Στο δίλημμα «υγεία ή οικονομία;» απαντάμε ανοίγοντας τον τουρισμό «τόσο όσο»

Στο δίλημμα «υγεία ή οικονομία;» απαντάμε ανοίγοντας τον τουρισμό «τόσο όσο»

Το περασμένο Σάββατο είμαστε στην Κέρκυρα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την έναρξη των εργασιών σε μια πολύ μεγάλη τουριστική επένδυση, το «Kassiopi project».

Περπατώντας στους δρόμους της παλιάς πόλης, ειλικρινά σ’ έπιανε η ψυχή σου καθώς ο κόσμος ήταν λίγος. Και όλοι οι καταστηματάρχες, με μια φωνή, μας έλεγαν το ίδιο ακριβώς: «Περιμένουμε στις 15 Ιουλίου ν’ ανοίξει η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι οι βασικοί πελάτες μας στον τουρισμό για να κάνουμε λίγο τζίρο».

Υγεία ή οικονομία; Αυτά τα δύο αλληλοσυγκρουόμενα -υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες- αγαθά καλούμαστε να συγκεράσουμε. Για την υγεία θα θέλαμε να έχουμε κλειστά σύνορα και καραντίνα. Για την οικονομία θέλουμε ανοιχτά σύνορα και κυκλοφορία.
Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι βασική αγορά για συγκεκριμένα νησιά μας. Αν αποφασίσεις να κλείσεις τα σύνορά σου στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σαν να λες «καταδικάζω μια σειρά επιχειρήσεις και εργαζομένους στην καταστροφή».

Γι’ αυτό, σταθμίζουμε τα δεδομένα και προσπαθούμε να σταθούμε στη μέση, ανοίγοντας ακριβώς «τόσο όσο». Μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Με αρκετά κρούσματα κάθε μέρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι περίπου τόσα υπολογίζαμε. Διότι, προφανώς, ουδείς ανέμενε μηδενικά κρούσματα ανοίγοντας την οικονομία. Άλλωστε, το ν’ ανοίξεις τον τουρισμό σου και να είσαι στο μηδέν, είναι πραγματικά ανεδαφικό, ιδιαίτερα από τη στιγμή που παγκοσμίως έχει ξεκινήσει το δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Ακόμη και σ’ αυτό το δεύτερο κύμα, πάντως, η Ελλάδα παραμένει από τις καλύτερες χώρες στον πλανήτη, αν και βεβαίως αυτή η έξαρση της πανδημίας, την οποία οι γιατροί τοποθετούσαν χρονικά τον Οκτώβριο, με βάση την εκτίμηση ότι το καλοκαίρι ο ιός θα έχει κάμψη, είναι αρνητική και για τους δικούς μας σχεδιασμούς. Διότι, για παράδειγμα, το ρεκόρ νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ, χώρας εξαιρετικά σημαντικής για τον τουρισμό και τις εξαγωγές μας, είναι προφανές ότι επιδρά αρνητικά και στην ελληνική οικονομία.

Σ’ αυτό το περιβάλλον διατηρούμε την ψυχραιμία μας και τον έλεγχο της κατάστασης, καθώς είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι όσον αφορά και το ΕΣΥ και τους μηχανισμούς ελέγχου στα σύνορα. Προχωράμε βάσει του σχεδίου που έχουμε εκπονήσει.
Θέλω με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω ότι είναι λάθος η σύγκριση του αριθμού των κρουσμάτων τώρα με τον αριθμό κρουσμάτων της άνοιξης. Ο βασικός λόγος που επεβλήθη η καραντίνα Μάρτιο, Απρίλιο και εν μέρει Μάιο, είναι αφενός για να προλάβει να προετοιμαστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με κρεβάτια εντατικής και κρεβάτια στα νοσοκομεία για τον Covid-19 και αφετέρου ο γενικός πληθυσμός να καταλάβει ότι πρέπει να τηρεί συγκεκριμένα μέτρα αυτοπροστασίας.

Είναι δεδομένο ότι σήμερα έχουμε 1.200 κρεβάτια εντατικής από 500 τον Μάρτιο, 4.500 περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές απ’ ό,τι είχαμε την άνοιξη και 2.000 κρεβάτια στα νοσοκομεία για τον Covid-19. Επιπροσθέτως, ο γενικός πληθυσμός χρησιμοποιεί παντού αντισηπτικά, φορά κατά κανόνα μάσκες και τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας. Άρα, τώρα είμαστε ως χώρα καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε ένα επόμενο κύμα κορονοϊού και η κοινωνία μας πολύ πιο ασφαλής, ακόμα και με περισσότερα κρούσματα συγκριτικά με τον Απρίλιο.

Θα είναι πραγματικά κρίμα, όμως, μετά τις τόσες θυσίες που έκανε και την πειθαρχία που επέδειξε ο ελληνικός λαός, να χάσουμε το κεκτημένο να μας συγχαίρουν σ’ όλο τον κόσμο για τη διαχείριση της πανδημίας με υποδειγματικό τρόπο σε υγειονομικό επίπεδο.
Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον Covid-19 κι έχει ιδιαίτερη σημασία να τηρούμε τα ατομικά μέσα προστασίας όσο μπορούμε περισσότερο, γιατί απ’ αυτό θα κριθεί η ταχύτητα διάδοσης του ιού στην Ελλάδα.

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι λόγω των καλών αποτελεσμάτων που είχαμε μέχρι σήμερα, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών, τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα. Λίγη υπομονή χρειάζεται ακόμα. Κι ως λαός να συνεχίσουμε να δείχνουμε την πειθαρχία, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα που δείξαμε ώς τώρα.


Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του σαββατοκύριακου 18-19 Ιουλίου