Σε ένα τραπέζι με επιχειρηματίες και Τσίπρα!

Σε ένα τραπέζι με επιχειρηματίες και Τσίπρα!

Πριν από μερικά χρόνια, κύριε Πρόεδρε, είχα απευθυνθεί σε έναν σημαντικό πολιτικό άνδρα και του πρότεινα να κάνει ό,τι έκαναν και οι Κύπριοι. Να προωθήσει τον διάλογο με τον επιχειρηματικό κόσμο, με στόχο να πειστούν οι επιχειρηματίες να βάλουν τα χρήματά τους σε επενδύσεις. Δεν του είπα δα και κάποια σοφία! Σε όλο τον πλανήτη το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευημερία του λαού. Μόνο στην Ελλάδα θεωρούμε έγκλημα το κέρδος! Τέλος πάντων, ο άνθρωπος με κοίταξε με συμπάθεια και δικαιολόγησε την άρνησή του με μία ερώτηση: «Και να πουν ότι είμαι εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου; Όχι, αγαπητέ μου».

Εσείς, κύριε Πρόεδρε, δεν πρέπει να φοβηθείτε κάτι τέτοιο! Ξέρετε ότι η ανάπτυξη είναι όρος επιβίωσης. Και ξέρετε ακόμη ότι για να βάλουν τα χρήματά τους οι ξένοι επενδυτές, πρέπει να δουν ένα κύμα εμπιστοσύνης από τους Έλληνες επιχειρηματίες. Αν αυτό συμβεί, τότε θα δούμε σημαντικές εξελίξεις.

Θα το πω όπως μου έρχεται. Φωνάξτε όλους τους σημαντικούς επιχειρηματίες σε μια αίθουσα και κάντε μαζί τους μία ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση. Πείτε τους: «Θα φτιάξω τη χώρα. Θα δημιουργήσω ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις. Δεν ξέρω τι ψηφίσατε στο παρελθόν και ούτε θέλω να ξέρω τι θα ψηφίσετε στο μέλλον. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να επενδύσετε στο μέλλον της χώρας. Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου, πρέπει κι εσείς να κάνετε τη δική σας».

Και αν τα πείτε, θα συμβεί κάτι; Όχι, εφόσον δεν υπάρξουν κίνητρα. Θα τους ξεκαθαρίσετε ότι στο τραπέζι θα καθίσουν μόνο αυτοί που έχουν ακολουθήσει την πρόσκληση που θα τους απευθύνετε. Τι σημαίνει αυτό; Κίνητρα για όσους φέρουν τα λεφτά τους από εξωτερικό. Μπόνους σε όσους κράτησαν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια. Ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις νέες επενδύσεις. Για τις νέες θέσεις εργασίας.

Να μη μειώσετε τη φορολογία, κύριε Πρόεδρε, για όλους! Κάντε το για τους μικρομεσαίους. Και έπειτα δημιουργήστε ένα σύστημα μορίων για τους μεγάλους. Να έχουν χαμηλή φορολογία. Τη χαμηλότερη που θα μπορούσαν να πετύχουν στην Ευρώπη. Να μην έχουν όλοι την ίδια φορολογία. Αλλά αυτή να προκύπτει από την προσφορά του καθενός στην ελληνική oικονομία. Μαθηματικοί τύποι μπορεί να δημιουργηθούν. Διάθεση να υπάρχει.

Μη φοβηθείτε, κύριε Πρόεδρε, να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με τους επιχειρηματίες. Είναι φυσικό οι περισσότεροι να είναι κουμπωμένοι απέναντι στην εξουσία. Δεν είναι άγιοι, όπως και εσείς οι πολιτικοί δεν είστε άγιοι. Είναι όμως καιρός για ένα new deal.

Θα σας πω και κάτι άλλο! Το άφησα τελευταίο, επειδή ξέρω ότι δεν είναι και από τις πλέον συνηθισμένες προτάσεις. Πιστεύω στη συναίνεση, κύριε Πρόεδρε. Στην oικονομία και την Παιδεία πρέπει να συμφωνήσετε σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο με την αντιπολίτευση, το οποίο δεν θα ακυρωθεί από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Καθίστε στο τραπέζι με τους επιχειρηματίες και να έχετε δίπλα σας τον Αλέξη Τσίπρα!

Εσείς είστε ο πρωθυπουργός. Δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι από μία τέτοια κίνηση. Ούτε και ο Αλέξης Τσίπρας έχει να φοβηθεί. Μπορεί να μη δεχτεί την πρόσκληση. Δεν θα είναι έξυπνο εκ μέρους του. Ο κόσμος έχει κουραστεί από την κρίση. Δεν θα συγχωρέσει όσους επιβραδύνουν την έξοδο της χώρας στο ξέφωτο.

Σκεφτείτε το ισχυρό μήνυμα που θα περάσει στις αγορές: «Οι πολιτικοί της Ελλάδας ενώθηκαν για να φέρουν στη χώρα επενδύσεις. Πρώτοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οι ισχυροί επιχειρηματίες της Ελλάδας». Είναι μία εικόνα, κύριε Πρόεδρε, με ισχυρούς συμβολισμούς. Είναι η εικόνα μιας Ελλάδας που έχει αποφασίσει να αφήσει το παρελθόν στην άκρη και να βαδίσει σε ένα άλλο μονοπάτι.

Ασφαλώς και έχετε τις πολιτικές διαφορές σας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι αλήθεια ότι το πρόσφατο παρελθόν δεν σας πείθει ότι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι είναι και οι πιο αξιόπιστοι συνομιλητές. Αλλά πρέπει να ξεπεράσετε την καχυποψία. Για το καλό της χώρας. Δεν μπόρεσε αυτό να το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν πρωθυπουργός. Εσείς μπορείτε!

Κι αν δεν έρθει; Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ξέρω ότι θα υπάρξουν σύμβουλοί σας που θα σας πουν ότι αυτά δεν γίνονται. Ότι πρόκειται για μια παρακινδυνευμένη κίνηση. Κι άλλα πολλά. Είναι η δουλειά των συμβούλων αυτή! Η δική σας δουλειά είναι να βλέπετε πιο μακριά. Και πιστέψτε το! Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα new deal.

Θανάσης Μαυρίδης 
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.