Πουλάει στους Ασιάτες τα σπίτια μας!

Πουλάει στους Ασιάτες τα σπίτια μας!

 

Ο κ Τσακαλώτος βάλθηκε να στείλει τα νοίκια στα ύψη, προφανώς για να ενισχύσει τα αγαπημένα του αδύναμα λαϊκά στρώματα. Αυτό, άλλωστε, είναι ένα από τα αποτελέσματα της περιοδείας του στις αγορές της Σιγκαπούρης και του Χόνγκ Κόνγκ, όπου πουλάει τα ελληνικά σπίτια (τα δικά μας) στα ασιατικά κοράκια (κατ αυτόν επενδυτές) ως «φτηνά που θα ακριβύνουν»!

Φαντάζομαι ότι αν οι υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τολμούσαν να βγουν γυροβολιά στις αγορές και να καλούν τους ασιάτες να αγοράσουν μαζικά (λέγε με επενδυτικές ευκαιρίες) τα σπίτια των Ελλήνων, επειδή οι τιμές τους τώρα είναι χαμηλές, θα είχε καεί το Σύνταγμα και κα' να δυο υπουργεία. Τώρα είναι απλώς Τρίτη.

Ο υπουργός όμως είναι σαφής και αποφασισμένος. Ψάχνει να βρει, απεγνωσμένα, χρήματα για να ψελλίσει ότι έρχονται επενδύσεις στη χώρα. Και ψάχνει, όπως ακριβώς έψαχνε η κυβέρνησή του με Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αφού δεν μπορούσε να παραμυθιάσει και να προσελκύσει επενδυτές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ κατέφυγε τότε δια των συγγενών του κ Τσίπρα (έτσι γίνεται στα δημοκρατικά καθεστώτα: τα λεφτά τα τρέχουν οι συγγενείς του ηγέτη) στο Ιραν, τη Ρωσία, την Κίνα, νομίζοντας ότι υπάρχει φιλία χωρίς χρήμα στην παγκόσμια οικονομία! Και φυσικά έφαγε πόρτα. Η αλληλεγγύη των λαών είναι για να πουλάμε χόρτο σε αφελείς.

Σ αυτά τα χνάρια ο Ευκλείδης ζητιανεύει τώρα από τους πλούσιους της Άπω Ανατολής (που τώρα δεν είναι «μαύροι επιχειρηματίες» και «εκμεταλλευτές του λαού») για να έρθουν στην Ελλάδα να ακουμπήσουν τα κεφάλαιά τους. Και τι τους δίνει; Τα σπίτια μας! Γιατί, τα λιμνάζοντα και ανεκμετάλλευτα ακίνητα του ελληνικού δημοσίου ούτε που είναι επακριβώς καταγεγραμμένα. Άσε που η Κνωσός και το αρχαίο θέατρο της Λάρισας έχουν ήδη δεσμευτεί στο Υπερταμείο. Πρόλαβαν οι Ευρωπαίοι… αλληλέγγυοι.

Ο Ευκλείδης είναι ευθύς. Σε συνέντευξή του στο Nikkei Asian Review δήλωσε ότι τώρα είναι ευκαιρία να τοποθετηθούν οι ασιάτες στα ελληνικά ακίνητα, «την ώρα που αρχίζουν να αυξάνονται οι τιμές».

Οι αναγνώστες καλό είναι να ξέρουν ότι τα ακίνητα στην Ελλάδα, και κατ επέκταση τα νοίκια, ήταν σε λογικές τιμές που καθόριζε η τσέπη του μέσου Έλληνα, μέχρι τον πόλεμο του Λιβάνου. Τότε, τέλη του '60 με αρχές του 1970 έφτασαν εδώ πλούσιοι Λιβανέζοι, εγκαταλείποντας τη χώρα τους για να σωθούν, και αγόραζαν διαμερίσματα και μονοκατοικίες όσο όσο.

Οι Έλληνες ιδιοκτήτες που μυρίστηκαν ψητό πουλούσαν σε τιμές πολλαπλάσιες από εκείνες της αγοράς. Το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο να εκτοξευτούν οι τιμές σχεδόν όλων των ακινήτων της Αθήνας στα ύψη. Αλλά, να εκτοξευτούν και τα νοίκια. Με δυσμενέστατες επιπτώσεις στα φτωχότερα νοικοκυριά.

