Πόσα χρήματα έδωσε ο κόσμος της τέχνης σε Μπάιντεν και Τραμπ

Πόσα χρήματα έδωσε ο κόσμος της τέχνης σε Μπάιντεν και Τραμπ

Δεν είναι μυστικό ότι σύσσωμο το Χόλυγουντ «πυροβολεί» στο άκουσμα του ονόματος Τραμπ. Δεν είναι μόνο τα λαμπερά αστέρια όπως οι Ντε Νίρο, Ντι Κάπριο ή Τζορτζ Κλούνει, που έβαλαν βαθιά το χέρι στη τσέπη και έβγαλαν πύρινους λόγους εναντίον του Αμερικανού Προέδρου. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα από το Bloomberg αποκαλύπτει το μέγεθος των δωρεών που συγκέντρωσαν οι δύο υποψήφιοι από τους παραγωγούς, τους ανθρώπους δηλαδή που κινούν τα νήματα της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Τα δεδομένα που αναφέρει το δίκτυο αφορούν τη φετινή χρονιά έως την 1η Οκτωβρίου κι αποτυπώνουν με σαφήνεια το μέγεθος διείσδυσης των δύο υποψηφίων στους επενδυτές του σινεμά. Με καταγεγραμμένες 10.000 δωρεές, το 90% χρηματοδότησε την εκστρατεία Μπάιντεν και μόλις το 10% ενίσχυσε το στρατόπεδο Τραμπ.

Παρόμοια είναι και η εικόνα για τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο της κουλτούρας και των γραμμάτων. Το υψηλότερο ποσοστό που ψήφισε «δαγκωτό» Μπάιντεν είναι οι εκδότες συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό 94% σε σύνολο 12.000 δωρεών. Από κοντά οι συγγραφείς και οι δημοσιογράφοι που μάζεψαν 86% υπέρ των Δημοκρατικών από 34.000 καταγεγραμμένες προσφορές. Η πλειοψηφία του καλλιτεχνικού κόσμου με μικρές ή γενναιόδωρες χορηγίες τάχθηκε σαφώς ενάντια στη δεύτερη θητεία Τραμπ. Το 78% των καλλιτεχνών χρηματοδότησε τους Δημοκρατικούς. Συγκεκριμένα, ο κλάδος των φωτογράφων πρόσφερε πάνω από 6.500 συνδρομές, με το 78% να ενισχύει τον Μπάιντεν. Περισσότερες ήταν οι δωρεές από τους επαγγελματίες μουσικούς (13.000), αλλά κι εκεί οι Δημοκρατικοί συγκέντρωσαν το 80% των χορηγιών. Και βέβαια οι ηθοποιοί, στο γενικότερο ρεύμα του Χόλυγουντ, συνέδραμαν τον Μπάιντεν σε ποσοστό 84%. Στο ίδιο περίπου νούμερο κινήθηκε η υποστήριξη που πήρε κι από τους αρχιτέκτονες (85% σε 13.000 δωρεές).

Συνολικά, η «πίτα» των προσφορών από το εκλογικό σώμα διατέθηκε στις επίσημες πλατφόρμες των δύο αντιπάλων, το ActBlue για τους Δημοκρατικούς και, αντίστοιχα, το WinRed, για τους Ρεπουμπλικάνους. Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μοιράστηκε ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, καταγράφοντας 50% για τον Τραμπ και 50% για τον Μπάιντεν. Μπορεί να επισημανθεί κι ένας «εμφύλιος» στους γιατρούς των Η.Π.Α., όπου οι «χειρουργοί» (49% Τραμπ / 51% Μπάιντεν) και οι «οδοντίατροι» ( 52% Trump / 48% Biden) μοιράστηκαν στα δύο στρατόπεδα. Από τα παράδοξα της έρευνας είναι η κατηγορία όσων δήλωσαν «επαγγελματίες ακινήτων». Ενώ η πορεία του Τραμπ σημειώνεται και μάλιστα με επιτυχία στο χώρο του real estate, ενισχύθηκε οικονομικά από το 49% των δωρητών, έναντι ποσοστού 51% που τάχθηκε στο πλευρό Μπάιντεν. Ποιοι ήταν λοιπόν αυτοί που συντριπτικά έδωσαν τον οβολό τους για να επανεκλεγεί ο Αμερικανός Πρόεδρος; Οι «νοικοκυρές» με 96% και «τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή αναπηρία» με 93%.

Ακολουθούν τα νούμερα από τον καλλιτεχνικό κόσμο:

Καλλιτέχνες: 18.000 δωρεές 22% Τραμπ/ 78% Μπάιντεν

Φωτογράφοι: 6.600 δωρεές 22% Τραμπ/ 78% Μπάιντεν

Μουσικοί: 13.000 δωρεές 20% Τραμπ/ 80% Μπάιντεν

Ηθοποιοί: 3.300 δωρεές 16% Τραμπ/ 84% Μπάιντεν

Συγγραφείς: 34.000 δωρεές 14% Τραμπ/ 86% Μπάιντεν