Σε αχαρτογράφητα νερά πλέον η Βενεζουέλα

Σε αχαρτογράφητα νερά πλέον η Βενεζουέλα

(Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images)

Του Γιάννη Κουζηνού  

Πλοίο ακυβέρνητο σε αχαρτογράφητα νερά πλέον η Βενεζουέλα. Δεν είναι ούτε σχήμα λόγου ούτε υπερβολή αφού από την στιγμή που αναβλήθηκε – ακυρώθηκε η διενέργεια της δεύτερης φάσης που θα ενεργοποιούσε το δημοψήφισμα ανάκλησης, είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να προβλέψει τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν. Και αν μέχρι σήμερα τα γεγονότα έχουν επιβεβαιώσει όλα όσα έχω γράψει μέσα από αυτή την στήλη, όσοι από τους φίλους μας διαβάζουν καθημερινά θα ξέρουν ότι η γνώμη μου ήταν πάντα ότι το καθεστώς δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει την διενέργεια του δημοψηφίσματος ανάκλησης, η όποια προσπάθεια πρόβλεψης για τα γεγονότα από εδώ με σιγουριά θα ήταν αξιόπιστη όσο και ένας χρησμός της Πυθίας.

Οι απρόβλεπτοι παράγοντες και τα σενάρια πολλά και κατά την γνώμη μου υπάρχουν 4 κλειδιά που ανάλογα ποιες πόρτες θα ανοίξουν θα δρομολογήσουν και τις εξελίξεις. 1) Στρατός 2) Λαός, και πιο συγκεκριμένα οι απελπισμένοι στις παραγκουπόλεις 3) Κυβέρνηση και εσωτερικό του κυβερνητικού Συνασπισμού 4) Αντιπολίτευση. Πριν όμως ρίξουμε μια μάτια στα διάφορα σενάρια, θα ήθελα σήμερα να ρίξουμε μια μάτια στις ειδήσεις και τα γεγονότα που τρέχουν αυτή την στιγμή. Ο Πρόεδρος Μαδούρο ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της αναβολής – ακύρωσης της συλλογής υπογραφών έφυγε με το προεδρικό αεροπλάνο εκτός χώρας. Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πρόγραμμα του ταξιδιού του παρά μόνο κάποιες δηλώσεις από κύκλους της κυβέρνησης που θέλουν τον Μαδούρο να συναντά ηγέτες κρατών μελών του OPEC – Organization of the Petroleum Exporting Countries σε μια προσπάθεια εύρεσης λύσης και συμφωνιών που έδωσαν ανάσα στην οικονομική ασφυξία της Βενεζουέλας λόγω της ραγδαίας και παρατεταμένης πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Όπως όμως είναι φυσικό το timing του απρογραμμάτιστου ταξιδιού του στο εξωτερικό την στιγμή της μεγάλης αναταραχής και η παντελής έλλειψη ενημέρωσης για τον χρόνο του ταξιδιού και της επιστροφής του, έχουν πυροδοτήσει φήμες και σενάρια. Ο Πρόεδρος Μαδούρο, όπως λέει η τελευταία ημιεπίσημη ενημέρωση βρίσκεται στο Ιράν και δεν είναι λίγες εκείνες οι φωνές που θέλουν τον Μαδούρο στην ουσία να το σκάει από την χώρα με τον φόβο των εξελίξεων προς αναζήτηση χώρας που θα του δώσει άσυλο σε περίπτωση καθαίρεσής του παρακολουθώντας από μακριά και με ασφάλεια τις εξελίξεις. Τα πιο ακραία σενάρια υποστηρίζουν ότι ο Μαδούρο δεν θα ξαναγυρίσει στην Βενεζουέλα ποτέ καθώς οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες στην Βενεζουέλα θα είναι καταιγιστικές.

Την Κυριακή 11 το πρωί (6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος) θα διενεργηθεί έκτακτη συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο και θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Βενεζουέλα, το θέμα της αναχώρησης του Προέδρου Μαδούρο χωρίς άδεια από την χώρα αλλά και το θέμα της διπλής υπηκοότητας του Προέδρου, καθώς όπως άφησε να εννοηθεί ο Henry Ramos Allup, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, υπάρχουν νέα ατράνταχτα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Maduro γεννήθηκε στην Κολομβια. Όλη η συνεδρίαση θα μεταδοθεί απευθείας από το κανάλι της Βουλής που ελέγχεται πλέον από την αντιπολίτευση, και τα νέα που θα προκύψουν θα σας τα μεταφέρω στο αυριανό κείμενο.

Η αντίδραση από τον Συνασπισμό της αντιπολίτευσης στα τελευταία γεγονότα ήταν όπως ήταν αναμενόμενο άμεση και δυναμική με τις πιο οργισμένες δηλώσεις να ακούγονται από τον Henrique Capriles Radonski, «στην Βενεζουέλα έγινε ένα πραξικόπημα και κανένας δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει διαφορετικά. Πρέπει άμεσα να αποκαταστήσουμε την Δημοκρατική τάξη. Ο λαός πρέπει να αποκαταστήσει την Δημοκρατική τάξη μετά το πραξικόπημα της κυβέρνησης», είπε. Κυβερνήτης της Πολιτείας Μιράντα και δύο φορές Προεδρικός υποψήφιος, ο όποιος είναι η αλήθεια είχε επενδύσει πολλά στην υπόθεση δημοψήφισμα ανάκλησης και τώρα βλέπει την πολιτική του επένδυση να καταρρέει. Πολλοί μάλιστα, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα τον κατηγορούν σαν επικίνδυνα «μαλακό» και μετριοπαθή και ότι δεν είναι ο ηγέτης που θα μπορούσε να πάρει τον λαό από το χέρι αυτές τις δύσκολες στιγμές για την χώρα. Σε αντίθεση με την δημοφιλία του φυλακισμένου πολιτικού κρατουμένου Λεοπόλδο Λόπεζ που έχει φτάσει αυτή την στιγμή στο 75%.

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει καλέσει τον κόσμο σε πανεθνική κινητοποίηση και πορείες διαμαρτυρίας τονίζοντας πάντα τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων. Μένει να δούμε για πόσο καιρό ακόμα η αντίδραση της κοινωνίας θα μπορεί να ελεγχθεί και αν τα γεγονότα από μόνα τους οδηγήσουν σε πιο βίαιες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.