Σε επιφυλακή η Eυρώπη – Φόβοι για νέα εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού

Σε επιφυλακή η Eυρώπη – Φόβοι για νέα εισαγόμενα κρούσματα του κορονοϊού

Σε ρυθμούς ενιαίας επιφυλακής για τον περιορισμό του κορονοϊού Covid - 19 εντός των συνόρων της, κινείται από χθες η Ευρώπη, καθώς τα κρούσματα μπορεί ακόμη να είναι λίγα, όμως δεν αποκλείεται και η εισαγωγή νέων κρουσμάτων, όχι άμεσα από την Κίνα, αλλά έμμεσα, από ταξιδιώτες που σταματούν σε ενδιάμεσους σταθμούς.

Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξηγεί ότι η απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα αφορά το νέο τρόπο καταγραφής, αλλά και διάγνωσης, καθώς περιλαμβάνεται πλέον και η κλινική διάγνωση με το σύνολο των περιστατικών πνευμονίας, με μια απλή ακτινογραφία θώρακος. 

Έτσι, διαβεβαιώθηκε ότι δεν πρόκειται για επταπλασιασμό των κρουσμάτων σε μια μόνο ημέρα, ενώ υπήρξε δέσμευση για καλύτερη αποτύπωση του προβλήματος στην πραγματική έκτασή του.

Αναλυτικά, στη διάρκεια της νύχτας χθες η Κίνα δήλωσε 14.840 νέα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων 13.332 κλινικά διαγνωσμένων περιπτώσεων από την Χουμπέι.

Εντούτοις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, βάσει του προηγούμενου συστήματος καταγραφής, τα νέα περιστατικά ήταν 1.826, επί συνόλου 46.997 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεθνώς.

Από αυτά, τα 1.820 καινούρια ήταν στην Κίνα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 46.550 περιστατικά.

Εκτός Κίνας, καταγράφηκαν έξι νέα περιστατικά, καθώς και ένας δεύτερος θάνατος, αυτή τη φορά στην Ιαπωνία. Σημειώνουμε ότι ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας έχει καταγραφεί στις Φιλιππίνες.

«Ψάχνουμε να βρούμε το μέγεθος του παγόβουνου», είπε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών Υγείας του ΠΟΥ δρ Μάικ Ράιαν, επισημαίνοντας ότι η επιστημονική ομάδα του ΠΟΥ, η οποία βρίσκεται ήδη στην Κίνα, θα ενισχυθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, από περισσότερους εμπειρογνώμονες που θα μεταβούν στο σημείο, για να παρέχουν την τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται. 

Στη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Υγείας που συγκλήθηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) δρ Αντρέα Άμμον, επιβεβαίωσε για την επάρκεια των μέσων στην Ευρώπη, λέγοντας πως συνολικά, υπάρχει δυνατότητα επιβεβαίωσης μέχρι 8.000 κρουσμάτων του ιού ανά εβδομάδα και αναμένεται να επιβεβαιωθεί η επάρκεια του εξοπλισμού που απαιτείται γι' αυτό.

Στο μεταξύ παραμένει η στρατηγική που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα με την ανακοίνωση των κρουσμάτων έγκαιρα, τον εντοπισμό της αιτίας μετάδοσης και την απομόνωση των περιστατικών για περιορισμό της επέκτασης του ιού.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στην περίοδο έξαρσης της εποχικής γρίπης, η δρ. Άμμον επεσήμανε τη δυσκολία διαφοροδιάγνωσης των περιστατικών προσβολής από τον κορονοϊό, αλλά και την ανάγκη για τον ίδιο λόγο να ενισχυθούν οι επαγγελματίες υγείας όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και στις δομές υγείας της κοινότητας.

Η δρ. Άμμον κάλεσε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί κατά της εποχικής γρίπης, προκειμένου να αποκλειστούν τέτοια περιστατικά, αλλά και να δημιουργηθεί χώρος στις δομές υγείας για σοβαρά περιστατικά πνευμονίας από τον κορονοϊό, ενώ ταυτόχρονα να διευκολυνθεί η λήψη μέτρων περιορισμού του ιού.

Από την πλευρά του ΠΟΥ, ο δρ. Μάικ Ράιαν υπογράμμισε ότι βάσει των σεναρίων του ΠΟΥ, ο Οργανισμός προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πανδημίας, εξαιτίας της ύπαρξης 30-45 χωρών με αδύναμα συστήματα υγείας, τα οποία πρέπει να υποστηριχθούν για τον περιορισμό του ιού. Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, είτε θετικά είτε αρνητικά, οπότε απαιτείται στήριξη των ευάλωτων χωρών για τον έλεγχο της επιδημίας.

Γι' αυτό επεσήμανε πως η χρηματοδότηση πρέπει να διοχετευθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού και στους επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής.

Για την πρώτη περίπτωση τόνισε πως εάν ένα κράτος βρεθεί σε ανάγκη και δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά μπορεί να χρειαστεί ακόμη κι ένας μήνας μέχρι να εφοδιαστεί τα απαιτούμενα, ενώ για τους γιατρούς της πρώτης γραμμής επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη για απλούστερα διαγνωστικά μέσα.

Επισημαίνουμε εδώ, ότι μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργός, η επίτροπος Υγείας κα. Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε ότι μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), επιχειρείται η αξιολόγηση, προκειμένου να αξιοποιηθούν δραστικές ουσίες και τελικά φάρμακα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του ιού. Επεσήμανε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας φαρμάκων στην Ε.Ε.