Τα πρακτικά της ανάκρισης του Λαβρέντι Μπέρια από 19 Οκτωβρίου 1953

Τα πρακτικά της ανάκρισης του Λαβρέντι Μπέρια από 19 Οκτωβρίου 1953

Τα πρακτικά της ανάκρισης του Λεβρέντι Μπέρια από 19 Οκτωβρίου 1953

Άκρως απόρρητο

Προς τον συν. Μάλενκοφ Γ. Μ. 

Σας καταθέσω τα πρακτικά της ανάκρισης του Μπέρια από 19 Οκτωβρίου 1953. 

Σας αναφέρω πως αναφορικά με την κατάθεση εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών της Ε.Σ.Σ.Δ. στις 8 Οκτωβρίου 1953 αρκετών σημειωμάτων του Μπέρια με εντολές σύλληψης διαφόρων προσώπων, διέταξα την υπηρεσιακή αποστολή στην πόλη Τιφλίδα στρατιωτικών εισαγγελέων με αποστολή να ελέγξουν προσωπικά τα αρχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Σ.Σ.Δ. της Γεωργίας. 

Εξετάζοντας περίπου 300 υποθέσεις αρχείου, τα μέλη της ομάδας επέλεξαν 13 τόμους εγγράφων με αποφάσεις του Μπέρια για συλλήψεις, τα οποία μαρτυρούν ότι ειδικά ο Μπέρια το 1937 - 1938 ήταν εκείνος που ανέλαβε την πρωτοβουλία των μαζικών συλλήψεων παρά την απουσία αποδείξεων ενοχής και της εφαρμογής παράνομων μεθόδων ανάκρισης. 

Μεταξύ αυτών των αποφάσεων υπάρχουν και οι εξής: «Να τον βαρέσετε πολύ», «Να τον δουλέψετε γερά, «Να συλληφθεί... και σήμερα να αρχίσετε να δουλεύετε και τη σύζυγο». «Να αρχίσετε να τον δουλεύετε, να τον κάνετε να ομολογήσει», «Να τον δουλέψετε γεμάτα. Μπορεί να είναι κατάσκοπος», «Την Λήδα και τον σύζυγό της θα τους μαζέψετε κρυφά» κ.λπ. Εκτός από αυτό διακριβώθηκε πως το ζήτημα για την εκτέλεση των συλληφθέντων, το αποφάσιζε ο Μπέρια (1η κατηγορία), βασισμένος στα πρακτικά της ανάκρισης, χωρίς άλλες αποδείξεις ενοχής. 

Αναφορικά με αυτά τα ευρήματα στα αρχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Σ.Σ.Δ. της Γεωργίας, ο Μπέρια ανακρίθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1953. 

Συνημμένα: 11 φύλλα. 

Υπογραφή 

Ρουντένκο

20 Οκτωβρίου 1952

Νο 521)ccoв

Σημειώσεις:

Συν. Μπουλάγκιν, έλαβε γνώση

Υπογραφή Ντ. Σουχάνοφ, 21/Χ/1953

Υπογραφή: Κ.  Βοροσίλοφ, 5/ΧΙ/1953

Πρακτικά ανάκρισης

1953, 19 Οκτωβρίου, ο γενικός εισαγγελέας της Ε.Σ.Σ.Δ. εν ενεργεία κρατικός σύμβουλος δικαιοσύνης Ρουντένκο ανέκρινε τον κατηγορούμενο Μπέρι Λαβρέντι Πάβλοβιτς. 

Η ανάκριση άρχισε στις 15 ώρα και 15 λεπτά. 

Ερώτηση: Ομολογείτε πως όλες οι σχέσεις με τους εμιγκρέδες από την Γεωργία είχαν την δική σας έγκριση και η οργάνωσή τους γινόταν από εσάς προσωπικά; 

Απάντηση: Δεν ομολογώ. 

