Το Carrefour στο Mall της Σόφιας, 2.000 απολύσεις στρατιωτικών και προβοκάτσια με την Όλυμπος

Το Carrefour στο Mall της Σόφιας, 2.000 απολύσεις στρατιωτικών και προβοκάτσια με την Όλυμπος

Επιμέλεια Δημήτρης Μπέλλος

Στη UniCredit Bulbank το κατάστημα Carrefour στο Mall της Σόφιας

Στη μεγαλύτερη και παλιότερη τράπεζα της Βουλγαρίας, τη UniCredit Bulbank, κατέληξε το κατάστημα Carrefour της εταιρείας Μαρινόπουλος στο Mall της Σόφιας καθώς και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στην ίδια επένδυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από βουλγαρικές ιστοσελίδες, η τράπεζα ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για την αγορά του υπερμάρκετ έκτασης 15.000 τετραγωνικών μέτρων, το 9,54% των κοινόχρηστων χώρων του Mall, ιδανικά τμήματα των υπόγειων πάρκινγκ, καθώς και αποθήκες, γραφεία, όπως και τον χώρο που βρίσκεται ο υποσταθμός που τροφοδοτεί με ρεύμα όλο το Mall.

Η δημόσια πώληση έγινε λόγω χρεών της εταιρείας, ενώ η τελική τιμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν λίγο μεγαλύτερη από την τιμή εκκίνησης, δηλαδή τα 16 εκατομμύρια ευρώ.

To συγκεκριμένο υπερμάρκετ είχε ανοίξει πριν 6 χρόνια και σε πλήρη ανάπτυξη απασχολούσε πάνω από 400 άτομα.

https://www.24chasa.bg/Article/5484958

Οι Βούλγαροι καπνοπαραγωγοί φεύγουν, οι Έλληνες επιστρέφουν

Μεγάλη πτώση στην καλλιέργεια καπνού παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην παραδοσιακή για την καλλιέργεια καπνών περιοχή της Ανατολικής Ροδόπης. Όλο και λιγότεροι Βούλγαροι αγρότες ασχολούνται με τα καπνά και κατά κύριο λόγο αυτοί είναι ηλικιωμένοι.

«Μας δίνουν χρήματα για να μην βάζουμε καπνά», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας 68χρονος αγρότης από χωριό της περιοχής.

Χαρακτηριστικό της μείωσης τα τελευταία χρόνια είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια του Κάρτζαλι το 2013 δηλώθηκαν 4.440 παραγωγοί, ενώ το 2014 μόλις 2.800.

Από την άλλη πλευρά της Ροδόπης, στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση των καπνοπαραγωγών.

Αυτήν τη χρονιά με καλλιεργητικά έξοδα 3,86 ευρώ ανά κιλό οι εταιρείες δήλωσαν ότι θα πληρώσουν περισσότερο από 4,8 ευρώ ανά κιλό.

Αυτό έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση καπνοπαραγωγών με εκπροσώπους των εταιρειών Philip Morris, ΣΕΚΕ, Μισσιριάν και ΣΟΚΟΤΑΜΠ.

O καπνός δίνει ψωμί σε 6.800 αγρότες μόνο στον νομό Ροδόπης, γράφει χαρακτηριστικά η βουλγαρική ιστοσελίδα

http://kardjali.news/05/09/33998

Και δεν έχουν μόνο τη μείωση της παραγωγής οι Βούλγαροι καπνοπαραγωγοί. Αντιμετωπίζουν και προβλήματα και με τις πληρωμές των ποσοτήτων που παραδίδουν.

