Το «φάρμακο» για την οικονομία και δύο καλές ειδήσεις για το εμπόριο

Το «φάρμακο» για την οικονομία και δύο καλές ειδήσεις για το εμπόριο

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 πρωτοεξελέγην βουλευτής. Την επόμενη ημέρα, το θυμάμαι σαν τώρα, μετείχα σε τηλεοπτική εκπομπή μεγάλου σταθμού που είχε τίτλο: «Πότε θα έχουμε εκλογές». Όταν ήλθε η σειρά μου να λάβω τον λόγο, είπα: «Μα, καλά, δεν έχουμε κλείσει ούτε 24ωρο βουλευτές και συζητάμε για εκλογές;».

Η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών είναι κουραστική και αντιπαραγωγική. Θεωρεί κανείς στα σοβαρά ότι μέσα σ’ αυτή την κρίση, ασχολούμαστε με εκλογές και δημοσκοπήσεις;

Τώρα, είμαστε στο μέσον μιας μάχης:

-Το πρώτο ημίχρονο είναι η μάχη της υγείας, που πάμε καλά κι ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι μέχρι τέλους και να την κερδίσουμε. Ο βασικός στόχος σήμερα είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, να μη διασπαρεί ο ιός. Προσωπικά μιλώντας, δεν βάζω στη ζυγαριά αν είναι πολλοί ή λίγοι οι θάνατοι. Κι ένας άνθρωπος να έχει «φύγει», είναι απώλεια για τη χώρα.

-Το δεύτερο ημίχρονο είναι η μάχη της οικονομίας, που θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη σε βάθος χρόνου. Η άσκηση του να ξαναπάρει μπρος η οικονομία μας είναι πρωτόγνωρη, γιατί δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιας καραντίνας, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πώς θα λειτουργήσει η οικονομία όταν θα ανοίξει ξανά και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές.

Είναι βέβαιο ότι εάν αρχίσει η άρση των μέτρων καραντίνας τον Μάιο και παράλληλα βρεθεί φάρμακο, αυτό στην ουσία θα είναι «φάρμακο» και για την οικονομία, καθώς θα επανέλθουμε γρηγορότερα στην κανονικότητα, θα αποκατασταθεί ταχύτερα η εμπιστοσύνη στην αγορά και η πορεία του τουρισμού θα είναι διαφορετική. Σ’ αυτό το σενάριο, η ύφεση στη χώρα μας μπορεί να είναι ελεγχόμενη και να βρεθεί στην κατώτερη τιμή του εύρους των εκτιμήσεων που γίνονται τώρα.

Εάν δεν υπάρξει φάρμακο, οι καταναλωτικές συνήθειες ασφαλώς θα επηρεαστούν πάρα πολύ αρνητικά στον φόβο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας από τον Οκτώβριο - Νοέμβριο.

Βέβαιο είναι επίσης ότι οι πόντοι αξιοπιστίας που κέρδισε η Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα -τα διθυραμβικά ρεπορτάζ στα διεθνή μέσα ενημέρωσης διαδέχονται πλέον το ένα το άλλο- θα έχουν και θετική οικονομική επίπτωση. Κι αυτό γιατί, ύστερα από μια δεκαετία που μας θεωρούσαν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, βλέπουν πλέον ένα λαό πειθαρχημένο και μια κυβέρνηση αποτελεσματική.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, υπάρχουν δύο θετικές ειδήσεις για το εμπόριο και κατ’ επέκταση την οικονομία:

-Το εμπόριο στην Ελλάδα ακόμη και μέσω καραντίνας δεν έχει πάει στο μηδέν, καθώς έχει υπάρξει εκτόξευση των πωλήσεων μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου. Από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές προκύπτει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που ο τζίρος τους μέσω του e-shop έχει αυξηθεί -κατά περιπτώσεις 10πλασιασθεί- συγκριτικά με το προ κορωνοϊού διάστημα. Δεν ισχυρίζομαι ότι σώζονται οι επιχειρήσεις κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Λέω, όμως, ότι μια επιχείρηση της οποίας οι εργαζόμενοι πληρώνονται από το κράτος, το ενοίκιό της μειώνεται κατά 40%, η εξυπηρέτηση βασικών υποχρεώσεών της έχει ανασταλεί, έστω και μ’ ένα μικρό τζίρο από το ηλεκτρονικό εμπόριο, θα έχει ρεζέρβες για την «επόμενη ημέρα», όταν η κυβέρνηση ετοιμάζει σοκ ρευστότητας στην αγορά.

-Το 87% των επιταγών που μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς προστασίας για 75 ημέρες πληρώθηκαν κανονικά από τους εκδότες τους, οι οποίοι έπραξαν πολύ καλά, κατά τη γνώμη μου, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση δοκιμάζεται και η σχέση του κάθε επιχειρηματία με τους πελάτες/συνεργάτες του. Ζω το εμπόριο από τα 15 μου χρόνια και γνωρίζω ότι το διέπουν κανόνες, που λειτούργησαν και στη συγκεκριμένη περίπτωση.