Ερώτηση: Ο Ναϊμιτσεϊσβίλι ανέλαβε την αποστολή για την ανάπτυξη σχέσεων με τους εμιγκρέδες από την Γεωργία με δική σας προσωπική εντολή; 

Απάντηση: Πιθανόν.

Ερώτηση: Οι αναφορές του Ναϊμιτσεϊσβίλι για τις σχέσεις με τους εμιγκρέδες από την Γεωργία κατατίθεντο σε εσάς προσωπικά; 

Απάντηση: Δεν ελάμβανα καμία αναφορά κι αν τις έλαβα δεν τις θυμάμαι. 

Ερώτηση: Ποιο ήταν το ψευδώνυμό σας στις σχέσεις με τους εμιγκρέδες του εξωτερικού; 

Απάντηση: Για τους πράκτορες μας στο εξωτερικό είχα το ψευδώνυμο «Πάβελ». 

Ερώτηση: Ποιο ήταν το ψευδώνυμο του Ναϊμιτσεϊσβίλι;

Απάντηση: Γενικά, πρέπει να υπάρχουν ψευδώνυμα, δεν γνωρίζω όμως ποιο ήταν το ψευδώνυμο του, δεν ήμουν εγώ αυτός που τα επινοούσε. Τα ψευδώνυμα τα έδινε ο διευθυντής του Διεθνούς Τμήματος Φιτίν. 

Ερώτηση: Σας δείχνω ένα γράμμα, με παραλήπτη τον «Βάκα» δηλαδή τον Ναϊμιτσεϊσβίλι, εξ ονόματός σας. Ομολογείτε πως στην επιστολή αυτή υπάρχει η απόφαση, με ημερομηνία 15 Ιανουαρίου 1949, όπου γράφετε: 

«προς τους σ.σ. Φ και ΣΟΥΝΤ 1) Το Διεθνές Τμήμα. Πολιτική ενημέρωση που μας έστειλε ο «Κάτσου» - από εφημερίδες 2) Να ενεργοποιηθεί, να επιταχυνθεί η δεύτερη συνάντηση. Λ. Μπ. 15.01.1940». 

Απάντηση: Ναι, την αναγνωρίζω. Ο «Κάτσου» ήταν το ψευδώνυμο του Γκεγκετσκόρι Ευγένιου. 

Ερώτηση: Σ’ αυτό το γράμμα ο Ναϊμιτσεϊσβίλι, με τον οποίο γνωριζόσασταν σας αναφέρει: 

«Ο «Κάτσου» με ρώτησε για εσάς, για την οικογένειά σας κ.λπ. Του είπε πριν έρθει εδώ σας είχε δει. Γενικά, η συζήτησή μας κράτησε δύο ώρες. Στο τέλος μου επανέλαβε δύο φορές πως πρέπει να τον δω στο σπίτι του, χωρίς την παρουσία τρίτων προσώπων, καθώς και να δω την θεία (την σύζυγό του), μου έδωσε το νούμερο του τηλεφώνου του και τον πήγα με το αυτοκίνητο στο σπίτι.

Η δεύτερη συνάντηση με τον «Κάτσου» θα γίνει τις επόμενες ημέρες. 

Ομολογείτε πως διατάξατε τον Ναϊμιτσεϊσβίλι «να ενεργοποιηθεί και να επιταχύνει» την δεύτερη συνάντηση με τον Ε. Γκεγκετσκόρι, η οποία θα έπρεπε να γίνει σε συνθήκες αυστηρής παρανομίας και χωρίς την παρουσία μαρτύρων από την πλευρά των στελεχών του σταθμού μας στο Παρίσι; 

Απάντηση: Ναι, ομολογώ. 

Ερώτηση: Στη συνέχεια ο Ναϊμιτσεϊσβίλι συνελήφθη με δική σας πρωτοβουλία; 

Απάντηση: Εγώ ξέρω πως Ναϊμιτσεϊσβίλι συνελήφθη, όχι όμως από δική μου πρωτοβουλία. Ποιος διέταξε τη σύλληψή του, δεν γνωρίζω. 