Η ελληνική εταιρεία Μιχαηλίδης ανακοίνωσε πριν το Πάσχα στους παραγωγούς της περιφέρειας Γκότσε Ντέλτσεφ ότι θα πληρώσει τα υπολειπόμενα οφειλόμενα ποσά την εβδομάδα που διανύουμε, ενώ μεγαλύτερη θα είναι η αναμονή για πληρωμές από τη μεγαλύτερη βουλγαρική εταιρεία Bulgartabac.

http://infomreja.bg/mejdu

Κατηγορηματική διάψευση της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος - TΥΡΑΣ

Η εταιρεία Τyrbul, μέλος του ομίλου Όλυμπος - TΥΡΑΣ, με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε δημοσιεύματα βουλγαρικής ιστοσελίδας ότι το στραγγιστό γιαούρτι 10% της εταιρείας περιέχει χοιρινό λίπος.

Το στραγγιστό γιαούρτι 10% της Olympus δεν περιέχει φοινικέλαιο ή χοιρινό λίπος, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί από οποιονδήποτε ανεξάρτητο πιστοποιημένο εργαστήριο, τονίζει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης περιγράφεται πολύ αναλυτικά η διαδικασία παρασκευής του γιαουρτιού με τον παραδοσιακό τρόπο, ενώ αναφέρεται στους διεθνείς εγνωσμένης αξίας οργανισμούς πιστοποίησης που ελέγχουν την ποιότητα των προϊόντων της.

Τέλος εκφράζει την ανησυχία της εταιρείας ότι η δημοσίευση μιας μη εξακριβωμένης πληροφορίας μπορεί να δημιουργήσει παρανοήσεις στο καταναλωτικό κοινό, όπως και να επιφέρει βλάβες στη γνώμη των πολιτών για τα προϊόντα της.

http://www.burgasnovinite.bg/Olympus

Τα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων αλλάζουν τα επενδυτικά πλάνα των Βουλγάρων

Όλο και περισσότεροι Βούλγαροι αποφασίζουν να επενδύσουν στα ακίνητα και σε εισόδημα από ενοίκια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 100.000 Βούλγαροι δηλώνουν εισόδημα από ενοίκια με την αύξηση από χρόνο σε χρόνο να είναι 6.000 άτομα περίπου και το συνολικό δηλωθέν ποσό από ενοίκια να είναι για το 2015 210 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κυριότερος λόγος για τη στροφή αυτή των πολιτών από τις καταθέσεις στα ακίνητα προς ενοικίαση είναι τα συνεχώς μειωμένα επιτόκια καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2011 το μέσο επιτόκιο προθεσμιακής κατάθεσης ενός έτους ήταν 5,44%, το 2016 έφτασε στο… 0,64%.

Οι σύμβουλοι ακινήτων εκτιμούν ότι το 20% των συμβολαίων για ακίνητα αφορούν επενδυτικές κινήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ένα ποσό 50.000 ευρώ στην τράπεζα θα έχει ετήσιο τόκο 550 ευρώ κι αν επενδυθεί σε ακίνητο υπό προϋποθέσεις (μόνιμη ενοικίαση, σταθερή πληρωμή ενοικίου), μπορεί να ξεπεράσει τα 3.500 ευρώ.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/ikonomika

Δάνεια για επισκευές σπιτιών και σχολικές εκδρομές

Το ένα τρίτο από τα δάνεια που εγκρίνουν τα πιστωτικά ιδρύματα αυτό το διάστημα στη Βουλγαρία πηγαίνουν για επισκευές ή ανακατασκευές των κατοικιών τους και είναι σε ποσό δανείου λίγο κάτω από τα 2.500 ευρώ.

Το 90% των σπιτιών είναι ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών.

Επίσης τα δάνεια έχουν και γεωγραφικά χαρακτηριστικά και στην ταχέως αναπτυσσόμενη Σόφια έχουν περισσότερο καταναλωτικό χαρακτήρα.

http://skandal.bg/bg/13-ot-kreditite

Από την άλλη, μια παλιά σχολική παράδοση στη Βουλγαρία, αυτή των χορών αποφοίτησης, οδηγεί πια μαζικά τους γονείς στις εταιρείες γρήγορων δανείων.

