Τι λένε τα «κλικ» των δημοσκοπήσεων

Η απάντηση που έδιναν οι άνδρες και οι γυναίκες της πολιτικής για τις δημοσκοπήσεις, όταν η φθορά γινόταν μη αναστρέψιμη, ήταν το κλισέ ότι πρόκειται για φωτογραφίες της στιγμής. Μέχρι να συνειδητοποιήσουν την αξία των «κλικ» είχε φτιαχτεί μια άλλη πολιτική πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, έκανε κάτι ριζοσπαστικότερο, προκειμένου να διασκεδάζει τα επαναλαμβανόμενα δημοσκοπικά σημάδια της ήττας του.

Ξεκίνησε την πρωτοφανή δολιοφθορά της αξιοπιστίας των ερευνών και των εταιρειών δημοσκοπήσεων, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι είναι πληρωμένα ενεργούμενα της ΝΔ.

Η παραπλάνηση των πολιτών κατέληξε να γίνει κομματική και προσωπική τους πλάνη. Πληρώθηκε μια φορά στην κάλπη αλλά μυαλό δεν έβαλαν.

Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την πραγματικότητα που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις παραμένει ολέθρια. Αυτό με κάνει να πιστεύω βαθύτατα ότι μετά την έρευνα της Abacus που έδειξε πως η διαφορά με τη ΝΔ διατηρείται διψήφια από την Κουμουνδούρου να στήσουν μονό καυγά με την εταιρεία!

Αναλόγως είχαν συμπεριφερθεί στην Opinion Poll για την οποία έστησαν ολόκληρη εξεταστική, επειδή το μόνο που έκανε διαφορετικά από τις άλλες εταιρείες ήταν ότι έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 20%. Το ψυχολογικό όριο κατάρρευσης του ηθικού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κατώφλι του φόβου. Αντιστοίχως στην έρευνα της Abacus μια απάντηση και ένα εύρημα πρέπει να προκαλεί πανικό στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοφιλία του κ. Τσίπρα. Οι θετικές και αρνητικές γνώμες που εκφράζονται για το πρόσωπο του. Μόλις ένα 11% τον αξιολογεί θετικά και το 61% αρνητικά. Υπάρχει και ένα ποσοστό 27% στην ουδέτερη ζώνη. Ούτε κρύο ούτε ζέστη.

Πιο συντριπτικό χτύπημα δεν θα μπορούσε να έχει υποστεί το προφίλ του κ. Τσίπρα. Στη χειρότερη στιγμή. Ενώ οδεύει σε ένα συνέδριο και μια εσωκομματική διαδικασία, στην οποία φιλοδοξεί να διασώσει την ηγεμονία του αλλάζοντας τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Με το δίλλημα «σταθερότητα ή περιπέτειες», να έχει τεθεί αμείλικτα από τις συνθήκες της πανδημίας, του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, του νέου προσφυγικού, του επισιτιστικού κινδύνου και όχι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να ελπίζει στη μεταστροφή της άποψης που εκφράζει και εκείνον η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Μπορεί να προσεύχεται ότι μέχρι την κάλπη δεν θα έχει προλάβει να γείρει προς το θετικό η ουδέτερη άποψη που έχει το 53% για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αν όχι στις εκλογές όποτε γίνουν η χώρα θα αλλάξει αξιωματική αντιπολίτευση και ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ αρχηγό.