Ερώτηση: Η βασική κατηγορία κατά του Ναϊμιτσεϊσβίλι ήταν πως είχε μυστικές σχέσεις με τους Γεωργιανούς εμιγκράδες, μεταξύ δε αυτών και με τον Γκεγκετσκόρι. 

Απάντηση: Δεν το γνωρίζω αυτό, όπως δεν γνωρίζω και την αιτία της σύλληψης. 

Ερώτηση: Δεν αρνείστε όμως πως Ναϊμιτσεϊσβίλι φρόντιζε να αποκτήσει σχέσεις με τους Γεωργιανούς μενσεβίκους, μεταξύ δε αυτών και με τον Γκεγκετσκόρι, με δική σας εντολή; 

Απάντηση: Την επιστολή την έστειλε στο Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Σ.Σ.Δ. και από την απόφασή μου συνάγετε πως έδωσα εντολή για συνάντηση με τον Γκεγκετσκόρι. 

Ερώτηση: Μπορείτε να μας υποδείξετε την αιτία θανάτου του Ναϊμιτσεϊσβίλι στη φυλακή;

Απάντηση: Ήξερα ότι πέθανε στη φυλακή, μας η αιτία θανάτου του μου είναι άγνωστη. 

Ερώτηση: Προσπαθώντας να αποκτήσετε σχέσεις με τον Γκεγκετσκόρι, εκμεταλλευτήκατε τις συγγενικές σχέσεις που έχει η σύζυγός σας μαζί του;.

Απάντηση: Όχι, αυτό δεν το έκανε. 

Ερώτηση: Σας ενημερώνουμε για την κατάθεση του Μερκουλόφ από 12 Οκτωβρίου 1953. 

«... Γνωρίζω για αυτό επειδή κατά το 1936-1938, όταν ακόμη ο Μπέρια Λ. Π. εργαζόταν στην Τιφλίδα, η Μπέρια Νίνα έστειλε επιστολή στον Γκεγκετσκόρι στο Παρίσι. Λεπτομέρειες δεν θυμάμαι, θυμάμαι πως η επιστολή αυτή γράφτηκε από τον Λ.Π. Μπέρια, τον οποίο βοήθησα μετά από παράκληση του. Η επιστολή αυτή, εξ όσων θυμάμαι, είχε ως στόχο να θυμίσει στον Γκεγκετσκόρι την ύπαρξη της Ν. Τ. Μπέρια, εξ ονόματος του οποίας και γράφτηκε και να επιτευχθεί η δυνατότητα απόκτησης επαφής με τον Γκεγκετσκόρι. 

Δεν θυμάμαι λεπτομέρειες της επιστολής. Η επιστολή που γράψαμε στη συνέχεια μεταφράστηκε στα Γεωργιανά, το υπέγραψε ο Λ. Π. Μπέρια και στάλθηκε στο Παρίσι. Με ποιο τρόπο στάλθηκε στο Παρίσι, αν ήταν με το ταχυδρομείο ή μέσω γνωστών που ταξίδεψαν στο Παρίσι, δεν θυμάμαι». 

Σωστά καταθέτει ο Μερκουλόφ; 

Απάντηση: Ο Μερκουλόφ δεν καταθέτει σωστά. Τα έχει επινοήσει όλα. 

Ερώτηση: Ομολογείτε πως ο Γκεγκετσκόρι έστειλε επιστολές στη διεύθυνση της συζύγου σας Ν. Τ. Μπέρια; 

Απάντηση: Πιθανόν να υπήρξε επιστολή του Γκεγκετσκόρι Ευγένιου προς τη σύζυγό μου, μα δεν θυμάμαι. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύεται η αυθεντική επιστολή του Ε. Γκεγκετσκόρι, στο οποίο γράφει «Αγαπητή Νίνα» και έχει ημερομηνία 25 Απριλίου 1946. 