Οι τιμές των ακινήτων αυτή τη στιγμή είναι είτε απαξιωμένες σε αρκετές περιοχές της χώρας, είτε εκτιναγμένες εξ αιτίας της χρονομίσθωσης με την Airbnb. Έτσι, στις περιοχές που έχουν τουριστική ζήτηση υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ενοικίων και για τους φοιτητές, αλλά και για τις αδύναμες οικογένειες. Προφανώς αυτά δεν ενδιαφέρουν τον μαρξιστή υπουργό. Που, όπως και οι καπιταλιστές συνάδερφοί του, χρειάζεται λεφτά για να κουνήσει τη μηχανή που λέγεται Ελλάδα.

Θα είχε ενδιαφέρον να μας πει το μείζον ο υπουργός: Τι έδωσε και τι δίνει στους ασιάτες «επενδυτές» ως αντάλλαγμα, ως «λουκουμάκι», για να φέρουν εδώ τα χρήματά τους. Δεδομένου ότι όλοι αυτοί είναι κερδοσκόποι. Δεν δίνουν λεφτά για την ψυχή της μάνας τους. Και ως κερδοσκόποι μυρίζονται τις ευκαιρίες προτού ακόμα τις δει ο άπειρος υπουργός.

Έλα, όμως, που μέχρι τώρα δεν τις έχουν μυριστεί. Τι να μυριστούν άλλωστε! Το σταθερό πολιτικό και οικονομικό κλίμα στη χώρα; Την ανάπτυξη; Την «εργασιακή ειρήνη»; Το στέρεο φορολογικό σύστημα; Τη δίκαιη και ταχύτατη δικαιοσύνη; Τους ξεκάθαρους νόμους; Τις αντιγραφειοκρατικές δημόσιες περιουσίες;

Επειδή, όμως, ο υπουργός τα ξέρει όλα αυτά, πουλάει ό,τι του είναι πιο εύκολο, που δεν επηρεάζεται τόσο από όλα τα παραπάνω… πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Τα ελληνικά ακίνητα. Μόνο που αν τα καταφέρει θα επιφέρει τρείς επιπτώσεις στη χώρα:

  1. Θα εκτινάξει τις τιμές των ακινήτων σε σημείο που θα είναι ακόμα πιο αδύνατο να αγοράσει σπίτι Έλληνας της μεσαίας και μικρομεσαίας τάξης. Του οποίου το εισόδημα και το τραπεζικό σύστημα καθιστούν ήδη σχεδόν απαγορευτική μια τέτοια κίνηση.

  2. Θα εκτινάξει στα ύψη τα νοίκια όχι μόνο στις επίζηλες περιοχές, αλλά παντού. Αφού οι τιμές συμπαρασύρονται σε όλο το εύρος της αγοράς. Με αποτέλεσμα να πληγούν κυρίως οι πιο αδύναμοι από τους πολίτες.

  3. Θα περιορίσει ακόμα περισσότερο το ποσοστό που οι ντόπιοι έχουν σπίτια στον τόπο τους. Δεδομένου ότι ήδη Κινέζοι, Ανατολικοευρωπαίοι εκτός ΕΕ και Ρώσοι άγνωστης φυσιογνωμίας ξεπλένουν λεφτά, αγοράζοντας κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ακίνητα για μια χρυσή βίζα στη χώρα. Καθ υπερβολή, μετά και από την επέλαση των ξένων τουριστικών ομίλων, που αγοράζουν ελληνικές επιχειρήσεις, μια μέρα θα τριγυρνάμε στη χώρα μας και θα είμαστε εδώ φιλοξενούμενοι, ενοικιαστές ή εσωτερικοί μετανάστες.

Αυτά όλα θα συμβούν, αν συμβούν, στη μεσαία τάξη. Γιατί όσοι έχουν λεφτά θα ξανακερδίσουν αγοράζοντας και πουλώντας. Το ανησυχητικό είναι ότι ο μαρξιστής υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι οι τιμές των ακινήτων σήμερα είναι στο μισό αυτών πριν από την κρίση. Επομένως, έχει προδιαθέσει και για το ύψος του επόμενου μπουμ.

Η πολιτική, λέει, είναι σαν το βιολί. Το κρατάς με το αριστερό και το παίζεις με το δεξί. Μόνο που ο υπουργός ξέρει απλώς να το κρατάει. Δεν έχει ιδέα πώς να παίζει.

Γ Παπαδόπουλος- Τετράδης