Συγκεκριμένα, η αλλαγή στη φιλοσοφία του χορού αποφοίτησης, που πια ακολουθείται πιθανόν από εκδρομή των αποφοίτων σε κάποιο θέρετρο στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, αλλά και η αγορά όλο πιο εντυπωσιακών αλλά και ακριβών ρούχων, στέλνει τους γονείς στις εταιρείες γρήγορων δανείων για ποσά κατά μέσο όρο των 250 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά λένε από αυτές τις εταιρείες, δύο φορές αυξάνει πολύ η δουλειά, στην έναρξη της σχολικής περιόδου και στον χορό αποφοίτησης.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria

Έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στη Βουλγαρία και ημέρες καριέρας από δυτικές χώρες

Με την πλειοψηφία των Βούλγαρων νοσηλευτών να εργάζεται εκτός Βουλγαρίας, το σύστημα υγείας της χώρας παρουσιάζει σοβαρότατες ελλείψεις.

Συγκεκριμένα, από τους 24.000 περίπου διπλωματούχους νοσηλευτές, 13.000 εργάζονται στο εξωτερικό και μόνο 11.000 στο εσωτερικό της χώρας.

Αιτία φυσικά είναι οι μισθοί, με τον μέσο μισθό για έναν νοσηλευτή στη Βουλγαρία να είναι 280 ευρώ, όταν στις χώρες του εξωτερικού κυμαίνονται από 1.200 - 2.500 ευρώ.

Από αυτούς που επιλέγουν χώρες εκτός Βουλγαρίας, όσοι καταφέρνουν και αναγνωρίζουν τα πτυχία τους έχουν σίγουρα καλύτερες συνθήκες εργασίας και προοπτικές καριέρας από τους υπόλοιπους.

http://www.economic.bg

Αυτή ακριβώς η μεγάλη διαφορά στους μισθούς οδηγεί εργοδότες από ευρωπαϊκές χώρες να αναζητούν ιατρικό προσωπικό στη Βουλγαρία.

Έτσι το διήμερο 14 - 15/5 εργοδότες από τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τις σκανδιναβικές χώρες αναζήτησαν ιατρικό προσωπικό στη Βουλγαρία με έμφαση στους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς, τις εξειδικευμένες νοσοκόμες, τους οδοντίατρους.

Οι μελλοντικοί εργοδότες προσφέρουν εκμάθηση της γλώσσας, βοήθεια στην αναζήτηση στέγης και μέσους μισθούς 3.200 ευρώ για τους ειδικευόμενους γιατρούς, 5.000 για τους ειδικευμένους και έως 2.300 για το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, με τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελούν τους πιο επιθυμητούς προορισμούς.

http://big5.bg/obshhestvo

Απολύσεις 2.000 στρατιωτικών

Είναι δύο χιλιάδες στρατιωτικοί που βρίσκονται σε υπηρεσία, αλλά παίρνουν ταυτόχρονα και σύνταξη πέρα από τον μισθό. Αυτοί, λοιπόν, κινδυνεύουν να απολυθούν και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση, σύμφωνα με τις αλλαγές που θέλει να περάσει στη νομοθεσία ο υπουργός Άμυνας, Nikolay Nenchev.

Την προηγούμενη χρονιά, με τις αλλαγές στον συνταξιοδοτικό νόμο θεωρήθηκε ως ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης για αστυνομικούς και στρατιωτικούς τα 55 χρόνια. Με τον ίδιο νόμο δόθηκε η δυνατότητα σε ένστολους με 27 χρόνια υπηρεσία να μπουν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς, χωρίς όμως να φύγουν από την εργασία τους.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, μόνο στις ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος περίπου 2.000 στρατιωτικοί –κατά κύριο λόγο υψηλόβαθμοι– και οι φήμες λένε ότι αν ψηφισθεί η διάταξη και απολυθούν οι ένστολοι, ο υπουργός –από τον οποίο αποκλειστικά εξαρτάται αν θα εισαχθεί για ψήφιση ο νόμος– θα μπορέσει να αλλάξει ολόκληρη την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων χωρίς να συναντήσει αντιδράσεις.

