Τα εμβόλια, το πιστοποιητικό και το άνοιγμα της οικονομίας

Τα εμβόλια, το πιστοποιητικό και το άνοιγμα της οικονομίας

Η πορεία των εμβολιασμών και τα αποτελέσματα τους στις ομάδες που έχουν ήδη λάβει μέρος στο πρόγραμμα Ελευθερία «ξεκλειδώνει» και το σχέδιο της Κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα με στόχο την ανάκαμψη της Οικονομίας εν όψει και της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου. Στο επίκεντρο ο τουρισμός και η αξιοποίηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού που ήδη έχει μπει δυνατά και στην ατζέντα της Ε.Ε., με την ελληνική πλευρά να δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει και σε διμερείς συμφωνίες.

Η δημιουργία μιας «λωρίδας ταχείας κυκλοφορίας» για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό, όπως την περιέγραψε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, δύναται να μετατραπεί σε θρυαλλίδα εξελίξεων σε μια αναμενόμενη καλοκαιρινή περίοδο που με τους ανάλογους χειρισμούς μπορεί να αποτελέσει το σημείο έναρξης της τμηματικής, και υπό την απαραίτητη τήρηση μέτρων προστασίας, επιστροφής στην κανονικότητα.

Με το πρόγραμμα Ελευθερία, το πρόγραμμα που αφορά τους εμβολιασμούς, να τρέχει με ρυθμούς που κρίνονται ικανοποιητικοί (αν συνυπολογιστούν οι καθυστερήσεις στις διανομές των εμβολίων από τις εταιρείες) και με νέα εμβόλια να ετοιμάζονται να πέσουν στην αγορά, παγκοσμίως, αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε (ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ετοιμάζεται να αξιολογήσει τουλάχιστον δύο νέα εμβόλια), τα δεδομένα δείχνουν ιδιαιτέρως θετικά.

Η αποκαλούμενη και «ναυαρχίδα» της ελληνικής οικονομίας αγορά του τουρισμού έχει τεθεί επί τάπητος, με το Μαξίμου να εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει με την απαραίτητη ταχύτητα η συμφωνία για την έκδοση ενός κοινού νομικού εγγράφου που θα αφορά την πιστοποίηση ενός πολίτη της ΕΕ ότι έχει εμβολιαστεί, η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες είτε με χώρες της Ένωσης είτε με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα το Ισραήλ και τη Βρετανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε από την πρώτη στιγμή το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού σε επίπεδο Ε.Ε., κρίνοντας πως με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η διευκόλυνση στις μετακινήσεις και κατ' επέκταση θα καταστεί πιο ελκυστικός ο τουρισμός για τους πολίτες. Η άρση της καραντίνας που μπορεί να επιφέρει για τις αφίξεις και η διευκόλυνση στις αναχωρήσεις (αφού δεν θα απαιτούνται τεστ και άλλες διαδικασίες), ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος. Πολύ δε περισσότερο όταν το σημείο προορισμού το καλοκαίρι είναι χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία δύναται να μετατραπεί σε χώρα «ασφαλή» έναντι του Covid.

Βέβαια, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως το ποσοστό των εμβολιασμένων, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε Ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένει χαμηλό. Η ένταξη νέων εμβολίων θα αλλάξει τα δεδομένα. Ειδικά για την Ελλάδα, η δημιουργία όλο και νέων κέντρων αλλά και η δυνατότητα που δύναται να δοθεί στο προσεχές διάστημα για χρήση ορισμένων εμβολίων και από τα φαρμακεία, θα πολλαπλασιάσει τα ήδη αυξημένα νούμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγα τα ξένα δημοσιεύματα που εξάρουν το ελληνικό πρόγραμμα Ελευθερία, όπως και τη γενικότερη διαχείριση (εν αντιθέσει με το εσωτερικό όπου η «κορονοκαπηλεία» εξακολουθεί να αποτελεί μια ακόμη «πέτρα» στον «πετροπόλεμο» της αντιπολίτευσης), αναδεικνύοντας διαρκώς τα προτερήματα της Ελλάδας.

Η θωράκιση της χώρας και η πιστοποίηση των τουριστών, χωρίς φυσικά να αποκλείονται σε οποιαδήποτε περίπτωση οι μη εμβολιασμένοι που τηρούν τα μέτρα και τις διαδικασίες, ίσως οδηγήσει όχι σε έσοδα ανάλογα με την προ covid εποχή, αλλά σε μια ανάταξη που θα είναι σημαντική και για την επόμενη χρονιά.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως οι εμβολιασμοί και το πιστοποιητικό θα συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των δεικτών της οικονομίας και σε ένα δυναμικό άνοιγμα σε βασικούς παραγωγικούς τομείς.

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις, τόσο καλύτερα θα είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως αν δεν γίνει σε θεσμικό πολιτικό επίπεδο, τότε θα εμπλακεί ο ιδιωτικός τομέας. «Εάν δεν το πράξουμε εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς. Πιθανότατα, οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες» ήταν η επί λέξη αναφορά του για το θέμα. Διευκρινίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ των όσο το δυνατόν λιγότερων αναφορών προσωπικών δεδομένων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που άνοιξε το θέμα με την επιστολή του τον περασμένο Ιανουάριο στην Ούρσουλο φον ντερ Λάιεν. Μια επιστολή με την οποία έθετε την πρόταση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ζητώντας, τότε, όχι την έγκριση, αλλά την έναρξη προετοιμασίας σε επίπεδο υπηρεσιών για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας στηρίζεται εν πολλοίς στον τουρισμό και κυρίως στους κλάδους που κινούνται γύρω από αυτόν, από τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τα καταστήματα. Και πέραν των ξενοδοχειακών μονάδων και της εστίασης φτάνει μέχρι τους ίδιους τους παραγωγούς και μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου.

Η αγορά είναι εφικτό να ανοίξει και αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ασφάλεια, αν και ουδείς δύναται να προεξοφλήσει τις εξελίξεις. Και μπορεί αυτό να φαίνεται ουτοπιστικό εν μέσω νέων σκληρών μέτρων και αυστηρών lockdown, εν τούτοις το όπλο που διαθέτει στα χέρια της η ανθρωπότητα, αυτό του εμβολίου, δύναται να αντιμετωπίσει και τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό.

Στο πλαίσιο αυτό δύναται να υπάρξει και αναπροσαρμογή ως προς τον προγραμματισμό των εμβολιασμών, όχι με ακύρωση, αλλά με παράλληλες παρεμβάσεις σε ομάδες συγκεκριμένων τάξεων. Οι πιέσεις της ελληνικής πλευράς και οι πρωτοβουλίες, όπως αυτή του πρωθυπουργού και τριών ηγετών χωρών της Ε.Ε για επίσπευση των διαδικασιών διάθεσης των εμβολίων, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται το βασικό θέμα της ασφάλειας, εντάσσονται σε αυτό το επίπεδο.

Και το μήνυμα που περιελάμβανε η κοινή επιστολή τους προς την πρόεδρο της Κομισιόν καθίσταται αυτή τη στιγμή κεντρικό σύνθημα: «Να μη χαθεί χρόνος».