Υπό ποίες συνθήκες παραλάβατε αυτή την επιστολή; 

Απάντηση: Δεν μπορώ να θυμηθώ αυτή την επιστολή, της οποίας έλαβα γνώση, ούτε τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες βρέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ε.Σ.Σ.Δ., και αμφιβάλω γενικώς αν πρόκειται για επιστολή του Γκεγκετσκόρι. 

Ερώτηση: Σας ενημερώνουμε για την κατάθεση του Μερκουλόφ από 12 Οκτωβρίου 1953. Ο Μερκουλόφ καταθέτει: 

«Η επιστολή που απευθυνόταν προς την «Αγαπητή Νίνα» παραδόθηκε από εμένα στον Μπέρια... Μου είπε ότι η αλληλογραφία με τον Γκεγκετσκόρι ήταν συνδεδεμένη με την Ν. Τ. Μπέρια. Από όλα αναφερόταν στην επιστολή του Γκεγκετσκόρι προς την Ν. Τ. Μπέρια από 25 Απριλίου 1946 ήταν προφανώς ότι είχαν αλληλογραφία μεταξύ τους». 

Το ομολογείτε αυτό; 

Απάντηση: Δεν το θυμάμαι καθόλου. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύεται η συνοδευτική επιστολλή του «ΕΜ» από τον «Κίρ» και τον «Γκεόργκι», δηλαδή τους Ταβάντζε και Γκουζόφσκι, προς τον Φιτίν. 

Στην επιστολή γράφει τα εξής: 

«Στη συνέχεια ο «Κάτσου» παρακάλεσε να μεταφέρουμε μία επιστολή που είχε γράψει στη Νίνα, τη σύζυγο... του «Πάβελ». Μετά από αυτό, δεν μας έκρυψε πως το ενδιαφέρον του για αυτόν μειώθηκε σημαντικά και δεν μπόρεσε να γράψει επιστολή προσωπικά στον «Πάβελ», φοβούμενος ότι θα μπορούσε να παρεξηγηθεί. Ωστόσο, από το κείμενο της επιστολής βλέπετε πως αυτό κάθε άλλο παρά στη Νίνα απευθύνεται». 

Τώρα ομολογείτε πως είχατε προσωπική αλληλογραφία με τον Γκεγκετσκόρι; 

Απάντηση: Δεν είχα προσωπική αλληλογραφία με τον Γκεγκετσκόρι. Θυμάμαι πως κατά τη διάρκεια του πολέμου, η σύζυγός μου είχε λάβει μία επιστολή από το Παρίσι, από τον Γκεγκετσκόρι στα Γεωργιανά. Δεν θυμάμαι το περιεχόμενο αυτής της επιστολής, καθώς και με ποιο τρόπο έφτασε στα χέρια μας. Πιθανόν, να μου διάβασε αυτή την επιστολή, μα δεν θυμάμαι τώρα το περιεχόμενό της. 

Ερώτηση: Στην επιστολή του προς τη σύζυγό σας Ν. Τ. Μπέρια, ο Γκεγκετσκόρι έγραφε: 

«Έχω βάσιμες υποψίες να σκέφτομαι πως δεν με έχεις διαγράψει εντελώς από τη μνήμη σου. Κατά καιρούς, ανεξάρτητα από εκείνα τα πολλά που μας χωρίζουν, εκδηλώνεις ενδιαφέρον για τον γέρο θείο σου. 

Να είσαι σίγουρη πως τα αισθήματα είναι αμοιβαία. Μου είναι πολύ ευχάριστο να ακούω από εσένα φιλοφρονήσεις. Και λοιπόν; Είναι η φωνή του αίματος, ένας από τους βασικούς νόμους της ανθρώπινης φύσης». 

Μπορείτε να εξηγήστε τι σημαίνουν αυτές οι ενδείξεις προσοχής προς τον Γκεγκετσκόρι; 

Απάντηση: Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό. 

