Τι ψυχή έχουν 4 δισεκατομμύρια ευρώ;

Τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Τι ψυχή έχουν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ; Σε τέσσερα δισ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των αναδρομικών που θα “μοιραστούν” στους συνταξιούχους. Γι’ αυτά τα τέσσερα δισ. ευρώ, έδινε μάχη για να μην πληρωθούν ακόμα και η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, όπως είχε ανέφερε και η πρώην υπουργός Εργασίας σε δηλώσεις της τον Νοέμβριο του 2018.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι έχει υποστηρίξει, πως “δεν θα ευδοκιμούσαν οι προσφυγές των συνταξιούχων”, σημειώνοντας  πως “το Δημόσιο είχε ασκήσει έφεση για τις σχετικές αποφάσεις”. Βέβαια σήμερα, τόσο η πρώην υπουργός όσο και ολόκληρος ο Σύριζα, υποστηρίζουν ότι η καταβολή των αναδρομικών, πρέπει να γίνει σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς δικαστικές διαδικασίες.

Για να καταλάβουμε για τι ποσά μιλάμε, θα πρέπει να φέρουμε στο μυαλό μας, ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας το 2019 ήταν 187,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα αναδρομικά που πρέπει να καταβληθούν, ανέρχονται στο 2,13% του ΑΕΠ του 2019.

Επειδή όμως οι καταστάσεις έχουν μια αρνητική δυναμική, αν σκεφτούμε ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του 2020 θα υποχωρήσει κατά -9% σύμφωνα με τις στατιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ανέρχεται πλέον γύρω στα 170 δισ. ευρώ, τότε το σύνολο των αναδρομικών που θα πρέπει να καταβληθούν θα ανέρχεται στο 2,36% του ΑΕΠ του 2020.

Ναι. Οι αριθμοί είναι βαρετοί. Όμως, μας επιτρέπουν να αποκομίζουμε μια καλύτερη εικόνα των καταστάσεων και της πραγματικότητας. Επομένως αξίζει να εστιάσουμε σε κάποια άλλα μεγέθη και να τα συγκρίνουμε με τα 4 δισ. των αναδρομικών. 

Στο 2,36% του ΑΕΠ ανέρχονται τα αναδρομικά των συνταξιούχων, την ίδια στιγμή, που οι δαπάνες για την παιδεία που φέρνουν την Ελλάδα στην 29η θέση και τελευταία θέση, ανάμεσα στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ), ανέρχονται στο 3,3% του ΑΕΠ. 

Ο ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων για το 2019 ήταν 2,1 δισ. περίπου.

Ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων δηλαδή των εταιρειών προβλέπεται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020, να διαμορφωθεί στα 4,02 δισ. ευρώ.

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020, προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,4 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση για τις δαπάνες τόκων σε ακαθάριστη δημοσιονομική βάση που θα καταβληθούν μέσα στο 2020 , ανέρχεται στα 6 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2020 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 57 δισ. ευρώ.

Οι δύο Γαλλικές φρεγάτες FDI / Belh@rra, για τις οποίες γινόντουσαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία, εξοπλισμένες με πυραύλους cruise MdCN (Scalp Naval) με το ποσό να συμπεριλαμβάνει το κόστος ανάπτυξης για την φρεγάτα, τον πύραυλο MdCN και το κόστος ενσωμάτωσης συγκεκριμένων μη γαλλικών συστημάτων, κοστίζουν 2,5 δισ. ευρώ.

Το κόστος των νέων έργων για το Μετρό, που αποτελούνται από 53 χλμ. γραμμής με 46 σταθμούς, έχει συνολικό πρόσθετο προϋπολογισμό 5,2 δισ. ευρώ.

Ναι. Οι αριθμοί είναι βαρετοί. Όμως μας βοηθούν για να αντιληφθούμε “τι ψυχή έχουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ” των αναδρομικών που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους και πόσο θα λείψουν από τη πραγματική οικονομία, που υφίσταται ένα πρωτοφανές κτύπημα.


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.