Πρόληψη ή θεραπεία;

Πρόληψη ή θεραπεία;

Στο τελευταίο μας άρθρο στις 21 Ιανουαρίου μελετήσαμε τη θεωρία της πληροφοριακής αποτελεσματικότητας, και την επίδραση της στις τιμές των μετοχών. Αναφέραμε χαρακτηριστικά: “οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο αντανακλούν πλήρως και άμεσα οποιαδήποτε πληροφορία τις αφορά. Συνεπώς, η χρηματιστηριακή τιμή μιας μετοχής σε μια χρονική στιγμή πρέπει να αντιδρά μόνο στις πληροφορίες που την αφορούν, οι οποίες θεωρητικά είναι γνωστές σε όλους τους επενδυτές.

Στην αποτελεσματική αγορά οι παρελθούσες πληροφορίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στις χρηματιστηριακές τιμές και οι τιμές των μετοχών δεν θα πρέπει να αντιδρούν στις παλαιές αυτές πληροφορίες. Κάτι που συνέβη και στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς το τελευταίο εξάμηνο μετά τις εκλογές παρέμεινε σε αδράνεια λόγω μη ύπαρξης νέων πληροφοριών και προς απογοήτευση πολλών που περίμεναν πολλά.

Η άσχημη εικόνα παραμένει μέχρι σήμερα με καταλύτη τις εξελίξεις στον μεγάλο άρρωστο της χώρας, το πολύπαθο τραπεζικό μας σύστημα. Σε άρθρο μας στη  στήλη ένα χρόνο πριν, αναφέρουμε χαρακτηριστικά: «Η τιτλοποίηση των κακών δανείων που προωθείται από τους περισσότερους αναλυτές και οικονομολόγους των ευρωπαϊκών χωρών, με όλα της τα πλεονεκτήματα σε επίπεδο διασποράς κινδύνων, δεν είναι ικανή να ανακόψει το «γκρέμισμα του χάρτινου πύργου». Παρότι χάρη σε αυτή το πλήγμα που δέχθηκαν οι αμερικανικές τράπεζες δεν ήταν τόσο ισχυρό όσο θα ήταν σε άλλη περίπτωση, η διαφορά με την ευρωπαϊκή ένωση είναι στην μεγάλη καθυστέρηση της υιοθέτησής του και στο αιώνιο πρόβλημα της ανομοιογένειας του «κακού Νότου με τον καλό Βορρά».

Επανήλθαμε με την αβάσταχτη ελαφρότητα μιας κρίσης στις 24/10/2019 και αναφέραμε: «Τους τελευταίους τρεις μήνες γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ξένους τραπεζίτες να βρεθεί λύση για τα τραπεζικά κόκκινα δάνεια. Ένας αγώνας δρόμου για να αναβαθμιστεί η οικονομία της χώρας και κυρίως το τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει διαλυθεί. Ένας αγώνας δρόμου να προλάβουμε μια κρίση στις διεθνείς αγορές και να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Η πικρή αλήθεια είναι ότι και ο «ημίθεος» Ηρακλής και ο από «μηχανής θεός» υπήρξαν φανταστικά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας και των αρχαιοτάτων χρόνων…..η ταπεινή, προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι όλο το παιχνίδι γίνεται για τον περιβόητο «μουτζούρη»!

Οι τιτλοποιήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων από τα οποία το 60-70% είναι αδύνατο να εισπραχθεί δε θα βοηθήσουν το τραπεζικό σύστημα το οποίο έχει ανάγκη να αυξήσει τις εργασίες του, να δώσει νέα δάνεια και να δημιουργήσει κέρδη και μερίσματα για τους μετόχους του. Τα επόμενα δάνεια που θα δοθούν σε ποιους θα δοθούν και πώς θα τα πληρώσουν για να συνεχίσουν να υπάρχουν οι τράπεζες μας; Οι άνεργοι, οι μισθωτοί του 6ώρου με 500 ευρώ οι οποίοι θα πάρουν αύξηση 40% και θα φθάσουν τα 700 ευρώ; Η μήπως τα υπερκέρδη θα επέλθουν από το 1 ευρώ προμήθεια του λογαριασμού ρεύματος ή ύδρευσης, ή διατήρησης λογαριασμού; δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω!» Μάλλον ένας συνδυασμός «γέλια με κλάματα» είναι ο ιδανικός για την περίπτωση μας.

