Αθ. Εξαδάκτυλος: Σωστό το lockdown, ανησυχώ για μεγάλο συνωστισμό σήμερα

Αθ. Εξαδάκτυλος: Σωστό το lockdown, ανησυχώ για μεγάλο συνωστισμό σήμερα

«Τα μέτρα αυτή τη φορά λαμβάνονται έγκαιρα, γι’ αυτό περιμένω να υπάρχει καλύτερη και ταχύτερη απόδοση, αλλά και μικρότερη χρονική διάρκεια των μέτρων» δηλώνει στο Liberal.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ωστόσο, δείχνει να ανησυχεί για τον πολύ πιθανό σημερινό συνωστισμό, ένα 24ωρο πριν από το lockdown, κάτι που «θα συμβάλλει αρνητικά».

Είδαμε τι συμβαίνει όταν είμαστε γρήγοροι την άνοιξη και είδαμε τι συμβαίνει κι όταν διστάζουμε όπως το φθινόπωρο, καταλήγει ο κ. Εξαδάκτυλος, που εκτιμά ότι «κάποιες δραστηριότητες θα μπορέσουν να επανέλθουν ενδεχομένως πρώτες».

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Το lockdown έγινε στο κατάλληλο τάιμινγκ;

Θεωρώ ναι. Τα μέτρα αυτή τη φορά λαμβάνονται έγκαιρα. Γι’ αυτό περιμένω να έχουν καλύτερη και ταχύτερη απόδοση, αλλά και μικρότερη χρονική διάρκεια των μέτρων.

- Νομίζετε ότι αυτό το διάστημα από αύριο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είναι ικανό για να αντιστραφεί η κατάσταση;

Πιστεύω ότι θα δούμε αποτελέσματα. Δεν ξέρω αν θα χρειαστεί κάποιου είδους παράταση. Έχουμε μπροστά μας, όμως, δυο ακόμα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας σ’ αυτή τη μάχη. Πρώτον, ότι ο καιρός από τα τέλη Μαρτίου θα αρχίσει να είναι σύμμαχος, ενώ μέσα στον ίδιο μήνα περιμένουμε παράδοση πολλών δόσεων εμβολίων. Κάτι που θα μας δώσουν την ευκαιρία να εμβολιάσουμε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μας που θα αλλάζει την εικόνα και τις ανάγκες μας σε αποφασιστικό βαθμό, απ’ ό,τι έχουμε δει κι απ’ όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ. Αυτός ο συνδυασμός θα πρέπει να μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι.

- Το lockdown στην Αττική, όπου μένει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, ανακοινώθηκε. Εκτιμάτε ότι αυτό είναι κάτι που θα συμπαρασύρει θετικά και άλλες περιοχές της χώρας που αρχίζουν να επιβαρύνονται; Ή θα χρειαστούν κι άλλα τοπικά lockdowns;

Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης θα έχουμε νεότερα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Κι εκεί θα πρέπει να λειτουργήσουμε προληπτικά. Δεν θα πρέπει να κάνουμε ξανά το λάθος που κάναμε το φθινόπωρο που περιμέναμε πρώτα να εκδηλωθεί η κατάσταση και στη συνέχεια η προσπάθεια ήταν να θεραπευθεί. Θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη. Όπως την περασμένη άνοιξη. Με τον ίδιο τρόπο. Θα δούμε ποια θα είναι τα μέτρα.

Και θα πρέπει να σας πω ότι κάποιες δραστηριότητες θα μπορέσουν να επανέλθουν ενδεχομένως πρώτες. Και νωρίτερα. Διότι στις 14 Δεκεμβρίου, για παράδειγμα, όταν άνοιξαν το click away, τα κομμωτήρια κ.α., δεν είδαμε επίδραση αρνητική στην ήδη πτωτική πορεία της πανδημίας. Αυτό ήταν κάτι που συνέβη προς το τέλος Ιανουαρίου.

- Φοβάστε τη σημερινή μέρα για συνωστισμούς, ένα 24ωρο πριν από το lockdown;

Η αλήθεια είναι ότι ναι. Θα δούμε έναν συνωστισμό, ο οποίος θα συμβάλλει αρνητικά όπως, άλλωστε, και κάθε συνωστισμός. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι οι συνωστισμοί συμβάλλουν αρνητικά. Θεωρώ, όμως, ότι η λήψη των μέτρων είναι έγκαιρη και θα μας αποτρέψει από το να μπούμε σε μια διαδικασία που μπήκαν άλλες χώρες, όπως η φίλτατη Πορτογαλία, που έχει και το δικό μας το μέγεθος.

Βλέπουμε πόσο πολύ ταλαιπωρούνται, ειδικά τώρα που ο ιός έχει μεταλλαχθεί. Διότι ο μεταλλαγμένος ιός μεταδίδεται ακόμα ταχύτερα από τον προηγούμενο. Η μετάλλαξη η βρετανική μέσα σε περίπου 45 μέρες στη Μ. Βρετανία εκτόπισε τον παλαιό ιό. Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η μετάλλαξη. Και καθώς κινείται ταχύτερα είμαστε κι εμείς υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε ταχύτερα τις αποφάσεις.

- Τι εκτιμάτε ότι έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο στην απόφαση για το lockdown στην Αττική; Οι πολλές εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία τις τελευταίες μέρες, η μετάλλαξη, τα κρούσματα; Τι ήταν αυτό που επίσπευσε την απόφαση;

Η εμπειρία μας, διότι είδαμε τι συμβαίνει όταν είμαστε γρήγοροι την άνοιξη και είδαμε τι συμβαίνει κι όταν διστάσουμε όπως το φθινόπωρο. Επίσης, η εμπειρία των άλλων που προηγούνται ημών, από την οποία μπορούμε να διδαχτούμε χωρίς… δίδακτρα. Και, βέβαια, το σύνολο των δεδομένων. Το γεγονός, δηλαδή, ότι βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων, αύξηση των νοσηλειών, αύξηση των διασωληνωμένων. Όπως, φυσικά, και όλες τις υπόλοιπες επιπτώσεις που περιμένουμε να έχουμε και που βλέπουμε να τις έχουν σε άλλες χώρες.

* Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είναι πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας