Το άνοιγμα της χώρας εξαρτάται από όλους - Ο εφησυχασμός, η ατομική ευθύνη και η υπευθυνότητα

Το άνοιγμα της χώρας εξαρτάται από όλους - Ο εφησυχασμός, η ατομική ευθύνη και η υπευθυνότητα

Τα μηνύματα της κυβέρνησης για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με βάση πάντα την επιδημιολογική εξέλιξη είναι σαφής. Η κόπωση των πολιτών και η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στην οικονομία από το συνεχιζόμενο lockdown και τα περιοριστικά μέτρα είναι εμφανής και στο πλαίσιο αυτό καθίσταται επιτακτική η αποσυμπίεση της ίδιας της κοινωνίας.

Βασικός παράγοντας όμως δεν είναι οι εισηγήσεις των ειδικών και οι αποφάσεις της κυβέρνησης, αλλά η στάση του συνόλου των κατοίκων της χώρας. Μετά το εμβόλιο η ατομική ευθύνη και κυρίως η υπευθυνότητα καθίσταται βασικό όπλο για τις εξελίξεις.

Η συνειδητή αξιολόγηση των συνεπειών της στάσης του καθένα ξεχωριστά αποτελεί τη βασική αρχή στην οποία μπορεί να στηριχθεί η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει τα πρώτα δείγματα αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς και της ίδιας της κοινωνίας. Το ρίσκο πλέον περνά στους πολίτες και αφορά όχι μονό τον εαυτό τους αλλά και το σύνολο. Η μεν αξιωματική αντιπολίτευση «δέχεται» το ρίσκο που προκύπτει από τις συγκεντρώσεις τα συλλαλητήρια και τις κάθε είδους αντιδράσεις που λαμβάνουν μαζική μορφή όμως η ατομική ευθύνη και η υπευθυνότητα μεταφέρεται στον κάθε έναν.

Η παράταση του χρόνου τα σαββατοκύριακα και κυρίως η άρση των περιορισμών ως προς τις μετακινήσεις με τα αυτοκίνητα εντός περιφερειακών ενοτήτων θα αποτελέσει ένα crash test πρώτα από όλα για την ίδια την κοινωνία. Η επανάληψη φαινόμενων συνωστισμού και ενδεχόμενη χαλάρωση ως προς τους συγχρωτισμους δύναται να τινάξει στον αέρα τον σχεδιασμό που υπάρχει σήμερα σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας για τα επόμενα βήματα. Ακόμη και το άνοιγμα του λιανεμπορίου και κατ επέκταση της οικονομίας δύναται να οδηγηθεί σε νέα παράταση, στην περίπτωση που η επιδημιολογική καμπύλη παρουσιάσει νέα άνοδο το προσεχές διάστημα.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση υπό τις οδηγίες των ειδικών αναλαμβάνει το κομμάτι της ευθύνης που της αναλογεί αναγνωρίζοντας την κόπωση των πολιτών από τους πολύμηνους περιορισμούς. Η συμπλήρωση ενός έτους από την εμφάνιση της πανδημίας και την έναρξη της λήψης μέτρων που έφεραν τα lockdown στη ζωή μας ανέδειξε τα προβλήματα και κυρίως έφερε στο προσκήνιο την κατάσταση που διαμορφώνεται στην κοινωνία.

Η προσπάθεια παράκαμψης των μέτρων ακόμη η πλημμελής εφαρμογή τους αποτελούν βασική παράμετρο της διασποράς, ειδικά το τελευταίο διάστημα των πολλαπλών ενδοοικογενειακών κρουσμάτων που οδήγησε, σύμφωνα τους νοσοκομειακούς γιατρούς, σε εισαγωγές ολόκληρων οικογενειών αλλά και φιλικών ή συγγενικών τρίτων προσώπων.

Είναι δεδομένη πως αποτελεί ευθύνη της πολιτείας η προστασία των πολιτών. Δεδομένο είναι όμως και ότι η ατομική ευθύνη, κυρίως η υπευθυνότητα που δείχνει ο καθένας έναντι του συνόλου αποτελεί συστατικό παράγοντα της εύρυθμης λειτουργίας μιας κοινωνίας. Στην περίπτωση της πολύμηνης κρίσης που διανύει η χώρα, και ο πλανήτης ολόκληρος, μετατρέπεται σε κυρίαρχο συστατικό στην προσπάθεια της δημιουργίας του τείχους της απαιτούμενης για την έξοδο από το τούνελ ανοσίας.

Μια επανάληψη φαινομένων συνωστισμού και συγχρωτισμού θα οδηγήσει σε επανεξέταση του σχεδιασμού της κυβέρνησης και σε νέα... αναστολή των βημάτων επιστροφής στην κανονικότητα. Ήδη οι επιδημιολόγοι και ειδικοί διχάζονται ως προς τη δυνατότητα που υπάρχει στην παρούσα φάση με την πανδημία να χτυπά κόκκινο στη χώρα, να χαλαρώσουν έστω και ελάχιστα τα μέτρα, ζητώντας όχι αυστηροποίηση αλλά την πραγματική εφαρμογή τους. Στο πλαίσιο αυτό το ενδεχόμενο να παραταθεί περαιτέρω η όποια απόφαση ανοίγματα βρίσκεται στα χέρια του συνόλου της κοινωνίας.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Βασικός εξίσου παράγοντας η στάση των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ειδικά αυτών που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά και δηλώνουν αριστερά, που θεωρούν πως αποτελεί ευκαιρία αντιπολιτευτικής δράσης και επαναστατικής γυμναστικής η πανδημία και η κόπωση των πολιτών. Στοχεύοντας στην ενεργοποίηση του θυμού που συσσωρεύεται λειτουργεί υπονομευτικά ως προς την εφαρμογή των μέτρων, ακόμη χειρότερα ως προς την όποια προσπάθεια έστω και τμηματικής απενεργοποίησής τους. Οι πορείες και οι συγκεντρώσεις αποτελούν μια υγειονομική βόμβα την ώρα που το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην τουριστική περίοδο και την επιχείρηση ανάταξης της οικονομίας που στήνεται.

Το ρίσκο είναι μεγάλο. Ακόμη και αν δέχεται ότι υπάρχει αλλά δεν λαμβάνει θέση η αντιπολίτευση συμμετέχει εμμέσως στις αρνητικές εξελίξεις χωρίς αυτό να μετατρέπεται σε άλλοθι για τον κάθε πολίτη και για όποιον, κυρίως, δέχεται εξίσου το ρίσκο συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις. Θέτοντας το μάλιστα και εν είδει πολιτικού εκβιασμού όπως πράττουν ο Αλέξης Τσίπρας και η αξιωματική αντιπολίτευση δίνουν ένα λάθος μήνυμα.

Η ώρα της ευθύνης έχει φτάσει και όλοι θα κριθούν από τη στάση τους που δεν δύναται να εξαρτάται από μορατόριουμ ή από μικροκομματικές και μικροπολιτικές επιδιώξεις, ούτε αποτελεί δικαιολογία η προσπάθεια να ανασταλεί ή να αποτραπεί η προώθηση του έργου και του προγράμματος το οποίο έχει ψηφιστεί η κυβέρνηση.