Συσσώρευση θετικών προσδοκιών στην οικονομία

Συσσώρευση θετικών προσδοκιών στην οικονομία

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Είναι σημαντικό να έχει κάποιος τη δυνατότητα να διακρίνει από ψηλά το πεδίο των εξελίξεων. Όσοι βιώνουν καθημερινά το εγχώριο δυστοπικό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, αδυνατούν να δουν πράγματα που κάποιος άλλος διακρίνει από ψηλά. Αλλά και αυτός που βλέπει από ψηλά, δεν έρχεται σε επαφή με την εικόνα κάτω από τα σύννεφα.

Αποτελεί γεγονός, η θετική προσέγγιση των εταίρων και δανειστών μας, απέναντι στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάποιες δημόσιες δηλώσεις ή σε κάποιους διπλωματικού επιπέδου φιλοφρονήσεις. Αναφερόμαστε στη θετική αποδοχή όλων των πολιτικών και οικονομικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, από τη μια και στη θετική προσέγγιση ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων στις αγορές των ομολόγων και των μετοχών, από την άλλη. Η αποδοχή από τον ESM, της αποπληρωμής από την Ελλάδα δανείων ύψους 3,7 δισ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από το σύνολο των 9,5 δισ. είναι ενδεικτική του κλίματος που πλέον διαμορφώνεται.

Βέβαια αυτή η θετική προσέγγιση δεν σηματοδοτεί αυτόματα τον ερχομό άμεσων ξένων επενδύσεων, δίνει όμως το έναυσμα για τέτοιους σχετικούς προβληματισμούς και διερευνητικές κινήσεις. Τι υπάρχει χειροπιαστό μέχρι στιγμής; Η απόδοση των ομολόγων και η απόδοση των μετοχών, καθώς και ορισμένες προδιαγεγραμμένες εξελίξεις στο χώρο των αναβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζικών μετοχών.

Οι διεθνείς επενδυτές με προθυμία αναλαμβάνουν το επενδυτικό ρίσκο της επένδυσης στα ελληνικά ομόλογα, αφού διακρίνουν σε αυτά δυο συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τα υψηλά επιτόκια, τα οποία αποτελούν είδος σε εξαφάνιση στις δυτικές αγορές χρέους και τη σταθερότητα που εξασφαλίζουν οι μηχανισμοί στήριξης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εσωτερικές αναλύσεις των οίκων του εξωτερικού, οι επενδυτές αγοράζουν ευρωπαϊκό εγγυημένο ομόλογο (γερμανικής εγγύησης) με αποδόσεις που προσφέρουν ασταθείς οικονομίες. Μέσα στο χέρσο επιτοκιακό ευρωπαϊκό περιβάλλον, οι αποδόσεις του δεκαετούς στα επίπεδα του 3,3% και του πενταετούς στα επίπεδα του 2,2%, αποτελούν μια ικανοποιητική επενδυτική δυνατότητα, που δεν χρειάζεται να υποστηριχθεί ιδιαίτερα στις επενδυτικές επιτροπές των θεσμικών επενδυτών.

Υπερατλαντικοί επενδυτές έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο της Αθήνας, ωθώντας κατά βάσιν τις τραπεζικές μετοχές σε διαρκώς υψηλότερες τιμές και τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου κοντά στις 800 μονάδες. Οι τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων, οι πωλήσεις κόκκινων δανείων, η βελτίωση των χρηματοοικονομικών δεικτών των τραπεζικών ισολογισμών και οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις των τραπεζικών μετοχών από τους οίκους αξιολόγησης, έχουν αρχίσει συγκεντρώνουν όχι μόνο το γενικό ενδιαφέρον, αλλά κεφάλαια που ωθούν υψηλότερα τις αποτιμήσεις.

Να, μερικά από τα γεγονότα που αναμένεται να δικαιολογήσουν τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις ων ξένων επενδυτών και να σφραγίσουν το επόμενο εισιτήριο για τη νέα ανοδική διαδρομή.

Τα αναμενόμενα αυτά γεγονότα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι αναβαθμίσεις της Ελλάδας και των Τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης και τους διεθνείς μετοχικούς δείκτες. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα πραγματικά οικονομικά deals.

Στην κατηγορία των αναβαθμίσεων στο τέλος Απριλίου, αναμένεται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από Β σε ΒΒ-, από τον Standard and Poor's. Αρχές Μαΐου αναμένεται η θετική αξιολόγηση της οικονομίας από την DBRS. Toν Μάιο και τον Αύγουστο, αναμένεται η εκ νέου είσοδος της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στον δείκτη MSCI (Morgan Stanley Capital International), όπου θα ξαναβρεθούν με τη Alpha Bank. Τον δε Νοέμβριο αναμένεται πως και η Τράπεζα Πειραιώς να ενταχθεί στον MSCI Standard.

Στην κατηγορία των deals, τον Μάιο αναμένεται η πώληση 28 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς. Θα έχει προηγηθεί η έκδοση 7ετούς ομολόγου με στόχο να αντληθούν 2 δισ. ευρώ με εκτιμώμενο επιτόκιο γύρω στο 2,70%. Τον Ιούλιο, θα έχει προχωρήσει το deal της Eurobank με την Grivalia και θα έχει βρεθεί ο διαχειριστής των 25 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Και φυσικά το μεγάλο deal θα είναι η εκκίνηση του εμβληματικού έργου στο Ελληνικό, που αποτελεί μια πρόκληση, που από μόνη της θα ανοίξει τον δρόμο στη προσέλκυση κεφαλαίων που θα ενταχθούν στην πραγματική οικονομία, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα πιστοποιήσουν την αλλαγή σελίδας στη χώρα μας. Σημειώνω αυτό μου έλεγε μόλις χθες ένας σημαντικός και απολύτως ψύχραιμος επενδυτικός παράγοντας που είχε αποχωρήσει εγκαίρως από τις αγορές το 2008. ”Θα έχουμε μπροστά μας ένα νέο κύκλο για τα επόμενα 10-15 χρόνια”. Ίσως όταν κοιτάει κανείς από ψηλά, διακρίνει ευκαιρίες την ίδια στιγμή που εμείς στο πεδίο της καθημερινότητας δίνουμε αγώνα για την επιβίωση τη επιχειρηματικότητας και της πραγματικής οικονομίας.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.