Συνεχής η μάχη κατά της διαδικτυακής εξάρτησης παιδιών και εφήβων
Συνέντευξη Ζ. Ράπτη στο Liberal

Συνεχής η μάχη κατά της διαδικτυακής εξάρτησης παιδιών και εφήβων

Διευρύνουμε συνεχώς τις δομές και υπηρεσίες που αφορούν τα κέντρα πρόληψης για τις κάθε λογής εξαρτήσεις, ενισχύουμε τις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται έκτακτα προγράμματα για τις συνέπειες στα παιδιά και τους εφήβους από την χρήση του διαδικτύου, τονίζει στο Liberal η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Σε μια εποχή αυξανόμενων περιστατικών βίας και αύξησης της ψυχικής πίεσης την οποία έχουν προκαλέσει τα lock down, όπου μεγαλώνει καθημερινά η διαδικτυακή εξάρτηση και το e- bulling στα παιδιά, η υφυπουργός ανοίγει τα χαρτιά της και περιγράφει τις πολιτικές για την στήριξη της ψυχικής υγείας των νέων.

Συνέντευξη στην Αλεξία Σβώλου

- Νέες έρευνες δείχνουν πως  οι επικίνδυνες συμπεριφορές των εφήβων στο διαδίκτυο έχουν εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ποσοστά, έχοντας διπλασιαστεί  σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή. Το φαινόμενο συνδέεται  με τις ατελείωτες ώρες που περνούν τα παιδιά σε μια οθόνη, με τα lock down και την εκπαίδευση από απόσταση. Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ ανησυχητικό φαινόμενο και  ποιες δράσεις προγραμματίζονται για την ενημέρωση και στήριξη  των οικογενειών/παιδιών;

Η απάντηση του κράτους σε αυτά δεν υπήρχε. Για αυτό, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε τη δημιουργία διακριτού χαρτοφυλακίου για την ψυχική υγεία, θέτοντας τα ζητήματα αυτά ως προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό γίνεται σε δύο επίπεδα:

1) Με άμεσες δράσεις που αφορούν τις συνέπειες της πανδημίας στην Ψυχική Υγεία. Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό, οργάνωση δικτύου υποστήριξης νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 και των οικογενειών τους, ανάπτυξη έκτακτων προγραμμάτων για τον αυτισμό και το Alzheimer, διερεύνηση των συνεπειών του Burn-οut Syndrome για τους υγειονομικούς καθώς και των συνεπειών χρήσης του διαδικτύου σε παιδιά και εφήβους εν μέσω της πανδημίας.

2) Προγραμματισμός σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, όπως η θέσπιση των μονάδων έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση, η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία για την επόμενη 10ετία, η αξιολόγηση του συστήματος της ψυχικής υγείας στη χώρα μας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Ναρκωτικά, ο επιτελικός σχεδιασμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021–2027, η ένταξη της ψυχικής υγείας στο ταμείο ανάκαμψης, όπου η ψυχική υγεία θα μετέχει με διακριτό άξονα κλπ.

Η κυβέρνηση δεν περιορίζεται σε ευχολόγια για την βελτίωση της κατάστασης σ’ αυτό τον τομέα. Προχώρησε άμεσα σε δράσεις. Παράλληλα, αυτή την περίοδο, ανασυγκροτούμε θεσμικά το Δίκτυο των Κέντρων Πρόληψης για τις εξαρτήσεις,  τη χρήση αλκοόλ, την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, το διαδίκτυο και το gaming, με τη δημιουργία νέων δομών και υπηρεσιών, διευρύνοντας την πρόσβαση σε βοήθεια και ενισχύοντας την κοινωνική ένταξη, μετά τη θεραπεία. Μαζί με αυτό έχει προωθηθεί η υλοποίηση 16 προγραμμάτων χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ. Αυτά, μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση της ΝΔ παρέμεναν σε αδράνεια.

 - Η πανδημία έχει επιφέρει μεγάλη αύξηση και στην χρήση ναρκωτικών κι αλκοόλ. Οι δομές για την στήριξη των εξαρτημένων ατόμων έχουν ενισχυθεί αλλά αρκεί αυτή η ενίσχυση-και ποιες  άλλες δράσεις αναμένουμε;

Πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως πρέπει να σημειώσω ότι εκπονούμε νέα επταετή Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων που λειτουργούν στους Δήμους, με τη  συμμετοχή και συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΕΤΑΑ, της ΚΕΔΕ και του ΟΚΑΝΑ. Επιπλέον, αυτή την περίοδο προχωρούμε στη δημιουργία 18 νέων δομών του ΟΚΑΝΑ.

Μαζί με όλα όσα ανέφερα προηγουμένως υπάρχει και το υπό διαμόρφωση Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά  των Ναρκωτικών. Στόχος μας είναι η παρουσίασή του από τον Εθνικό Συντονιστή, εντός του  2021.

- Με κλειστές και τις αθλητικές δραστηριότητες, τα παιδιά εκτονώνουν την ανταγωνιστικότητά του στο gaming, στην βία στα social media και αργότερα στην βία στην αληθινή ζωή. Πώς θα κόψουμε αυτήν την  αλυσίδα; Πώς θα γλυτώσουμε τη νέα γενιά από αυτόν τον φαύλο κύκλο και πότε τα παιδιά θα μπορέσουν να γυρίσουν στον φυσικό κόσμο του αθλητισμού;

Με τους εμβολιασμούς, την τήρηση των μέτρων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης η πανδημία θα περάσει, η κοινωνία μας θα επικρατήσει και όλα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα. Αρκεί να κάνουμε ό,τι πρέπει, τώρα, χωρίς παρεκκλίσεις. Κάθε καλό αποτέλεσμα σε μικρή ή μεγάλη πρόκληση προϋποθέτει την ορθή αντιμετώπισή του. Η έξοδος από την κρίση δεν είναι μακριά.

- Τα μητροπολιτικά κέντρα ή η περιφέρεια έχουν πληγεί περισσότερο από τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας; Πού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη παρεμβάσεων και ολιστικής στήριξης των οικογενειών που εγκλωβίστηκαν σε μικρούς χώρους με την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία-και ξέσπασε ο ένας στον άλλο-με συνέπεια να αυξάνονται πολύ τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας; 

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει τοπική διαφορά στις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η μοναξιά, η απειλή, ο πόνος της απώλειας, η οικονομική ύφεση σε χτυπούν εξίσου, όπου κι αν βρίσκεσαι.