Δράση: Συνέδριο διαλόγου για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή

Δράση: Συνέδριο διαλόγου για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή

Του Γιάννη Ανδρουλάκη*

Πέρασαν δύο και πλέον χρόνια από το προηγούμενο συνέδριο της Δράσης, που διεξήχθη σε χρονικό σημείο κατά το οποίο οι πολίτες είχαν ήδη ικανό δείγμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ταυτόχρονα, στην ίδια χρονική συγκυρία η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία πλέον του Κυριάκου Μητσοτάκη ανανέωνε, την προσπάθειά της να ασκήσει αντιπολίτευση και να προετοιμάσει την κυβερνητική πρόταση της επόμενης μέρας, και ανάδευε το μίγμα του πολιτικού της λόγου εμπλουτίζοντάς το με περισσότερα και πιο γνήσια φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Η πικρή γεύση της μέχρι τότε διακυβέρνησης και η τραυματική εμπειρία του διχαστικού δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015 οδήγησε από τότε τον συλλογικό μας προβληματισμό σε μια νέα στρατηγική, στον πυρήνα της οποίας υπήρχε (και υπάρχει ακόμη) ο στόχος της απαλλαγής του τόπου από αυτούς που τον κυβερνούν σήμερα.

Από τότε και μέχρι σήμερα, στα πολιτικά πράγματα της χώρας κυριάρχησε το «γκρίζο». Σκανδαλολογία, πολιτικός ρεβανσισμός, άμετρη επιπολαιότητα στον χειρισμό των ζητημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής, εξαπάτηση του λαού για την δήθεν έξοδο της χώρα από τα μνημόνια και την επιτήρηση, βύθιση της κοινωνίας στην φτώχεια, την ανέχεια και εξάρτησή των νεόπτωχων από κρατική ελεημοσύνη και επιδόματα.

Όλα αυτά μαζί, έδωσαν επιτακτικά το σήμα για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και συνεννόηση της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Είδαμε συντεταγμένη αντίδραση στις αντιδημοκρατικές πρακτικές που υπονομεύουν αυτό καθαυτό το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, στην χονδροειδή κυβερνητική παρέμβαση στην Δικαιοσύνη και στην προσπάθεια χειραγώγησής της, που όμοιά της δεν έζησε ο τόπος μεταπολιτευτικά, στην προσπάθεια χειραγώγησης των Μ.Μ.Ε. και φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου, στη παράδοσης των Πανεπιστημίων μας στο έλεος των βανδάλων και στα κυκλώματα της ανομίας, την εδραίωσης παρακρατικών μηχανισμών που τρομοκρατούν την κοινωνία και καταπατούν κάθε έννοια ελευθερίας.

Στο διάστημα αυτό, η Δράση, υπό την καθοδήγηση του προέδρου της Θόδωρου Σκυλακάκη, έδωσε το παρόν με τις δημόσιες παρεμβάσεις της, την αρθρογραφία των στελεχών της, τις εκδηλώσεις διαλόγου που διοργάνωσε αλλά και την συμβολή της στην προγραμματική προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με την διαρκή ενημέρωση και κινητοποίηση των μελών και φίλων της στην πολιτική προσπάθεια που καταβάλλει στο πλευρό του κ.Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Με το εύρος του πολιτικού της ακροατηρίου, την πολιτική της συνέπεια και αξιοπιστία και την αταλάντευτη προσήλωσή της στον συστατικό της σκοπό που δεν είναι άλλος από το να συμβάλλει στην δημιουργία ενός ευρύτερου, πλειοψηφικού φιλοευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού μετώπου. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι μεταρρυθμιστική, και ανεξαρτήτως αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας (που είναι σχεδόν βέβαιη) είναι χρήσιμο να διαθέτει όσο ευρύτερη γίνεται πολιτική και κοινοβουλευτική βάση ώστε να δουλέψει με ταχύτητα και αποφασιστικότητα σε συνθήκες συναινετικού κοινοβουλευτισμού. Αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα.

Στο Συνέδριο του Ιανουαρίου, στο γιορτινό πολιτικό μας τραπέζι, θα συναντηθούν και θα συνδιαλεχθούν ουσιαστικά και δημιουργικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αυριανός πρωθυπουργός, με τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και προσωπικότητες του φιλοευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού μετώπου. Θα μιλήσουμε για όλα: για προγραμματικές θέσεις και συγκλίσεις, για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, για την Συμφωνία των Πρεσπών. Το πολιτικό συμπέρασμα λοιπόν μετουσιώνεται σε πράξη και η Δράση, το κόμμα της λογικής, της μετριοπάθειας και των ιδεών της ελεύθερης και ανοικτής κοινωνίας, εμπεδώνει τον ωφέλιμο πολιτικό της ρόλο και δείχνει τον δρόμο για την αληθινή πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος.

* Ο Γιάννης Ανδρουλάκης είναι Γενικός Γραμματέας της Δράσης