Σημαντικό αλλά όχι αρκετό

Μια οικονομία υπηρεσιών που αναπτύσσεται δια του τραπεζοκαθίσματος και των σουβλατζίδικων χρειάζεται καταναλωτές για να λειτουργήσει.

Στις επαρχιακές πόλεις που αποδεκατίστηκαν από την εσωτερική μετανάστευση των προηγούμενων δεκαετιών, κάπως έπρεπε να «αυγατίσουν» τους καταναλωτές. Οι φοιτητές ήταν μια καλή ιδέα και η ίδρυση ΑΕΙ «σε κάθε χωριό» αποτελεσματική για την οικονομία των υπηρεσιών. 

Το φαινόμενο «κάθε χωριό και ΑΕΙ» αφορά κυρίως το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και σε δεύτερο βαθμό την ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Άλλωστε, πρέπει να σχολιάσουμε το γεγονός ότι για κάθε περιφερειακό ΑΕΙ τα μέλη ΔΕΠ που έσπευσαν να τα στελεχώσουν ήταν πολλαπλάσια των προσφερόμενων θέσεων κι αυτό σημαίνει ότι τα ΑΕΙ δεν ιδρύονταν μόνο για να λειτουργούν τα σουβλατζίδικα αλλά και για να τακτοποιούνται επαγγελματικά και τα μέλη ΔΕΠ.

Πιο πολύ οικονομικό παρά ακαδημαϊκό το ζήτημα, λοιπόν. Πολύ σωστό μεν αλλά αφορά την ποιότητα της Παιδείας στα ΑΕΙ σε ένα δεύτερο βαθμό.

Για το πρόβλημα της ποιότητας της παρεχόμενη εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια, για την ώρα δεν έχει γίνει καμία απολύτως μεταρρύθμιση, ούτε για τα προγράμματα σπουδών, ούτε για την αξιολόγηση των καθηγητών. Τίποτα. Απολύτως τίποτα.

Τι κι αν η μεσαία τάξη ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία για να φτιάξει τη δημόσια Παιδεία όλων των βαθμίδων;

Δύο χρόνια βρίσκεται στην εξουσία και οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης αφορούν ο,τιδήποτε εκτός από το λόγο που έχουμε τα Πανεπιστήμια και θυμίζουμε ότι τα Πανεπιστήμια τα έχουμε για τους φοιτητές.

Αν εξαιρέσουμε το σημαντικό νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα παιδιά του ελληνικού λαού που φοιτούν στα δημόσια σχολεία είναι δεύτερης κατηγορίας αφού δεν ασχολείται καθόλου με το να βελτιωθεί η παρεχόμενη παιδεία στις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Πολύ σωστή η πρωτοβουλία για τη συγχώνευση πανεπιστημιακών τμημάτων λοιπόν αλλά δεν αφορά το φλέγον, το ζωτικό: Την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τις δεξιότητες που χρειάζονται οι νέοι μας ώστε να βρουν δουλειά στο νέο κόσμο που ανατέλλει και για τη χώρα μας.

Όπως γράψαμε προ ημερών η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Σύντομα θα δούμε κι εδώ επενδύσεις του είδους που θα δημιουργήσουν πολλές και καλές δουλειές. Θα είναι σε θέση οι Έλληνες απόφοιτοι των ΑΕΙ να εργαστούν στις καλές αυτές δουλειές ή θα αρχίσουμε να εισάγουμε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης; 

Σωστή η ρύθμιση αλλά λίγη κι ενώ δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.