Πώς και πόσο θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ η Novartis;

Πώς και πόσο θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ η Novartis;

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Πώς και πόσο θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ η Novartis; Δύο είναι οι ερωτήσεις στις οποίες θα πρέπει να δίνει απάντηση κάθε πολιτική ανάλυση μέχρι τις εκλογές:

Πόσο βλάπτει/ωφελεί κάθε κόμμα κάποιο πολιτικό γεγονός.

Πώς το όφελος ή η βλάβη θα μεταφραστούν στην κάλπη.

Για τη Novartis, από την αρχή της ιστορίας, γνωρίζουμε από τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων που καλύπτουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ήταν μια υπόθεση στην οποία οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχαν επενδύσει πάρα πολλά.

Η σύνδεση της σημερινής ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με το “αμαρτωλό παρελθόν”, η εμμονή να αποδείξουν ότι τα δύο κόμματα που κυριάρχησαν από το 1974 έως το 2012 ήταν ένα ενιαίο σύστημα εξουσίας που όχι μόνο δεν έμαθε τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος αλλά συνέχισε να “πλιατσικολογεί” και μετά την κατάρρευση του κράτους, δεν είναι απλώς η ραχοκοκαλιά του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, μετά τις αλλεπάλληλες ματαιώσεις και διαψεύσεις, μετά την “μνημονιοποίηση” των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την απαξίωση κάθε έννοιας του αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος είναι και ο λόγος της ύπαρξής του, το “Raison d'etre του”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, με τον τρόπο που το συνηθίζει, δεν αρκέστηκε στο να επιχειρήσει να ενοχοποιήσει εμβληματικούς αντιπάλους του όπως είναι ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Άδωνης Γεωργιάδης. Θέλησε να ταπεινώσει όλο τον κεντρώο-προοδευτικό χώρο γιαυτό και έσυρε ως κατηγορούμενους, αναγκάζοντάς τους σε μια δραματική απολογία ανθρώπους όπως ο Παναγιώτης Πικραμμένος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση σήμερα, άσχετα από το πως θα εξελιχθεί επιβεβαιώνει βασικώς δύο πράγματα:

Την ανικανότητά του ΣΥΡΙΖΑ να διεκπεραιώσει οποιαδήποτε υπόθεση είναι σημαντική για τον χώρο του. Υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, υπέγραψε νέα. Υποσχέθηκε καταδίκες πολιτικών αντιπάλων για διαφθορά, βρίσκεται απολογούμενος για μεθοδεύσεις.

Επιβεβαιώνει όσα του καταμαρτυρούν μείζων και ελάσσων αντιπολίτευση για απόπειρα εγκαθίδρυσης καθεστώτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει βέβαια ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι το πρώτο κόμμα. Όπως γράφουμε εδώ και μήνες, από τον “Φιλελεύθερο” ακόμα, είναι ζωτικό για εκείνον να καταφέρει να πείσει κάποιους από τους ψηφοφόρους του 2015 να προσέλθουν στις κάλπες. Αυτοί, για την ώρα και με την απουσία κεντροαριστερής εναλλακτικής, φαίνεται ότι την Κυριακή των εκλογών θα κάτσουν στο σπίτι τους.

Φυσικά και εφόσον τους αναλογούν παροχές τις αποδέχονται αλλά για να συγχωρήσουν την ματαίωση και την ταπείνωση που υπέστησαν όταν το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος έγινε ΝΑΙ μέσα σε λιγότερες από οκτώ ώρες και να προσέλθουν στην κάλπη, χρειάζονται μια επιτυχία ισχυρά συμβολικού χαρακτήρα. Η επιτυχία του “Σχεδίου Novartis” θα λειτουργούσε ακριβώς έτσι. Αν δεν αποτύγχανε παταγωδώς.