Θα συνεχίσουμε να σαπίζουμε

Θα συνεχίσουμε να σαπίζουμε

Να υποθέσουμε ότι οι κακούργοι οι δανειστές μας λυπούνται, λόγω του προσφυγικού, και μας χαρίζουν την αξιολόγηση. Και λοιπόν; Ποιο θα είναι το πραγματικό όφελος; Η σημερινή κακή οικονομική μας κατάσταση δεν οφείλεται στη στάση των ξένων, αλλά στην αλλοπρόσαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης είναι ένας λόγος, αλλά όχι ο βασικός της κακοδαιμονίας μας.

Κάθε μέρα που περνά βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στον βούρκο της ύφεσης. Είμαστε κοντά στο σημείο εκείνο από το οποίο δεν θα υπάρχει επιστροφή. Θα θυμόμαστε τα χρόνια των μνημονίων σαν μία γλυκιά ανάμνηση, όπως ένας άνθρωπος που έχει περάσει μία ζωή με σκληρές κακουχίες θυμάται τα φτωχικά παιδιά του χρόνια. Ήταν μεν φτωχικά, αλλά όχι βασανιστικά!

Το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι μία απαραίτητη συνθήκη για να μπορέσουμε να πάμε πιο κάτω. Με τη νοοτροπία της κυβέρνησης Τσίπρα, όμως, είναι αμφίβολο αν θα κατορθώσουμε κάτι άλλο πέρα από το να προκαλέσουμε τον οίκτο της Οικουμένης. Παρασυρόμενοι από την ιδεοληψία τους, οι κυβερνώντες μας δυσκολεύονται να κάνουν τα αυτονόητα. Πράγματα που χρειάζονται λιγότερες από 24 ώρες για να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν σε μία κανονική χώρα, στην Ελλάδα μοιάζουν σαν να ξεκινάει η ανθρωπότητα την Οδύσσεια για την κατάκτηση του διαστήματος...

Το σκληρό νόμισμα της Οικονομίας είναι η εμπιστοσύνη. Κάτι που λείπει εντελώς από τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης Τσίπρα. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν ακόμη και μετά από το τέλος της πρόσφατης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο το Μαξίμου έκανε διαρροές ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εκπροσωπούσαν την... τρόικα εσωτερικού! Πώς θα μπορέσει να σταθεί την επόμενη φορά απέναντί τους ο κ. Τσίπρας; Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μόνος του με τον κ. Παυλόπουλο...

Στις διεθνείς αγορές, οι κυβερνήσεις δίνουν αγώνα δρόμου, για να μπορέσουν να πείσουν τους κεφαλαιούχους να επενδύσουν στη δική τους χώρα. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει κάνει τα αδύνατα - δυνατά για να αποδείξει σε όσους έχουν ήδη επενδύσει στη χώρα ότι έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Μισούν τις επενδύσεις και τον ιδιωτικό τομέα κι αυτό το δείχνουν με κάθε ευκαιρία. Μία χώρα που δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά της είναι καταδικασμένη σε αργό θάνατο. Εκτός κι αν το μόνο που μπορεί αυτή η κυβέρνηση είναι οι θέσεις εργασίας των 450 ευρώ για νέους επιστήμονες στα hot spot.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει ως μεγάλη νίκη της την αξιολόγηση. Είναι κατανοητό. Εκείνο που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία στα χαρτιά δεν μπορεί να περάσει στην κοινωνία. Οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι νέοι επιστήμονες θα θυσιαστούν στον βωμό της αριστερής ιδεολογίας! Και μετά τι; Είναι σίγουρο ότι πολύ σύντομα τα ίδια προβλήματα που μας ταλαιπωρούν σήμερα θα επανέλθουν και μάλιστα με μεγαλύτερη ορμή. Μακάρι αυτά να λυνόντουσαν με πολιτικές αποφάσεις και διοικητικά μέτρα.

Η μόνη πιθανότητα να αλλάξουμε ρότα είναι να αλλάξει πολιτική αυτή η κυβέρνηση. Κάτι που δεν φαίνεται ότι είναι πιθανό να συμβεί.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]