Θέλουν τόλμη οι μεταρρυθμίσεις

Το «αποτύπωμα» αυτής της κυβέρνησης αφορά μέχρι σήμερα κυρίως δύο σημαντικά projects. Την ψηφιακή μεταρρύθμιση και τη σωστή προετοιμασία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Προς το παρόν εκεί σταματά και ο μεταρρυθμιστικός οίστρος. Η έλλειψη ενός σοβαρού σχεδιασμού σε τομείς όπως αυτοί της Δικαιοσύνης, του τουρισμού και αγροτικής παραγωγής, είναι εμφανής. Χρειάζεται κάτι να αλλάξει. Το «αφήγημα» χρειάζεται ανανέωση. 

Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου ήταν ένας σημαντικός πολιτικός. «Συνέλαβε» την ιδέα της δημιουργίας της Αγροτικής Τράπεζας, γεγονός που έσωσε, στην κυριολεξία, την ελληνική επαρχία. Ήταν μία πραγματική επανάσταση για τις αρχές του 20ου αιώνα. Πριν από 100 χρόνια υπήρξε ένας άνθρωπος με όραμα και σχέδιο. Σήμερα; Είναι δυνατόν να έχουμε γυρίσει την πλάτη μας στον πρωτογενή τομέα; Το να πληρώνονται στην ώρα τους οι παραγωγοί τις αποζημιώσεις τους είναι σημαντικό, αλλά δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Δεν είδαμε πρωτοβουλίες που να ενισχύουν τις επενδύσεις και την απασχόληση. Που να ασχολούνται συστηματικά με τους νέους ανθρώπους. 

Λέμε και πολύ σωστά ότι ο Θόδωρος Σκυλακάκης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού έκαναν μία θαυμάσια δουλειά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Και ρωτάμε. Ποιος τρελός θα έρθει να επενδύσει λεφτά σε αυτή την ώρα, όταν μπορεί η επένδυσή του να απειληθεί μόνο και μόνο από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης; Δεν μπορεί να αναπτυχτεί το εμπόριο χωρίς ασφάλεια και Δικαιοσύνη. Είναι μία αρχή που ισχύει από την αρχή του κόσμου. Είδατε να γίνετε κάτι για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση; 

Τι είδους τουρισμό θέλουμε; Σουβλάκι, μπύρα και τζατζίκι; Σύμφωνοι. Θέλουμε κάτι άλλο; Μήπως να φιλοξενεί η Ελλάδα τους συνταξιούχους της Ευρώπης; Είναι μία ιδέα. Αν είναι καλή, κάποιος θα πρέπει να την υλοποιήσει. Κάποιος θα πρέπει να σηκώσει τα μανίκια του και να δουλέψει. 

Υπήρξαν δύο μεγάλες κρίσεις. Της Πανδημίας και της τουρκικής επιθετικότητας. Δεν έχει λήξει κάποια από τις δύο και η αλήθεια είναι ότι αυτές απορρόφησαν πολύ ενέργεια από την κυβέρνηση. Αλήθεια είναι επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός που διαθέτει αρκετά ικανά στελέχη. Αλλά δεν φτάνει. Κι αυτό κρίνεται εκ του αποτελέσματος και σε συγκεκριμένους τομείς. Υπάρχει ακόμη χρόνος. Χρειάζεται όμως μεγαλύτερη τόλμη… 

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]