Συν μέτρα, πλην μέτρα και το λουρί της μάνας

Συν μέτρα, πλην μέτρα και το λουρί της μάνας

Της Μαργαρίτας Γερούκη

Το λουρί της μάνας είναι ένα παλιό, παιδικό παιχνίδι που για να το παίξεις χρειάζεσαι φαντασία, για να μπορέσεις να καταλάβεις τι σχεδίασε στο χώμα η «μάνα» με το λουρί της, γερά πόδια για το κυνηγητό που ακολουθεί και αντοχές στις ξυλιές που ενίοτε πέφτουν! Δε ξέρω αν ο πρωθυπουργός της χώρας και η «παρέα του Μαξίμου» έχει παίξει ποτέ αυτό το παιχνίδι αλλά έχω την αίσθηση ότι θα ήταν όλοι τους εξαιρετικοί.

Καταρχήν δε διστάζουν να σχεδιάσουν οτιδήποτε και να το βαφτίσουν όπως αυτοί προτιμούν. Για παράδειγμα την περικοπή του αφορολόγητου και όλα τα άλλα μέτρα που μόλις συμφώνησαν τα βαφτίζουν επιτυχία. Ξεκινούν το κυνηγητό έχοντας μας εξουθενώσει με φορομπηχτικές οικονομικές πρακτικές. Τουλάχιστον 1 δις υπολογίζεται η ζημιά της οκτάμηνης καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ ψήφισαν μέτρα που θα φέρουν νέες απώλειες από 45-350 ευρώ σε 1,1 εκ συνταξιούχους. Επιπλέον, κάθε φορά που κατεβάζουν το λουρί στα πόδια μας δηλώνουν, μέσω του κυβερνητικού τους εκπροσώπου κ. Τζανακόπουλου, ότι: βρισκόμαστε σε μια πολιτική [θέση] εξαιρετικά δύσκολη για ένα κόμμα της αριστεράς και είμαστε αναγκασμένοι να υιοθετήσουμε πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνούμε. Τέλος, αν προσπαθήσουμε να διαμαρτυρηθούμε ότι το παιχνίδι δε παίζεται σωστά, όπως πρόσφατα ο καθηγητής κ. Λιαργκόβας, επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, που δήλωσε την επιφύλαξή του για τον υφεσιακό τόνο και την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων, μας λένε προκλητικά, δια στόματος του κ. Κουρουπλή, ότι (δυστυχώς για μας) το παιχνίδι τελειώνει μόνο με την συμπλήρωση τετραετίας.

Το χειρότερο βέβαια σε αυτή την αλληγορία δεν είναι ούτε τα σχέδια με το λουρί της μάνας, ούτε το κυνηγητό, ούτε καν οι ξυλιές. Ο εμπαιγμός κρύβεται στο «έπαθλο» παραμονής στο παιχνίδι τα επόμενα χρόνια, δηλαδή στα αντίμετρα!

Αυτή η κυβέρνηση έχει επενδύσει στο εμπόριο ελπίδας. Έτσι λοιπόν κατά τα Συριζαϊκά ειωθότα έχουμε για το 2019 να περιμένουμε: επιδόματα ενοικίου και τέκνων, σχολικά γεύματα, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, θέσεις σε παιδικούς σταθμούς αλλά και νέες θέσεις εργασίας, με μια «μικρή» προϋπόθεση, φυσικά, να πετύχουμε και τότε πλεόνασμα 3,5%, πολύ κοντά στο 4% του σήμερα! Αν όμως η επιτυχία του τωρινού πλεονάσματος βασίζεται κυρίως στην υπερφορολόγηση και τις περικοπές, όπως κάθε φορολογούμενος πολίτης γνωρίζει και αν ουσιαστικά οι μόνες θέσεις εργασίας που κατάφερε να δημιουργήσει αυτή η κυβέρνηση είναι των απασχολούμενων στο δημόσιο, πόσες πιθανότητες ανάκαμψης μπορούμε πραγματικά να περιμένουμε από αυτούς;

Η ΝΔ δηλώνει ότι δε θα ψηφίσει ούτε μέτρα, ούτε αντίμετρα. Το ΠΟΤΑΜΙ θα ψηφίσει όσα αντίμετρα κρίνει ως θετικά. Είναι επειδή στο ΠΟΤΑΜΙ έχουμε αίσθηση του χιούμορ, ακόμη κι όταν αυτό είναι, δυστυχώς, μαύρο!

* Η κα Μαργαρίτα Γερούκη είναι μέλος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, υπεύθυνη του τομέα Παιδείας.