http://www.novini.bg/news/352743-2000

Θετικά αποτελέσματα για το υπό ιδιωτικοποίηση αεροδρόμιο της Σόφιας

Το αεροδρόμιο της Σόφιας, για το οποίο έχει αποφασισθεί η ιδιωτικοποίηση του μέσα στο 2016, έχει συνεχώς αυξανόμενη θετική οικονομική πορεία.

Έτσι, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015 δείχνουν αύξηση στα κέρδη κατά 6,3% σε σχέση με το 2014, ενώ πολύ θετικά είναι και τα αποτελέσματα του Απριλίου του 2016 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε αύξηση στην επιβατική κίνηση κατά 13%, ενώ 14,7% ήταν η αύξηση στις διεθνείς γραμμές, ενώ μέσα στον Απρίλιο άνοιξαν 6 νέοι προορισμοί (προς Αλικάντε, Πίζα, Όσλο, Αμβούργο, Λονδίνο και Λισαβόνα).

Αύξηση 11,7% παρουσίασαν και οι πτήσεις, με τη μεγαλύτερη αύξηση να έχουν οι διεθνείς πτήσεις με 15,3%.

https://money.bg/business/letishte

Από την άλλη, ζημιές συνεχίζει να έχει το άλλο κρατικό αεροδρόμιο της χώρας, αυτό του Πλόβντιβ. Αν και οι ζημιές το 2015 παρουσίασαν μείωση από 650.000 ευρώ το 2014 σε 450.000 ευρώ το 2015.

http://trafficnews.bg/news.php?id

Άγονος ο διαγωνισμός για βουλγαρικούς σιδηρόδρομους. Έρχονται απολύσεις!

Στο κράτος παραμένουν οι βουλγαρικοί εμπορευματικοί σιδηρόδρομοι, αφού και η δεύτερη προσπάθεια να πωληθούν αποδείχθηκε άκαρπη.

Ο λόγος, σύμφωνα με την επιτροπή ιδιωτικοποιήσεων, είναι το υψηλό χρέος που συνοδεύει την εταιρεία και ανέρχεται σε 48 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, Ivaylo Moskovski, θα ακολουθήσει άμεσο πρόγραμμα εξυγίανσης του οργανισμού.

Πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα στα μέτρα εξυγίανσης προβλέπονται και οι απολύσεις 600 - 800 εργαζομένων.

Ο εκτελεστικός διευθυντής των σιδηροδρόμων, Vladimir Vladimirov, σε δηλώσεις του απέφυγε να αναφερθεί στον αριθμό των απολύσεων, λέγοντας ότι θα ήταν ψεύτης αν ανέφερε ακριβές νούμερο και δηλώνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να μην μείνουν χωρίς δουλειά όσο περισσότεροι εργαζόμενοι γίνεται.

http://bnt.bg/bnt2-regionalni/bnt2-varna/bdzh-tovarni

Τρίτο εργοστάσιο ανταλλακτικών της τουρκικής Teklas εγκαινίασε ο Μπορίσοφ

Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες τα εγκαίνια του εργοστασίου –που ήταν έτοιμο πάνω από ένα χρόνο– να γίνουν παρουσία του Τούρκου (τέως πια) πρωθυπουργού, Ahmet Davutoglu, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boyko Borissov… υποχρεώθηκε να κάνει την Κυριακή τα εγκαίνια του εργοστασίου ανταλλακτικών αυτοκινήτων της τουρκικής εταιρείας Teklas στην περιοχή του Κάρτζαλι μόνο με την παρουσία του Τούρκου πρέσβη.

