Το 2021 θα είναι μια χρονιά γεμάτη νίκες!

«Το 2021 θα είναι η χρονιά του εμβολίου και όχι του ιού, η χρονιά του ανοίγματος και όχι του lockdown, η χρονιά της ανάκαμψης και όχι της ύφεσης». Με αυτόν τον επίλογο, τελειώνει η έκθεση  της Bank of America & BofA Securities (πρώην Bank of America Merrill Lynch) για την παγκόσμια οικονομία.

Αυτή η ψυχρή και τεχνοκρατική χρηματιστηριακή ανάλυση δίνει το περίγραμμα, από τα συναισθήματα, που θα κατακλείσουν τις καρδιές των πολιτών την επόμενη χρονιά. Περιγράφει ταυτόχρονα και τα χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας, αφού θα έχει αλλάξει η ατζέντα.

Και αυτή είναι η απλή και γυμνή αλήθεια. Τα πράγματα θα πάνε μόνο καλύτερα. Θα ακολουθήσουν μια θετική οδό. Ένα δρόμο με λιγότερο φόβο και με περισσότερη σιγουριά. Ένα δρόμο, στον οποίο η ομίχλη θα έχει αντικατασταθεί από διαύγεια και φως. 

Θέλουμε, δεν θέλουμε η ατζέντα θα περιλαμβάνει νίκες. Νίκη της επιστήμης απέναντι στον ιό. Νίκη της υγειονομικής κοινότητας απέναντι στο θάνατο. Νίκη της επαναφοράς της κανονικότητας στην εκπαίδευση, αφού δοκιμάστηκε και πέτυχε το εκπαιδευτικό οικοσύστημα, στις ψηφιακές λύσεις ανάγκης. Νίκη της απασχόλησης, αφού πλέον οι εταιρείες βρήκαν πιο ευέλικτους και αποδοτικούς τρόπους να λειτουργούν και οι εργαζόμενοι δοκίμασαν τα υπέρ και τα κατά της τηλεργασίας. Νίκη των πολιτών απέναντι στο γραφειοκρατικό και εχθρικό προς αυτούς κράτος, αφού μέσα στο 2020 έγιναν τόσα πολλά σε επίπεδο κρατικού ψηφιακού μετασχηματισμού, όσα δεν είχαν γίνει μέσα σε δεκαετίες ολόκληρες. 

Νίκη του ορθολογισμού, απέναντι στις έξαλλες κραυγές των δυνάμεων της οπισθοφυλακής της χώρας. Νίκη απέναντι στην προσπάθεια δημιουργίας του νέου κινήματος των αγανακτισμένων. Νίκη απέναντι στο κίνημα των ψεκασμένων εθνικιστών, του εκκλησιαστικού παρακράτους, των παράφρονων επαναστατημένων και όσων έστηναν το σκληρό και βρώμικο παιχνίδι της αναζωπύρωσης των πιο ταπεινών και αντικοινωνικών συναισθημάτων των πολιτών.

Νίκη απέναντι σε όσους επένδυσαν με τον ίδιο απάνθρωπο τρόπο, παλιότερα στα μαγκάλια, στους μαθητές που λιποθυμούσαν και στις αυτοκτονίες και σήμερα στις μάσκες που εμποδίζουν την αναπνοή, στην καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων από το lockdown, στην ρομποτοποίηση των μαθητών από τη τηλεκπαίδευση, στις κραυγές για επιτάξεις και δημεύσεις, στην θανατολαγνεία  του Μπέργκαμο και στις απειλές του κινήματος «μετά θα λογαριαστούμε».

Νίκη κατά της παραπαίουσας παρέμβασης των δήθεν διανοούμενων, που στην προσπάθεια τους να εδραιωθούν στη συνείδηση του πελατολογίου τους, αντιστρατεύτηκαν τον ορθό και επιστημονικό λόγο. 

Νίκη απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις που πήγαν να μετατρέψουν την υγειονομική κρίση, σε πολιτική κρίση. Που έστησαν πάνω στις ανθρώπινες απώλειες, την «ντουτούκα» των δηλητηριωδών συνθημάτων τους. Και εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στο Σύριζα. Αναφέρομαι και στο Πασοκ ή Δημοκρατική Συμπαράταξη ή Κίνημα Αλλαγής, που τρέχει να μαζέψει ψήφους, έχοντας μετατραπεί σε ουρά του Σύριζα. Αναφέρομαι στο κόμμα του τελεπόν, των αλοιφών κατά της φαλάκρας και των επιστολών του Ιησού, που σηκώνει τη παντιέρα του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Και φυσικά αναφέρομαι και στους πολιτικούς σαρδανάπαλους του Μέρα25, που νομίζουν ότι κάνουν μποϋκοτάζ κατά της Amazon  και της «τεχνο-φεουδαρχίας». Όλοι αυτοί θα είναι από τη πλευρά των ηττημένων.

Νικητές θα είναι οι πολίτες, που θα έχουν μπροστά τους την μοναδική ευκαιρία, να βιώσουν αυτό που έζησαν οι γονείς μας μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πόλεμο και το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Τι έζησαν; Μια Ελλάδα που πήγαινε μπροστά, μια Ελλάδα που κτίστηκε από την αρχή, μια Ελλάδα που αναπτυσσόταν με πρωτοφανείς ρυθμούς και μια Ελλάδα που αύξανε το επίπεδο ζωής των πολιτών της.

Το 2021 θα είναι η ευκαιρία να βρεθεί η χώρα μας εκεί, που θα ήταν αν δεν είχαν μεσολαβήσει τα τριτοδρομικά πειράματα του Πασόκ, οι κρατικού προσανατολισμού πολιτικές της ΝΔ και η «παρά φύσιν» συμμαχία των ακροδεξιών εθνικιστών με τους αριστερούς εξουσιολάγνους που κατέστρεψαν τη χώρα. Αρκεί η κυβέρνηση να ξεπεράσει όλες τις αντιδράσεις του παλαιοκομματικού κρατισμού και να προβεί στις απαραίτητες  βαθιές, αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Οι πόροι κτυπούν την πόρτα μας. Είναι στο χέρι μας, να νικήσουμε.