Μυκήνες: Σώθηκαν από την πυρκαγιά λόγω σωστών μέτρων

Σώθηκαν από την πυρκαγιά λόγω σωστών μέτρων

Μπορεί η πυρκαγιά στις Μυκήνες να επεκτάθηκε και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ωστόσο σύμφωνα με την εικόνα της κατάστασης που έχει μέχρι στιγμής η Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν υπάρχουν καταστροφές. Καθώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, υπεύθυνη για τον χώρο, έκανε αποψιλώσεις βλάστησης ήδη από τον Φεβρουάριο, υπήρχαν μόνο χαμηλού ύψους φυτά. Έτσι, δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερο θερμικό φορτίο, το οποίο να απειλήσει τα αρχαία ερείπια. Η αυτοψία που θα ακολουθήσει, θα δείξει, πάντως, αναλυτικά την κατάσταση.

Η φωτιά ξεκίνησε από τον λεγόμενο τάφο του Αγαμέμνονα (ή θησαυρό του Ατρέα), και αφού πέρασε γρήγορα πάνω από τμήμα της μυκηναϊκής Ακρόπολης, κατασβέστηκε στο σημείο εκείνο. Υπήρξε μάλιστα συντονισμός μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Νίκου Χαρδαλιά και χρησιμοποιήθηκαν και αεροπλάνα. Η πυρκαγιά δεν πείραξε καθόλου το Μουσείο, μετά τις προσπάθειες όλων. Είναι πολύ σημαντικό, δε, ότι ο αρχαιολογικός χώρο των Μυκηνών είχε εκκενωθεί προληπτικά, με την έναρξη της φωτιάς στον θολωτό τάφο, που απέχει από την ακρόπολη. Η φωτιά συνεχίστηκε εκτός του αρχαιολογικού χώρου, με κατεύθυνση προς το βουνό, αντίθετα δηλαδή.

Επί του παρόντος δεν μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τις αρχαιότητες, καθώς έχει αποκλεισθεί η πρόσβαση από την πυροσβεστική και την Αστυνομία. Σύμφωνα με την έφορο αρχαιοτήτων Άλκηστη Παπαδημητρίου, υπάρχει καπνιά από την πυρκαγιά, λόγω του ότι κάηκαν όλα τα ξερόχορτα. Αλλά, οι πρώτες εκτιμήσεις δεν μιλούν για καταστροφές, κάτι που όλοι εύχονται να επιβεβαιωθεί στην αυριανή αυτοψία, στην οποία και θα προβεί η ίδια μόλις επιτραπεί η διέλευση.

Φαίνεται πάντως πως η μεγάλη προσοχή που έδειξε η εφορεία αρχαιοτήτων ως προς το να μην υπάρχει πολλή βλάστηση, που πλέον έχει ξεραθεί λόγω του καλοκαιριού, λειτούργησε προστατευτικά. Την ίδια προσοχή έχουν δείξει και στην Τίρυνθα και στα άλλα σημαντικά μνημεία του νομού. Αυτός είναι και ο λόγος που πάντοτε οι αρχαιολόγοι φροντίζουν να γίνονται συστηματικές αποψιλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους που έχουν άλση ή βρίσκονται πλησίον δενδρώνων. Ιδίως μετά τους τεράστιους κινδύνους που απείλησαν πριν από μερικά χρόνια την αρχαία Ολυμπία.

Φωτογραφίες: argolikeseidhseis.gr