Ρουμανία: Αρκετά δισ. ευρώ ευρωπαϊκών προγραμμάτων περιμένουν επενδυτές (τι, πώς, πότε, για ποιον)

Ρουμανία: Αρκετά δισ. ευρώ ευρωπαϊκών προγραμμάτων περιμένουν επενδυτές (τι, πώς, πότε, για ποιον)

Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη*

Για πολλά χρόνια, η Ρουμανία βίωσε ισχυρή ανάπτυξη χωρίς δανεικά, βασισμένη στους χαμηλούς φόρους και άλλα πλεονεκτήματα.

Από φέτος η μεγαλύτερη χώρα της ΝΑ Ευρώπης έχει στο τιμόνι της μία κυβέρνηση που φιλοδοξεί να προσφέρει ευημερία ανεβάζοντας περαιτέρω τα εισοδήματα των πολιτών και να μοιράσει χρήματα στους πολλούς (με συζητήσιμο τρόπο*).

Ένα από τα όπλα της σε αυτή την προσπάθεια είναι η προκήρυξη όλων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε την περίοδο 2018 – 2023 η χώρα να απορροφήσει δεκάδες δισ. ευρώ.

Έτσι, ακόμη και αν δεν επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για σταθερή άνοδο του ΑΕΠ κατά 5% ετησίως, μία αύξηση 3% – 4% θεωρείται πιθανότατη από εγχώριους και ξένους παρατηρητές (ΔΝΤ, κ.λπ). Φέτος ή του χρόνου το ΑΕΠ της χώρας θα περάσει και το Ελληνικό, ενώ το ΑΕΠ του νομού Ilfov (Βουκουρέστι) ήδη έφτασε αυτό όλης της Βουλγαρίας (!) 

Συνδυασμός κινήτρων με χαμηλή φορολογία και ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατεύθυνση των προγραμμάτων: Στήριξη των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης σε μία χώρα με εξαγωγές 57+ δισ. ευρώ το 2016. Οι νέες επενδύσεις θα επωφεληθούν και αυτές από τη φορολογία 1% – 3% για εταιρείες με τζίρο ως 500.000 ευρώ και 16% επί των κερδών για τα μεγαλύτερα ποσά, την απουσία υποχρεωτικής ασφάλισης για όποιον επιχειρεί, την ευελιξία στην αδειοδότηση, την προστασία της ιδιοκτησίας και ένα πλέγμα νόμων υπέρ της ελεύθερης αγοράς.

 Μεταξύ άλλων, θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στους τομείς:

Α. Νέες εταιρίες (startup)

B. Επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα

Γ. Επενδύσεις εντός αστικού ιστού

Δ. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ε. Έρευνα και Ανάπτυξη

ΣΤ. Εκπαίδευση Ανθρώπινου Δυναμικού

Ζ. Άλλοι

Τι έγινε πέρσι

Πριν από περίπου έναν χρόνο είχαμε παρουσιάσει τα προγράμματα που θα άνοιγαν τότε. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως σε γενικές γραμμές τηρήθηκαν όσα είχαν ανακοινωθεί. Οι προκηρύξεις οδήγησαν σε συμβασιοποίηση του 100% των ποσών, επενδύσεις και πληρωμή (ήδη) του 60% των προϋπολογισμών. Σε πολλές περιπτώσεις το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο και υποβλήθηκαν προτάσεις από Ρουμάνους αλλά και πολλούς ξένους επενδυτές.

2017 και 2018: Πολλά και διαφορετικά προγράμματα, για κάθε σοβαρό επιχειρηματία 

Φέτος και του χρόνου κυριολεκτικά «θα ανοίξουν οι κρουνοί», μιας και η κυβέρνηση θέλει να φτάσει στις προεδρικές εκλογές του 2019 με τη χώρα σε ανάπτυξη «που θα νιώσει και ο τελευταίος πολίτης».

Από τις δεκάδες προσκλήσεις που αναμένονται, οι κυριότεροι τομείς που ενδιαφέρουν τους επενδυτές είναι:

Α. Startup Nation

·         Το έχουμε παρουσιάσει με λεπτομέρειες εδώ

·         Θα χρηματοδοτήσει 10.000 νέες εταιρείες, με 45.000 ευρώ/εταιρεία

·         Το Κράτος θα επιδοτήσει το 100% των 45.000 ευρώ. Αν η επένδυση είναι μεγαλύτερη, αυτή θα καλυφθεί από τον επενδυτή, ή μπορεί να κατατεθεί πρόταση και σε άλλο πρόγραμμα επιδότησης

·         Τομείς επιδότησης: Πληροφορική / λογισμικό, παραγωγή, υπηρεσίες, εμπόριο

·         Πότε: Μάιος – Ιούνιος 2017

·         Ποιοι: Επενδυτές από τη Ρουμανία και το εξωτερικό, εφόσον έχουν ιδρύσει εταιρεία

·         Τι χρηματοδοτεί: Εξοπλισμό, software, μισθούς, ενοίκια κ.λπ.

