη φάση του Internet, που θα μετασχηματιστείΒΒ σε ένα δίκτυο ανταλλαγής χρηματικών αξιών, απόΒΒ δίκτυο ανταλλαγής πληροφορίας που είναι σήμερα, χαρακτηρίζει ο Γιώργος Γιαγλής την τεχνολογία του Blockchain. O Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου για το Μέλλον (Institute for the Future, IFF) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ο άνθρωπος πίσω από το Decentralized 2019, το μεγαλύτερο συνέδριο για το blockchain στην Ευρώπη, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο ΝοέμβριοΒΒ στην Αθήνα, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει τόσο στη συγκεκριμένη τεχνολογία όσο και στις αλλαγές που έρχονται αντί να τις βλέπει αρνητικά, από άγνοια ή φόβο. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν αναπτυξιακές ευκαιρίες και να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε ένα άκρως ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον.

Συνέντευξη στον Γιάννη Παλιούρη

- Σχετικά με το blockchain υφίσταται μία σύγχυση, αφού ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι τα κρυπτονομίσματα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια τι ακριβώς είναι το blockchain;

Το blockchain δεν είναι τα κρυπτονομίσματα. Αντιθέτως, τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν την τεχνολογία blockchain για να «υπάρχουν». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια επαναστατική τεχνολογία, η οποία επιτρέπει σε άτομα, επιχειρήσεις και οργανισμούς να συναλλάσσονται χωρίς ενδιάμεσους. Αυτό καθίσταται εφικτό μέσω διαδικτυακής υποδομής, η οποία επιτρέπει την αποθήκευση πληροφοριών με τέτοιο τρόπο ώστε κανένα από τα συναλλασσόμενα μέρη να μην μπορεί να αμφισβητήσει, τροποποιήσει ή διαγράψει πληροφορίες που έχουν καταγραφεί σε ένα blockchain.ΒΒ 

Το σημαντικό με το blockchain είναι ότι πρακτικά αποτελεί την επόμενη φάση του Internet, μετασχηματίζοντάς το σε ένα δίκτυο ανταλλαγής χρηματικών αξιών, από ένα δίκτυο ανταλλαγής πληροφορίας που είναι σήμερα. Είναι λογικό λοιπόν η πρώτη εφαρμογή του blockchain να ήταν τα ψηφιακά νομίσματα, αλλά τα επόμενα χρόνια θα δούμε την ανάπτυξη πληθώρας άλλων εφαρμογών που θα μετασχηματίζουν ψηφιακά κάθε είδος ανταλλασσόμενης αξίας μέσα από το Internet.

- Υπάρχουν αναφορές για εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, από τα χρηματοοικονομικά έως την ιατρική; Τελικά που πιστεύετε ότι θα δούμε υλοποιήσεις του blockchain;

Ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει σε πλήρη βαθμό το εύρος και βάθος των αλλαγών που θα έρθουν. Ωστόσο το blockchain θα βρει εφαρμογή σε τομείς όπως το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι υπηρεσίες υγείας, η διαχείριση ενέργειας, η εφοδιαστική αλυσίδα.ΒΒ 

Η γενική λογική είναι η εξής: όπου υπάρχει ανάγκη ανταλλαγής κάποιου είδους πληροφορίας που εμπεριέχει χρηματική αξία και τα συναλλασσόμενα μέρη δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν ενδιάμεσους φορείς (για λόγους ελέγχου, διαφάνειας, ασφάλειας, αποφυγής κόστους κ.λπ.), το blockchain έχει νόημα. Έτσι, στο μέλλον μπορεί να έχουμε τη δυνατότητα να πουλήσουμε το αυτοκίνητο μας απλά στέλνοντας στον αγοραστή ένα μοναδικό ψηφιακό κουπόνι (digital token), ο κάτοχος του οποίου θα είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του περιουσιακού στοιχείου στο οποίο το κουπόνι αυτό αντιστοιχεί. Σε βάθος χρόνου αυτόΒΒ μπορεί να οδηγήσει στηΒΒ δημιουργίαΒΒ παγκόσμιωνΒΒ αγορώνΒΒ για τέτοια κουπόνια, οι οποίες θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά (άντλησηΒΒ κεφαλαίων, ρευστότητα, κ.λπ.) που χαρακτηρίζουνΒΒ τιςΒΒ σημερινές χρηματαγορές, π.χ. για μετοχές ή ομόλογα.

- Κατά τη γνώμη σας είναι μια τεχνολογία game changer; Θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε;

Το blockchain, όπως και το ίντερνετ, απευθύνεται σε όλους και θα μας επηρεάσει όλους. Ζούμε σε μια ιστορική συγκυρία: μια σειρά από μετασχηματιστικές τεχνολογίες φτάνουν σε επίπεδο ωριμότητας, σχεδόν ταυτόχρονα. Κάθε μία από αυτές (Blockchain, Τεχνητή Νοημοσύνη, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, Επαυξημένη και Εικονική Πραγματικότητα, Αυτόνομα Οχήματα) έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τον κόσμο μας. Σε συνδυασμό, όμως, θα φέρουν εφαρμογές που θα μοιάζουν με επιστημονική φαντασία και θα επαναπροσδιορίσουν τα όρια του τι θεωρείται πιθανό.

- Συνιστά ευκαιρία για την Ελλάδα και γιατί;

Το blockchain είναι πραγματικά επαναστατική τεχνολογία. Γι? αυτό άλλωστε πολλά κράτη, αλλά και κεντρικές τράπεζες, παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις γύρω από αυτό, αφενός για να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες, αφετέρου για να προλάβουν τυχόν προβλήματα. Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, ώστε να μη μείνει πίσω, ιδίως τώρα λόγω της προσπάθειας που καταβάλει για να προλάβει το τρένο του ψηφιακού μετασχηματισμού.

- Η Κύπρος εμφανίζει μια δυναμική πορεία ως προς την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Μπορεί και η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμά της και πως;

Προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι πολίτες της Ελλάδας να επωφεληθούν από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, απαιτούνται:

- Συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση, ώστε να γίνουν κατανοητές οι δυνατότητες, οι ευκαιρίες, αλλά και ο ανταγωνισμός που θα φέρνει η νέα τεχνολογική πραγματικότητα. Ο ρόλος των Πανεπιστημίων, αλλά και της πολιτείας, είναι πολύ σημαντικός σε αυτό το επίπεδο.

- Εθνικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που να θέτει ξεκάθαρους κανόνες για όλους, με φιλοεπενδυτικό πρόσημο.ΒΒ 

- Ανάπτυξη πιλοτικών εφαρμογών που θα επιδείξουν τα οφέλη αυτών των τεχνολογιών. Ο ρόλος της Πολιτείας, μέσω της παροχής κατάλληλων κινήτρων για επενδύσεις, αλλά και της ανάπτυξης πιλοτικών εφαρμογών στο δημόσιο τομέα, είναι κι εδώ σημαντικός.