 Όπως αναφέρουμε στα περισσότερα άρθρα μας η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα βρίσκεται σε τεράστιο δίλημμα και περιμένει να εμφανιστεί ο «μαύρος κύκνος» που θα δώσει το έναυσμα για την εκκίνηση της μεγάλης πτωτικής κίνησης προς την απόλυτη καταστροφή της Wall Street. Η ελληνική αγορά απεύχεται το σενάριο, καθώς δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το τελευταίο εξάμηνο την μεγάλη ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών, και παρέμεινε εγκλωβισμένη στους «σταύλους του Αυγεία» Αυτούς ευτυχώς τους καθάρισε ο ημίθεος Ηρακλής!!! Η εμφάνιση του «κινέζικου ιού» δε στάθηκε ικανή να ανακόψει, προς ώρας τουλάχιστον, την ανοδική διάθεση των αγορών. Λειτούργησε ως αποκούμπι για να γράψουν εκ νέου νέα υψηλά. Εάν βέβαια τιθασευτεί τον επόμενο μήνα τότε γνωρίζετε τι θα συμβεί στις αγορές!

Η Wall Street ζει ένα παράφορο και πιθανότατα παράλογο για πολλούς αναλυτές ’99, με τις αποτιμήσεις των μετοχών να αψηφούν τους «νόμους της βαρύτητας». Τι κι αν η Tesla υποβαθμίστηκε το καλοκαίρι! Από τα 300 δολ. βρέθηκε στα 800 δολ., διόρθωσε προς τα 600 πριν λίγες ημέρες για να επανέλθει πάνω από τα 900!!! Τι μου θυμίζουν αυτές οι κινήσεις! Βέβαια τότε δεν είχαμε τις κεντρικές τράπεζες, μια σημαντική παράμετρος που σήμερα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Ότι και να συμβεί είναι αναμενόμενο σε αγορές που έχουν χορτάσει από τα υπερκέρδη της 12ετούς ανοδικής κίνησης, σε αντίθεση με την αρρωστημένη εικόνα της εγχώριας αγοράς.

Οι διεθνείς αγορές έχουν περιθώρια να χάσουν και 50%!!! Λογικό και αναμενόμενο και από τεχνικής απόψεως. Εδώ θα μπορούσαμε πλέον να πούμε άνετα ότι  η πρόληψη είναι προτιμότερη από την εκ των υστέρων θεραπεία, γιατί έχει λιγότερο κόστος και μεγαλύτερη, ίσως, επιτυχία! Για την ελληνική χρηματαγορά τι θα μπορούσαμε να πούμε; τι να προβλέψουμε και τι να θεραπεύσουμε;

Όταν σχεδιάζονται και προωθούνται σε εύθετο χρόνο οι κατάλληλες κινήσεις και μελέτες, με σωστή σειρά και αλληλουχία, είναι πιθανότερη η επιτυχία στην εφαρμογή τους. Αντιθέτως, η αδράνεια ενισχύει την υποβόσκουσα κρίση πράγμα που συχνά οδηγεί σε απότομες και καταστροφικές κινήσεις, (για μια μεγάλη μερίδα επενδυτών στην περίπτωση μας) σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας. Κάθε τι που δεν ακολουθεί μια κανονικότητα, συγκρινόμενο πάντα σε σχέση με την διεθνή εικόνα που επικρατεί, χρήζει προσοχής και επιφυλακής. Δεν μπορεί για παράδειγμα οι διεθνείς αγορές να έχουν «τρελαθεί» και η ελληνική να φοβάται ότι «θα πέσει ο ουρανός» σαν τους Γαλάτες του Αστεριξ! Απλώς, έχει συνειδητοποιηθεί ότι η έξοδος της οικονομίας από την κρίση δεν πρόκειται να τελεσφορήσει και να διασφαλίσει στη χώρα μας τροχιά σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης αν δεν συνοδευτεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οι  θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές σε διοίκηση και οικονομία, με κύρια χαρακτηριστικά την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομικής δράσης, θα συμβάλλουν στην ποιότητα των αποτελεσμάτων και τη στερέωση της κοινωνικής συνοχής. Το τελευταίο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής μας πορείας, την εξέλιξή μας ως χώρας και την αποφυγή μελλοντικών κινδύνων από επιστροφές σε λαϊκίστικες αντιλήψεις και «θεωρίες παιγνίων». Αν τούτο δεν συμβεί, ίσως δεν αποσοβηθεί ο κίνδυνος διαρθρωτικών δυσλειτουργιών που θα διευκολύνουν την επανάληψη και διαιώνιση της κρίσης με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον μας.

Οι «μαύροι κύκνοι» μπορεί να είναι σπάνια πτηνά, αλλά κάποτε εμφανίζονται! Οι «γύπες» όμως κυκλοφορούν ανάμεσα μας και περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να χτυπήσουν.…ας τους προλάβουμε προτού χτυπήσουν γιατί η θεραπεία την επόμενη φορά θα χρειαστεί «αναβολικά σκευάσματα»….