field_kentriki_fotografia
Το πουλέν της «διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας» και οι κουτουλιές του Θανάση!

Ο Θανάσης Καρτερός συμβούλεψε τον Αλέξη να αρχίσει τις… κουτουλιές και να πάψει να κλαίει σαν μωρό. Οπότε, ο πρώην ένοικος του Μαξίμου έχει δύο επιλογές: Να ακολουθήσει την πατρική συμβουλή του Θανάση Καρτερού και να κουτουλά όποιον βρίσκει μπροστά του ή να κάνει ό,τι του είπαν οι σύντροφοι της «διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας» στο Κόμο! Ποντάρω στο δεύτερο!

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πρόσωπο που για το σωστό ή το λάθος τρόπο είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης της κεντροαριστεράς. Αυτό αγοράζουν οι ξένοι μέντορές του. Ότι είναι το πρόσωπο που μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια. Αυτό ήταν και το νόημα της πρόσκλησής του στο συνέδριο του Ιδρύματος Ambrosseti στο Κόμο όπου  βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Χίλαρι Κλίντον και ο υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές, Φράντς Τίμερμανς. Η διεθνής της σοσιαλδημοκρατίας επέλεξε τον Αλέξη. Και μετά από την ήττα του στις εκλογές.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τον χρόνο μέχρι τις επόμενες εκλογές για να δημιουργήσει ένα… άλλο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ της κρίσης έχει πεθάνει. Είναι ξεκάθαρο γι'' αυτόν ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό προφίλ από εκείνο των επαναστατών που έστηναν λαϊκές δίκες στις πλατείες. Προσπάθησε να το κάνει όσο ήταν στην κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν εύκολο. Φοβήθηκε ότι δεν είχε αρκετό πολιτικό κεφάλαιο να κάψει σε εκείνη την φάση για να πετύχει τον επιδιωκόμενο στόχο. Τώρα του δίδεται η ευκαιρία να κτίσει κάτι «άλλο» από την αρχή. Αν αυτό θα λέγεται ΣΥΡΙΖΑ ή Δημοκρατικό Κόμμα είναι κάτι δευτερεύον.

Αυτή άλλωστε είναι και η απαίτηση της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας! Δεν μπορεί να δώσει το χρίσμα σε κάποιον που περπατάει στους δρόμους της Γένοβας! Μπορεί όμως να επενδύσει στον «εκσυγχρονιστή» Αλέξη Τσίπρα! Από την άλλη πλευρά οι άνθρωποι κατανοούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί μόνος του. Αν μπορούσε θα το είχε ήδη κάνει. Χρειάζεται βοήθεια (είναι το δεύτερο πράγμα που σημαίνει η συνάντηση του Κόμο) και αυτή μπορεί να βρεθεί μόνο στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ! Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί βασικό συστατικό της συνταγής της στροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλδημοκρατία. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει τον τρόπο να συγκεντρώνει τα πλήθη. Και το ΠΑΣΟΚ τα στελέχη που μπορούν να κυβερνήσουν!

Ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικό να βρίσκεται σε αναστάτωση. Η ραχοκοκαλιά του κόμματος του 3% κυβέρνησε την χώρα και θα ήθελε να το κάνει και πάλι. Ο Αλέξης, όμως, γνωρίζει ότι με αυτούς δεν γίνεται! Δεν μπορεί να επιστρέψει στο Μαξίμου με τον Καρτερό και τον Καρανίκα! Χρειάζεται κάτι άλλο!

Είναι φυσικό αυτός ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσει να παρασύρει τον κ. Τσίπρα στα νερά του. Δεν θέλει την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή αυτόματα μειώνει τον δικό του ρόλο. Αυτή την φορά δεν θα είναι ο Σπίρτζης και ο Ραγκούσης. Θα είναι ένας πιο «ψημένος» μηχανισμός που έχει μάθει καλά να επιβιώνει σε κάθε κατάσταση και θα έχει να προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα αυτό που του έλειψε στην προηγούμενη κυβερνητική του θητεία: Την ικανότητα της κυβερνησιμότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει χρεωθεί την πλήρη ανικανότητα των στελεχών του. Σωστά! Αυτός τους επέλεξε. Στην διαδρομή έλεγε ότι δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. Κι είχε δίκιο! Τώρα του δίδεται η δυνατότητα να επενδύσει σε ένα διαφορετικό μοντέλο. Και θα το κάνει! Το παρελθόν του έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να ξεφορτωθεί όποιον κρίνει ότι του δυσκολεύει την πορεία προς την εξουσία.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]