Ερώτηση: Ο Γκεγκετσκόρι στην επιστολή του, γράφει παρακάτω: 

«Προφανώς, λαμβάνετε πληροφορίες για εμένα. Νομίζω πως είναι ακριβής, γιατί η πηγή τους μου είναι γνωστή και γνωστή από την καλύτερη πλευρά της. Παρόλα αυτά, αν γράφω απευθείας, είναι γιατί σκοπός μου είναι διαλύσω τις σκιές της παρεξήγησης... Θα ήταν άκρως άδικο να θεωρήσω υπεύθυνο για αυτό εκείνο το πρόσωπο που έχει μαζί μου σχέσεις: απεναντίας, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να βοηθήσει την αποστολή μου και πληροφορούσε τους ανωτέρους του. Αυτό, θα ήθελα να το γνωστοποιήσετε σε εκείνους που πρέπει». 

Εξηγήστε, για ποια πηγή που συμβάλει στις διατήρηση της επικοινωνίας με τον Γκεγκετσκόρι γίνεται λόγος και ποιον έπρεπε να ενημερώσει η σύζυγός σας; 

Απάντηση: Αυτό δεν το γνωρίζω. 

Ερώτηση: Παραδέχεστε πως ο Γκεγκετσκόρι είναι ξένος πράκτορας, μεταξύ των άλλων και της εγγλέζικης κατασκοπίας και μοχθηρός εχθρός της σοβιετικής εξουσίας; 

Απάντηση: Ναι, είναι γνωστό αυτό. 

Ερώτηση: Αυτό σημαίνει πως είχατε στενές σχέσεις, και γραπτές, με πράκτορα της εγγλέζικης κατασκοπίας; 

Απάντηση: Τον είχαμε εντάξει στα επιχειρησιακά μας σχέδια. 

Ερώτηση: Θα επιστρέψουμε στο ερώτημα σχετικά με το γεγονός ότι όντας γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) Γεωργίας, ουσιαστικά προσωπικά καθοδηγούσατε την ανάκριση στο Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων της Γεωργίας και προσωπικά δίνατε εντολές για μαζικές συλλήψεις και παράνομες μεθόδους ανάκρισης. 

Στην ανάκριση της 9 Οκτωβρίου 1953 ισχυριστήκατε πως τα σημειώματα για τη σύλληψη μίας σειράς προσώπων, γράφτηκαν κατ’ απαίτηση των Γκογκλίτζε και Κομπουλόφ και με βάση τις εισηγήσεις τους. Το ισχυρίζεστε και τώρα. 

Απάντηση: Ναι, το επιβεβαιώνω. Υπήρξαν περιπτώσεις που έδωσα προσωπικά εντολή για συλλήψεις, στη βάση του υλικού που είχε συγκεντρωθεί. 

Ερώτηση: Τώρα θα σας ενημερώσουμε για την κατάθεση του Γκογκλίτζε από 10 Οκτωβρίου 1953, την οποία έδωσε σε σχέση με τη δική σας κατάθεση στις 9 Οκτωβρίου, ο Γκογκλίτζε καταθέτει: 

«Ο Μπέρια λέει αισχρά ψέματα, δηλώνοντας πως έδινε εντολές για συλλήψεις μόνο με βάση τη δική μου εισήγηση και επιμονή. 

 «... Στις περιπτώσεις εκείνες, όταν ο Μπέρια έδινε εντολές για συλλήψεις ανθρώπων με δική του πρωτοβουλία, παρά την απουσία ενοχοποιητικών στοιχείων στο Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων της Γεωργίας, προσέθετε: «Να συλληφθούν ως εχθροί του λαού», «Να συλληφθούν ως συνωμότες» ή «Να συλληφθούν ως τροτσκιστές, αποκλίνοντας δεξιά ή συνδεόμενοι με αυτούς...» Ο Μπέρια πολλάκις έδωσε εντολές για συλλήψεις καθοδηγητικών στελεχών του κόμματος και του κράτους, για τους οποίους το Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων της Γεωργίας δεν είχε το παραμικρό ενοχοποιητικό στοιχείο... όταν έδινε προφορικές εντολές ή γραπτές να συλληφθούν άνθρωποι, οι εντολές αυτές εκτελούνταν από τον μηχανισμό του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων αμέσως και χωρίς καμία αντίρρηση. 

