Το ανώτατο στάδιο της πολιτικής

Το ανώτατο στάδιο της πολιτικής

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Ως το ανώτατο στάδιο της πολιτικής χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου του Κύκλου των Ιδεών που διοργανώθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Κι αυτή τη σημαντική σκέψη την εξέφρασε αναφερόμενος στη θέση από την οποία θα παρακολουθεί τα πολιτικά πράγματα στο μελλοντικό ενεστώτα. Μέσα στο πλήθος των τεκμηριωμένων πολιτικών θέσεων που παράγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιλέγουμε σταθερά να στεκόμαστε σ'αυτά που ίσως να περνάνε απαρατήρητα: σε σκέψεις για ζητήματα ηθικής στάσης και τάξης που εκφέρονται ως απόσταγμα στοχασμού πάνω σε μια πολυετή πολιτική παρουσία στην πρώτη γραμμή. Γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία ένας άνθρωπος που πέρασε τη ζωή του στην ενεργό πολιτική να δηλώνει πως το ανώτερο στάδιό της είναι αυτό του ενεργού πολίτη.

«Ενεργός πολίτης» σημαίνει πάνω απ'όλα κριτική σκέψη που αντιστέκεται ακόμα και σε συνθήκες στράτευσης, όποιος κι αν είναι ο σκοπός γιατί στις δημοκρατίες ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Θα μας χρειαστούν πολλοί ενεργοί πολίτες στο μέλλον. Θα χρειαστούμε δηλαδή άτομα που έχουν τη γενναιότητα να σκέφτονται κριτικά και πέρα από τη στράτευση ή τις πολιτικές προτιμήσεις τους.

Ο εχθρός του λαού

Η φετινή ΓΣ του ΣΕΒ παρήγαγε έναν όγκο ιδεών, θέσεων και στάσεων με τις οποίες θα μπορούσε να τροφοδοτεί την αρθρογραφία για καιρό. Ενώ έγινε αμέσως σαφές ότι η συνομιλία του προέδρου του ΣΕΒ Θοδωρή Φέσσα με τον ακαδημαϊκό Θεοδόση Τάσιο είχε στόχο να αναδείξει την κεντρική ιδέα του οργανισμού ότι το ήθος παράγει πλούτο εμείς θα σταθούμε στην κατηγορηματική θέση που έλαβε ο κ.Τάσιος απέναντι στο πολιτικό ψεύδος. Πολλοί το εκλογικεύουν. «Έτσι είναι η πολιτική, η αλήθεια δεν χωράει πάντα στην άσκηση της εξουσίας», ψελλίζουν. Αηδίες. Συνυπογράφουμε τη θέση του Θεοδόση Τάσιου: Ο ψεύτης πολιτικός είναι εχθρός του λαού.

Μισές αλήθειες

Εκεί που λέγαμε ότι οι μισές αλήθειες είναι ελληνικό ίδιον (κι αυτό) να σου και ο Ζαν Κλοντ να κάνει λόγο για παραποίηση δημοσιονομικών στοιχείων την περίοδο 2004-2009 αλλά να λέει τη μισή αλήθεια. Θα είχε ένα ενδιαφέρον να μας πει ο κ.Γιουνκέρ ποια ήταν τότε η στάση της Κομισιόν απέναντι στο Σύμφωνο Σταθερότητας, πόσοι το παραβίαζαν και γιατί οι περίφημοι ελεγκτές της Κομισιόν τους οποίους θυμήθηκε στην ομιλία του έκαναν τα στραβά μάτια στην περίπτωση της Ελλάδας. Να ταΐζει τους Έλληνες σανό ο Τσίπρας, αναμενόμενο. Να κοροϊδεύει έτσι όλη την Ευρώπη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θλιβερό.