Αυτό είναι το τρίτο εργοστάσιο της τουρκικής εταιρείας στην περιοχή, η οποία κατά κύριο λόγο κατοικείται από Τούρκους στην καταγωγή Βούλγαρους πολίτες.

Το πρώτο εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2005, το δεύτερο το 2010, ενώ η Teklas, η οποία έχει σαν στόχο να γίνει η τρίτη εταιρεία στην Ευρώπη στην παραγωγή συστημάτων ψύξης αυτοκινήτων, συνεργάζεται με κολοσσούς της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Volkswagen Group, η Renault, η BMW, η General Motors. Σύμφωνα με δηλώσεις του Borissov, με το εργοστάσιο αυτό άνοιξαν 2.000 θέσεις εργασίας, ενώ η εταιρεία επένδυσε μόνο την προηγούμενη χρονιά 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

http://rodopi24.blogspot.gr/2016/05/18.html

http://www.economic.bg/bg/news/6/novi-rabotni

Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο, αλλά και αποχώρηση προσωπικού στην Bulgartabac

Αύξηση 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στη Βουλγαρία τον Μάρτιο του 2016. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2016 μειώθηκε κατά 0,5%.

Αναλυτικά, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2015 η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάσθηκε στη χαλυβουργία με 38,8%, στη βιομηχανία πλαστικών με 17,1%, στην κλωστοϋφαντουργία με 14,8% και στη βιομηχανία επίπλων με 13,7%.

Μείωση παρουσιάσθηκε στην καπνοβιομηχανία με 22,4%, στην παραγωγή βασικών μετάλλων με 8,9% και στην πρωτογενή επεξεργασία ξυλείας με 5,1%.

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2016, η μεγαλύτερη μείωση ήταν στην καπνοβιομηχανία με 16% και στη χημική βιομηχανία με 12,2%.

Από την άλλη, μικρή αύξηση παρουσίασαν η βιομηχανία ενδυμάτων, επίπλων και δέρματος.

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii

Την ίδια ώρα άρχισαν να απλοποιούνται οι αποχωρήσεις του προσωπικού του εργοστασίου της Bulgartabac στη Σόφια με τη μορφή των εθελούσιων αποχωρήσεων.

Η μείωση προσωπικού, που θα φτάσει τα 410 άτομα –το 8% του συνολικού προσωπικού της εταιρείας– είναι αποτέλεσμα της απόφασης της εταιρείας να σταματήσει τις εξαγωγές στη Μέση Ανατολή και το κλείσιμο του εργοστασίου της στη Σόφια.

Η απόφαση για διακοπή των εξαγωγών στη Μέση Ανατολή ήρθε ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των παραγγελιών εξαιτίας αρνητικών δημοσιευμάτων Βούλγαρων ανταγωνιστών για τη Bulgartabac.

http://clubz.bg/39337

Οι Κινέζοι για παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο

Ενδιαφέρον για το παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ράβνετς κοντά στο Μπουργκάς (Πύργο) δείχνουν Κινέζοι επενδυτές, ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Krassimir Stoychev.

Το αεροδρόμιο, το οποίο δεν έχει ακόμη απελευθερωθεί από το υπουργείο Άμυνας, βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο Τράκια και το λιμάνι του Μπουργκάς.

Οι Κινέζοι έχουν επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον να επενδύσουν στο Μπουργκάς, αλλά οι 3 μέχρι τώρα βιομηχανικές ζώνες της πόλης είναι μικρές σε έκταση.

Στην παραθαλάσσια πόλη λείπει μέχρι τώρα η μεγάλη έκταση ώστε να αναπτυχθεί μια οικονομική βιομηχανική ζώνη όπως αυτή του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολης) και η επιθυμία του δήμου της πόλης είναι να εξελιχτεί το παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο σε μια παρόμοια οικονομική ζώνη.

Το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ράβνετς κατασκευάστηκε το 1953 και έκλεισε το 2001.

http://www.economic.bg