Όταν έπαιρνα τέτοιες εντολές από τον Μπέρια τις διαβίβαζα στον Κομπουλόφ κι εκείνος στους ανακριτές, οι οποίοι διεξήγαγαν αναλόγως την ανάκριση. Επιπλόεον, τέτοιες εντολές εκτελούσαν οι υφιστάμενοι του Κολουμπόφ Σαβίτσκι, Κριμιάν, Χαζάν, Ουρουσάτζε και ορισμένοι άλλοι, οι οποίοι τότε εργάζονταν στο Ειδικό Πολιτικό Τμήμα του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων της Γεωργίας...»

Το παραδέχεστε αυτό; 

Απάντηση: Ο Γκογκλίτζε δεν καταθέτει την αλήθεια. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύονται έγγραφα αρχεία: σημειώματα, αντίγραφα πρακτικών ανακρίσεων, υπηρεσιακά σημειώματα και άλλα έγγραφα, στα οποία υπάρχουν αποφάσεις, υπογεγραμμένες από εσάς. 

Σας επιδεικνύεται υπηρεσιακό σημείωμα σε επιστολόχαρτο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) της Γεωργίας, προς τον Λαϊκό Κομισάριο Εσωτερικών Υποθέσεων Κολουμπόφ από 17 Ιουλίου 1937 για τη σύλληψη 14 ατόμων και επιστολή προς τον Κολουμπόφ και τον βοηθό γραμματέα της της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) της Γεωργίας, στην οποία παρατίθεται κατάσταση προσώπων που πρέπει να συλληφθούν με δική σας εντολή. 

Το επιβεβαιώνετε αυτό; 

Απάντηση: Ναι, το επιβεβαιώνω πως το επιδειχθέν σε εμένα σημείωμα έχει γραφτεί από εμένα. Σε αυτό δίνεται εντολή για τη σύλληψη 14 ατόμων. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύεται αίτηση για 14 άτομα «κατάλληλα» κατά την κατάθεση του Αβαλινιάνι Ι. Α. από 22 Νοεμβρίου 1937 (μη συλληφθέντες), στην οποία υπάρχει σημείωση σας από 27 Νοεμβρίου 1937: «Να συλληφθούν όλοι». Το επιβεβαιώνετε αυτό; 

Απάντηση: Επιβεβαιώνω πως μου έχει επιδειχτεί αυτό το έγγραφο. Φαίνεται πως έχω γράψει την απόφαση. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύεται απόσπασμα από το πρακτικό ανάκρισης του Σαχνόβιτς - Ντεβντάριανι Ε. Ι. από 29 Ιανουαρίου 1937 για τη σύλληψη 27 ατόμων «καταλλήλων» κατά την κατάθεσή του, οι οποίοι δεν είχαν υποστεί διώξεις προηγουμένως. Στο σημείωμα αυτό υπάρχει η απόφασή σας από 4/2/1938: «Να συλληφθούν, να ζητήσουμε από τους Μοσχοβιτες». 

Το παραδέχεστε αυτό; 

Απάντηση: Το σημείωμα μου επεδείχθη. Επιβεβαιώνω πως η απόφαση σε αυτό είναι δική μου. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύεται κατάσταση 20 ατόμων, «καταλλήλων» κατά την κατάθεση του κατηγορούμενου Λόμαν Κ. Γ. από 27-28 Νοεμβριου 1937, οι οποίοι δεν είχαν συλληφθεί προηγουμένως, με δική σας απόφαση που λέει: «Να συλληφθούν».