·         Πώς πληρώνει: Ο επενδυτής/ο μελετητής καταθέτει τα τιμολόγια και το Κράτος πληρώνει απευθείας τους προμηθευτές/υπαλλήλους κ.λπ.

 Β. Επενδύσεις σε Γεωργία, Κτηνοτροφία, Παραγωγή και Μεταποίηση

·         Περιλαμβάνεται σχεδόν κάθε κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής

·         Επιδοτήσεις από 50% – 90%

·         Ύψος επιδοτούμενης επένδυσης ως 2.500.000 ευρώ (ανάλογα με το αντικείμενο)

·         Ειδικές επιδοτήσεις για έναρξη καλλιέργειας (δέντρα κλπ)

·         Πότε: 2ο και 3ο τρίμηνο 2017

·         Επιδοτούνται και όσοι μπουν τώρα στη χώρα, startups κ.λπ.

Γ. Επενδύσεις εντός αστικού ιστού

·         Ένα πρόγραμμα κλείνει αυτές τις ημέρες, με πλήρη επιτυχία (και τουλάχιστον 3 ελληνικές εταιρείες που κατέθεσαν πρόταση)

·         Πότε: Ένα καινούριο πρόγραμμα άνοιξε και θα μείνει ανοικτό ως 30.08.2017

·         Χρηματοδοτεί επενδύσεις εντός αστικού ιστού (μέσα σε πόλεις), με επιδότηση 55%  για τη δυτική Ρουμανία ως 70% για το υπόλοιπο της χώρας, εκτός Βουκουρεστίου

·         Το επιδοτούμενο ποσό μπορεί να ανέλθει στο 1.000.000 ευρώ

·         Επιδοτούνται υπάρχουσες και νέες εταιρείες

·         (Παράλληλα θα ανοίξει και πάλι το πρόγραμμα από εθνικούς πόρους με επιδότηση 50% για επενδύσεις από 10 εκατ. ευρώ και άνω)

Δ. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

·         (Εδώ ο υπογράφων είναι χαρούμενος διότι έδωσε μάχες για να εγκριθεί ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης, μόνο για Βιομάζα και Βιοαέριο)

·         Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ

·         Θα επιδοτηθούν έργα με προϋπολογισμό ως 15 εκατ. ευρώ

·         Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο 60%

·         Πότε: 3ο τρίμηνο 2017 ως και 2020

Ε. Έρευνα και Ανάπτυξη (Research & Development)

·         Σίγουρα θα ανοίξουν δύο προγράμματα, που θα επιδοτήσουν αιτήσεις ύψους ως 200.000 ευρώ και 3,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. (Συζητείται και το άνοιγμα προγράμματος για αιτήσεις ως 1,5 εκατ. ευρώ)

·         Η επιδότηση φτάνει το 90% της συνολικής δαπάνης

·         Πολλές και διαφορετικές έρευνες και προτάσεις μπορούν να υποβληθούν

·         Πότε: 2ο και 3ο τρίμηνο 2017

·         Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό σε υπάρχουσες και νέες εταιρείες, με προϋποθέσεις σχετικά με τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν για να γίνει η έρευνα

ΣΤ. Εκπαίδευση Ανθρώπινου Δυναμικού

·         Ένα πρόγραμμα που θα ανοίξει τώρα, με πίεση για άμεση κινητοποίηση και συμβασιοποίηση άνω των 4 δισ. ευρώ εντός 18 μηνών

·         Σε κάποιες δράσεις υπάρχουν ομοιότητες με αντίστοιχα Ελληνικά προγράμματα εκπαίδευσης

·         Η επιδότηση φτάνει το 90 – 100% του προϋπολογισμού του έργου, ανάλογα με τις υποδράσεις κ.λπ.

·         Πότε: 2ο εξάμηνο 2017

·         Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό σε υπάρχουσες και νέες εταιρίες & ΜΚΟ, με όρους για το ποιος μπορεί να διεκδικήσει τι

Ζ. Άλλοι τομείς

·         Πολλά και διαφορετικά άλλα προγράμματα θα ανοίξουν τους επόμενους μήνες στη Ρουμανία

·         Εννοείται πως υπάρχουν και άλλα προγράμματα (αξίας πολλών δισ. ευρώ) για Δήμους και Δημόσιο

·         Επίσης θα ανοίξουν ειδικά προγράμματα για Ρουμάνους μετανάστες που θέλουν να γυρίσουν πίσω (και φαίνεται ότι ενδιαφέρουν πολλούς στην Ελλάδα)

 Ψάχνεις «εύκολα λεφτά»; Μην έρθεις στη Ρουμανία, δεν έχει!

