Τα παραμύθια περί νέας κρίσης χρέους και μνημονίων

Το σύνθημα της απαξίωσης της επιτυχίας της Ελληνικής κυβέρνησης στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, το έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, με την δήλωση : "Ο Μητσοτάκης φρόντισε να βγάλει φωτογραφίες για να μας πει ότι συμμετείχε στις συζητήσεις ηγετών."

Τον ίδιο δρόμο, ακολούθησαν τα ημιεγγράμματα στελέχη, τα αγράμματα μέλη και τα trolls, που  έχουν πάρει γραμμή από το ανεκδιήγητο επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου. 

Η επικοινωνιακή δυσωδία, ξεκίνησε με τη διαπίστωση ότι “όλο το τετραήμερο o πρωθυπουργός εμφανίστηκε μόνο στα φωτογραφικά ενσταντανέ”, συνεχίστηκε με την ερώτηση “σε ποια μεριά του τραπεζιού καθόταν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων” και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “συνειδητοποιούμε τι ακριβώς ετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας”.

Ο Σύριζα κατηγορεί τον πλούσιο Βορρά, με τα γνωστά απλοϊκά επιχειρήματα του, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη του αυτό που έγραφε προχθές η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου για τα πολιτικά χαρακτηριστικά των κυβερνήσεων των “φειδωλών” χωρών, που είναι κατά βάσιν ένα μείγμα κεντροαριστερών, σοσιαλδημοκρατών, μετριοπαθών κεντροδεξιών και όμηρων των πράσινων.   

Ανακαλύπτει και πάλι τις Ευρωπαϊκές αδυναμίες, την απουσία κοινωνικής συνοχής και τους κινδύνους για την γενικότερη συνοχή της ευρωζώνης. Προφανώς διότι η αντιευρωπαϊκή συνταγή του μέσα στο τσουκάλι που τα ανακατεύει όλα, δεν μπορεί να ξεχωρίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την ευρωζώνη.

Και αφού μας υπενθυμίζει ότι δυστυχώς η Ευρώπη δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη του παρελθόντος και φαίνεται έτοιμη να τα επαναλάβει, παίρνει θέση η επιχειρηματολογία που ανατρέχει στο κλασσικό οπλοστάσιο της αγανάκτησης. Μας περιμένει λοιπόν, σύμφωνα με τον Σύριζα βαθιά ύφεση, περικοπές και μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα επιχορηγήσεις, που όμως δεν μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης.  Μας περιμένει ακόμα, υψηλός δανεισμός που εγκυμονεί κινδύνους για αναζωπύρωση της κρίσης χρέους.

Τι έφερε λοιπόν η κυβέρνηση στις βαλίτσες της από τις Βρυξέλλες; Σύμφωνα με τα πρώην στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, η κυβέρνηση έφερε μια νέα κρίση χρέους και ένα νέο μνημόνιο, ως αποτέλεσμα της μη λειτουργίας της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι όμως έτσι; Φυσικά και όχι!

Όπως αναφέραμε και στο χθεσινό μας άρθρο η Ελλάδα, καρπώνεται το 4,3% του συνολικού πακέτου των 750 δισ. ευρώ. Ένα ποσοστό που είναι πολλαπλάσιο των συνηθισμένων κατανομών, που βασίζονται καθαρά σε πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια. Προβαίνοντας σε μια σύγκριση με τις άλλες δυο χώρες του Νότου, που επλήγησαν πολύ πιο σκληρά από την πανδημία, παρατηρούμε ότι η Ελλάδα με 10 εκατ. κατοίκους έλαβε 72 δισ. ευρώ, δηλαδή 7.200 € / κάτοικο, η Ιταλία με 68 εκατ. κατοίκους έλαβε 205 δισ. ευρώ, δηλαδή 3.014 € /κάτοικο και η Ισπανία με 48 εκατ. κατοίκους έλαβε 140 δισ. ευρώ, δηλαδή 2.916 € /κάτοικο.

Από τα 72 δισ. ευρώ, τα 19 δισ. αποτελούν επιδοτήσεις και τα 13 δισ. αποτελούν δάνεια. Δηλαδή, για όσους κατανοούν τις βασικές οικονομικές αρχές και αντιλαμβάνονται τις τέσσερις πράξεις της απλής αριθμητικής, είναι εύληπτο το συμπέρασμα ότι εφ’ όσον θα αυξηθεί το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 32 δισ. και το χρέος κατά μόλις 13 δισ., τότε το κλάσμα χρέους προς ΑΕΠ, δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση, μιας εκ νέου επιβάρυνσης του χρέους.   

Και φυσικά δεν υπάρχουν μνημόνια. Απλά τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από τις επιδοτήσεις και τις δανειοδοτήσεις, θα πρέπει να ακολουθούν τους γενικούς κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλωστε, θα ήταν φαιδρό να πιστεύουμε  ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης θα χρηματοδοτήσει συντάξεις, μισθοδοσίες του Δημοσίου, ή ενισχύσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Θα υπάρχουν κανόνες και διαδικασίες. 

Οι δυνάμεις της οπισθοφυλακής της κοινωνίας, μπορεί να βρίσκουν τις θέσεις των στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, γοητευτικές. Μπορεί να λατρεύουν το αντιμεταρρυθμιστικό χειρόφρενο των δυνάμεων της αδράνειας, που έχει τυλιχτεί γύρω από τον άξονα του Σύριζα. Μπορεί να αντιδρούν σαν το σκύλο του Παβλώφ, όποτε ακούν την λέξη χρέος ή μνημόνιο.

Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, αλλά και για το Σύριζα, η ζωή πάει μπροστά. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.    

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.