Θέλουμε την ειρήνη, αλλά θα υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία

Θέλουμε την ειρήνη, αλλά θα υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία

Τις τελευταίες ημέρες τίθεται με έμφαση στον δημόσιο διάλογο το ερώτημα για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα στην περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Είναι ένα πολύ κρίσιμο ερώτημα που έχει να κάνει και με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας την αίσθηση του καθήκοντος και την αίσθηση του έθνους.

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει δίλημμα: όταν κάποιος αμφισβητεί την εθνική σου κυριαρχία, την υπερασπίζεσαι με κάθε διαθέσιμο μέσο. Το Σύνταγμά μας επιβάλλει την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας σε κάθε εκατοστό του εδάφους και η - εκάστοτε - κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται την εθνική ακεραιότητα.

Και βεβαίως, κάθε λαός έχει την ευθύνη υπερασπίσεως της ελευθερίας του μόνος του. Ουδέποτε στη ζωή μου πίστεψα ότι αν ποτέ χρειαστεί να εμπλακούμε σε πολεμική περιπέτεια με την Τουρκία, θα έλθουν άλλοι να πολεμήσουν για μας. Γι’ αυτό πηγαίνουμε στον στρατό, γι’ αυτό φορέσαμε με υπερηφάνεια το εθνόσημο του Έλληνα Στρατιώτου και γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι να πράξουμε αυτό που επιτάσσει η Ιστορία μας.

Δεν χρειάζεται πάντως ούτε πανικός ούτε διάθεση για πόλεμο με κανέναν. Εμείς πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο σχέδιό μας. Μας συμφέρει η ειρήνη και η ηρεμία, αλλά, αν κάποιος θέλει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία, είναι προφανές ότι δεν έχουμε πολλές επιλογές.

Αναμφίβολα, η Τουρκία διέρχεται πολύ μεγάλη κρίση. Η οικονομία της πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ενώ ο κ. Ερντογάν έχει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα κι είναι χαρακτηριστικό ότι, έπειτα από πολλά χρόνια, έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις.

Γι’ αυτό και η Τουρκία θέλει να εξάγει τα προβλήματά της σε άλλες χώρες, πολύ περισσότερο που φέτος υπάρχει η εξής ιδιομορφία: κάθε καλοκαίρι υπήρχε μορατόριουμ με την Τουρκία, το οποίο εδραζόταν στο ότι λόγω τουρισμού δεν ήθελε καμία από τις δύο χώρες να έχει απώλεια εσόδων.

Όμως, ενώ φέτος η Ελλάδα επιχειρεί να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο σε μια εκ των πραγμάτων μικρότερη τουριστική αγορά, η Τουρκία θα έχει μηδενικό τουρισμό. Άρα, δεν έχει να χάσει κάτι ιδιαίτερο. Αντιθέτως, θέλει να χάσουμε εμείς. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να αποτολμήσει κάποια ανοησία.

Πάντως, θέλοντας να προσεγγίζω τα πράγματα με ρεαλισμό, προσωπικά πιστεύω ότι ο κ. Ερντογάν, παρά τις μεγάλες κουβέντες που λέει, δεν θα ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή που έχουμε θέσει. Κυρίως, διότι έχουμε ξεκαθαρίσει στους πάντες ότι η -οποιαδήποτε- ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί απομείωση εθνικής κυριαρχίας χωρίς να αντιδράσει. Γι’ αυτό θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική. Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, δεν θέλουμε φασαρία, θέλουμε να πάμε μπροστά.

* Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί 13 - 14 Ιουνίου

Φωτογραφία: Πολεμικό Ναυτικό