Η εταιρεία στη Ρουμανία δεν είναι «μία εύκολη λύση για όλους», ούτε η χώρα προσφέρεται για εξυπνάδες. Είναι αυστηρή, όλα γίνονται με σοβαρότητα και οι πάσης φύσεως «ομορφιές» τιμωρούνται σκληρά. Εχει νόημα για κάποιον να επενδύσει στη Ρουμανία, όταν θέλει να:

1. Βγει εκτός συνόρων και να κάνει άνοιγμα σε μία μεγάλη νέα αγορά

2. Επενδύσει σε παραγωγική μονάδα

3. Ασχοληθεί με το Εμπόριο ή το άνοιγμα καταστημάτων στη Ρουμανία και άλλες χώρες

4. Στήσει μία καινούρια εταιρεία για να δουλέψει με πελάτες στη Ρουμανία ή άλλες χώρες, εκμεταλλευόμενος τη χαμηλή φορολογία και τα άλλα πλεονεκτήματα της χώρας

5. Υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο δουλειάς που δυστυχώς οι σημερινές συνθήκες στην Ελλάδα το καθιστούν αδύνατο

Αν πχ κάποιος «έχει ένα κατάστημα στην Ελλάδα και θέλει να δηλώσει πως η εταιρεία του έχει έδρα στη Ρουμανία, για να μην πληρώνει φόρους», αυτό είναι και παράνομο αλλά και λανθασμένο. Η Ρουμανία σίγουρα δεν είναι για όλους! Για «περιπέτειες» ίσως υπάρχουν άλλες, πιο κατάλληλες χώρες. 

Ρουμανία: Αναπτύσσεται αλλά θέλει προσοχή και καλούς συνεργάτες

Η μεγαλύτερη χώρα της ΝΑ Ευρώπης προσφέρει πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές στους υποψηφίους επενδυτές, αυτό όμως δεν την καθιστά «παράδεισο που περιμένει κάποιον να γίνει πλούσιος χωρίς δουλειά». Όπως κάθε χώρα, θέλει προσοχή, σεβασμό και επιλογή των κατάλληλων συνεργατών. Με αυτούς στο πλευρό μας, κάθε πρόβλημα γίνεται πιο αντιμετωπίσιμο. Χωρίς αυτούς, ο κίνδυνος να πάθουμε ζημιά χωρίς να το καταλάβουμε είναι μεγάλος.

Η Ρουμανία αναπτύσσεται με σταθερά βήματα και η εισροή ευρωπαϊκών κονδυλίων θα την ανεβάσει περαιτέρω. Στην παρούσα συγκυρία αποτελεί μία ενδιαφέρουσα επιλογή ανάπτυξης για αυτούς που ξέρουν τι θέλουν.

 [email protected]

 Θεσσαλονίκη: 21 και 22.05. Αθήνα, 23 και 24.05

Στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 21 Απριλίου στις 12.00 στα πλαίσια του Money Show ο Ηλίας και ο Γρηγόρης Παπαγεωργιάδης θα οργανώσουν την ημερίδα με θέμα: «Ίδρυση Εταιρίας και Επενδύσεις στη Ρουμανία. Εμπόριο, Παραγωγή, Ακίνητα, Ευρωπαϊκά Προγράμματα + για ποιον ΔΕΝ είναι η Ρουμανία».

 Στις 23 και 24.05 θα είναι στην Αθήνα για συναντήσεις με ενδιαφερόμενους για ίδρυση εταιρείας στη Ρουμανία ή άλλες επενδύσεις. Για να κλείσετε ραντεβού: [email protected]  ή 6979 339400.

* Η Ρουμανική Σοσιαλιστική Κυβέρνηση επιδιώκει να:

·         Αυξήσει τους μισθούς στο Δημόσιο

·         Αυξήσει τα έσοδα με τους χαμηλούς φόρους

·         Μειώσει περιττές δαπάνες και να «συμμαζέψει» τις σπατάλες

...κρατώντας το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

 Το πρώτο τρίμηνο τα στοιχεία τη δικαίωσαν.

 * Ο κ. Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της MORE στη Ρουμανία, Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (ARBIO), εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομάζας (AEBIOM) και Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Ομοσπονδίας ProAgro (Ρουμανική ΠΑΣΕΓΕΣ).