Το επιβεβαιώνετε αυτό; 

Απάντηση: Η κατάσταση μου επεδείχθη. Η απόφαση σε αυτή είναι δική μου. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύεται αντίγραφο πρακτικού ανάκρισης του κατηγορούμενου Μαρκόβιν Μπ. Μ. από 25 Ιανουαρίου 1938 με δικές αποφάσεις «Να συλληφθεί ο Μαξιμένκο. 30/1/1936», «Να συλληφθεί και να ανακριθεί καταλλήλως (Γκριγκοριάν)», Να συλληφθεί ο Λιτβάκ και σήμερα να αρχίσετε να δουλεύετε και τη σύζυγό του. 30/1/1938», «Να συλληφθεί ο Σβερντλοφ», «Να συλληφθεί ο Ρίβκιν». 

Το επιβεβαιώνετε αυτό; 

Απάντηση: Μου επεδείχθη το αντίγραφο του πρακτικού ανάκρισης του Μαρκόβιν από 25/1/1938. Επιβεβαιώνω πως οι αποφάσεις είναι δικές μου. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύεται αντίγραφο του πρακτικού ανάκρισης του Νικελάτζε Ε. Σ. από 2/12/1937 με απόφασή σας: «Να τον δουλέψετε γερά. Μπορεί να είναι κατάσκοπος», με τη σημείωση στο πρακτικό «1η κατηγορία». 

Απάντηση: Το αντίγραφο του πρακτικού ανάκρισης του Νικελάτζε Ε. Σ μου επεδείχθη. Η απόφαση σε αυτό είναι δική μου. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύεται το πρακτικό της ανάκρισης του Μούριν Γι. Μπ. Από 1/2/1938 με την απόφασή σας: «Γκογκλίτζε: 1) Να του πάρει λεπτομερή και ακριβή κατάθεση, να τον ανακρίνει καλά. 2) Ιμπραγκίμ Σουλεϊμάν - να αρχίσετε να τον δουλεύετε, να καταφέρετε να ομολογήσει και να δώσει όλο το δίκτυο πρακτόρων. 3) Να γίνει επαλήθευση όλων των στοιχείων των ανακρινομένων. 4) Την Λήδα και τον σύζυγό της πρέπει να τους αρπάξουμε κρυφά. Λ. Μπ. Επειγόντως». 

Το επιβεβαιώνετε αυτό; 

Απάντηση: Ναι, το επιβεβαιώνω, η απόφαση στο επιδειχθέν σε εμένα πρακτικό ανάκρισης του Μουρίν είναι δική μου. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύεται αντίγραφο του πρακτικού ανάκρισης του Γκουγκουνάβα Γ. Σ. από 27 Οκτωβρίου 1937, στο οποίο υπάρχει η απόφασή σας: «Γκοκλίτζε. Να δουλέψει γερά τον Γκουγκουνάβα. Ξέρει πάρα πολλά, αλλά δεν λέει τίποτα. 29 Οκτωβρίου 1937». 

Το επιβεβαιώνετε αυτό; 

Απάντηση: Ναι, η απόφαση στο έγγραφο αυτό που μου έχει επιδειχθεί είναι δική μου. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύεται η αίτηση του Γκορντελάτζε Γ. προς τον Λαϊκό Κομισάριο Εσωτερικών Υποθέσεων της Σ.Σ.Δ. της Γεωργίας Γκογκλίτζε. Στην αίτηση αυτή, στην οποία ο Γκορντελάτζε γράφει πως ο Ε. Μπέντια (επίσης συλληφθείς με εντολή σας) «συχνά εξέφραζε δυσαρέσκεια για τη θέση του, έλεγε πως δεν παίρνει προαγωγή, πως δουλεύει, αλλά τα παράσημα και τα μετάλλια τα παίρνουν άλλοι, πως η εισήγηση του Μπέρια για την ιστορία των οργανώσεων των Μπολσεβίκων της Υπερκαυκασίας μάλλον δεν έχει γραφτεί από τον ίδιο», στην οποία υπάρχει η απόφασή σας: «Να τον δουλέψουν αμέσως, ξέρει πολλά και τα κρύβει. 24/9/1937»

Το επιβεβαιώνετε αυτό; 

Απάντηση: Ναι, η απόφαση σε αυτή την αίτηση που μου επεδείχθη είναι δική μου. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύεται αντίγραφο της συμπληρωματικής κατάθεσης του Ε. Ζουζουνάβ, με απόφασή σας: «Να τον πελεκήσετε καλά τον Ζουζουνάφ» (απουσιάζει η ημερομηνία της απόφασης και της κατάθεσης». 

