Θεσσαλικό φως

Μια πολύ καλή είδηση των τελευταίων ημερών είναι το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του φωτισμού που δημοπράτησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ουσιαστικά, θα αντικατασταθούν οι λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας με 7.900 λάμπες LED, κίνηση που αναμένεται να αποδώσει ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 78%, ετήσια μείωση κατά σχεδόν 11.000 τόνους εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και όφελος 24 εκατομμυρίων ευρώ για τα 12 έτη που ισχύει η εγγύηση καλής λειτουργίας από τον ανάδοχο του έργου. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται η ποιότητα του φωτισμού και η ασφάλεια στην κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο.

Ακόμη μια περίπτωση λοιπόν που μια τεχνολογική καινοτομία της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας έρχεται να βελτιώσει την καθημερινότητά μας απελευθερώνοντας σημαντικούς πόρους. Βεβαίως, οι ιδιώτες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις γνωρίζουμε εδώ και χρόνια την ύπαρξη των λαμπτήρων led, και οι περισσότεροι από μας τουλάχιστον όταν καεί μια λάμπα, φροντίζουμε να την αντικαταστήσουμε με νέας τεχνολογίας, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς η ποιότητα του φωτισμού έχει βελτιωθεί κατά πολύ.

Αυτός ο γρήγορος υπολογισμός που κάνουμε στα σπίτια μας, ισχύει - πολλαπλασιαστικά μάλιστα - και για μεγάλες επιχειρήσεις και το κράτος. Αν διαβάζω καλά το ρεπορτάζ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα καταβάλει 5.000.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για το πρόγραμμα, τα οποία θα αποσβέσει εντός 2,5 ετών - ένα εντυπωσιακά μικρό χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, δεδομένης αυτής της οικονομικής αποτελεσματικότητας και ελλείψει άλλης πηγής χρηματοδότησης, γνωρίζω πως υπάρχει και η δυνατότητα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου η ανάδοχος επιχείρηση αναλαμβάνει να καλύψει το κόστος του προγράμματος αντικατάστασης, για να πληρωθεί από τα χρήματα που θα εξοικονομεί ετησίως ο εκάστοτε φορέας. 

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε γιατί καθυστέρησε η εφαρμογή αυτής της σωτήριας τεχνολογίας, και το αν - και το πότε - σκοπεύουν και οι υπόλοιπες περιφέρειες και δήμοι της χώρας να προβούν στην αντικατάσταση των συστημάτων φωτισμού, κάτι που θα έχει θετικά αποτελέσματα και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα.

Όπως επίσης, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσες άλλες τεχνολογίες και λύσεις παραμένουν στα αζήτητα επειδή κανείς στο στενό ή τον ευρύ δημόσιο τομέα δεν έκρινε πως είναι δουλειά και ευθύνη του να πάρει μια απλή απόφαση για την εξοικονόμηση των χρημάτων των φόρων μας και τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προς τιμήν της έκανε αυτό το βήμα στο οποίο ελπίζουμε να την ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δημόσιοι φορείς της χώρας μας. Μακάρι μάλιστα μέσω προγραμμάτων τύπου ΣΔΙΤ, ο ιδιωτικός τομέας να βοηθήσει τον δημόσιο να εντοπίσει αυτές τις χρυσές ευκαιρίες και να τις αξιοποιήσει προς όφελος όλων μας, όπως για παράδειγμα κατ’ εξοχήν στην αποκομιδή και επεξεργασία των απορριμμάτων. Περισσότερο φως λοιπόν!