Το επιβεβαιώνετε αυτό; 

Απάντηση: Ναι, η φράση «Να πελεκήσετε καλά τον Ζουζουνάφ» έχει γραφτεί από εμένα. 

Ερώτηση: Μετά την απόφασή σας «Να πελεκήσετε καλά τον Ζουζουνάφ» εμφανίζεται ένα πρακτικό ανάκρισης του Ζουζουνάβ από 11-17 Νοεμβρίου 1937 σε 22 σελίδες, στο οποίο έχει γράψει 19 αποφάσεις για τη σύλληψη ατόμων, «καταλλήλων» κατά την κατάθεσή του. Σας επιδεικνύεται αυτό το πρακτικό με τις αποφάσεις. 

Το επιβεβαιώνετε;

Απάντηση: Ναι, οι αποφάσεις για τη σύλληψη προσώπων, καταλλήλων, κατά την κατάθεση του Ζουζουνάβ έχουν γραφτεί από εμένα. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύεται αντίγραφο του πρακτικού ανάκρισης του κατηγορούμενου Ζαρντανία από 25 Ιανουαρίου 1938, σύμφωνα με την κατάθεση του οποίου «κατάλληλοι» ήταν 38 άτομα, με δική σας απόφαση: «Όλοι οι κατάλληλοι να συλληφθούν. 7/2/1938».

Στο πρακτικό υπάρχει η σημείωση: «1η κατηγορία». 

Το επιβεβαιώνετε αυτό; 

Απάντηση: Το έγγραφο αυτό μου επεδείχθη. Παραδέχομαι πως η απόφαση είναι γραμμένη από εμένα. 

Ερώτηση: Σας επιδεικνύονται 13 τόμοι αρχειακού υλικού του Υπουργείου Εσωτερικών της Σ.Σ.Δ. της Γεωργίας, στους οποίους υπάρχουν εκατοντάδες ανάλογες δικές σας αποφάσεις. Τώρα ομολογείτε πως στις αντεπαναστατικές, συνωμοτικές σας επιδιώξεις ήταν να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα τρομοκρατίας, εκκαθαρίζοντας ανθρώπους που ήταν εμπόδιο στα σχέδια σας, χρησιμοποιώντας μεθόδους φυσικής επιρροής και πλαστογραφώντας το υλικό της ανάκρισης. 

Απάντηση: Δεν ομολογώ ότι τα έκανα αυτά με αντεπαναστατικούς σκοπούς, ομολογώ όμως ότι ήταν βαριές στρεβλώσεις του νόμου, πως με βάση αυτές τις πολυάριθμες εντολές για συλλήψεις, διώχθηκαν και πρόσωπα αθώα, συκοφαντημένα ως αποτέλεσμα παράνομων μεθόδων ανάκρισης, αλλά βεβαιώνω πως οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν μετά από τις εισηγήσεις του Γκογκλίτζε και Κομπουλόφ. Δεκατρείς τόμοι αρχειακού υλικού μου επεδείχθησαν. 

Διάβασα το πρακτικό, στο οποίο καταγράφηκαν τα λόγια μου σωστά. 

Λ. Μπέρια. 

Η ανάκριση περατώθηκε στις 18 η ώρα και 20 λεπτά. 

Ανέκρινε ο Γενικός εισαγγελέας της Ε.Σ.Σ.Δ. 

Ρ. Ρουντένκο

Κατά την ανάκριση ήταν παρόντες και κρατούσαν το πρακτικό: 

Ανακριτής ιδιαιτέρως σημαντικών υποθέσεων της Εισαγγελίας της Ε.Σ.Σ.Δ.

Τσαρεγκράτσι. 

Επικυρώθηκε: Ταγματάρχης διοικητικού 

Γιούρεβα.