7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Πολεμικός σανός

Πολεμικός σανός

Της Κατερίνας Γαλανού

Δεν είναι ούτε η ελαφρότητα ούτε ο υπερτροφικός λόγος του (κατά τον Φ. Κουβέλη) οι αιτίες που ο Πάνος Καμμένος «βάζει φωτιά στα τόπια» με τις δηλώσεις του περί «τρελού Ερντογάν», θερμού επεισοδίου και «Εξπρές του μεσονυχτίου» για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Ούτε η ανάγκη της συγκυβέρνησης που υπαγορεύει στον Αλέξη Τσίπρα δήθεν να ανέχεται τις εθνικιστικές εξάρσεις του συγκυβερνήτη του.

Είναι προϊόν ενός ακόμη κυνικού σχεδιασμού. Ταΐζοντας με φόβο και ανασφάλεια τους πολίτες για τον «τρελό Ερντογάν», που δεν αποκλείεται να κρατήσει στη φυλακή για καμιά 15ετία τους δύο Ελληνες και να στήσει και ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δημιουργεί το αναγκαίο προπέτασμα καπνού για να κρύψει βολικά όσα πρέπει προς το παρόν να κρυφτούν.

Ο καβγάς της... παραλλαγής Καμμένου και Ερντογάν και το ποιοι πάστωσαν ποιους στον βυθό του Αιγαίου το 1922 και ποιοι τους «κανόνισαν» το 1821 τραβάει το βλέμμα της ελληνικής κοινωνίας από τα όσα κανονίζει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς με Ζάεφ και Ράμα για το Σκοπιανό και το Αλβανικό, υπό τις επίμονες και διαρκείς παροτρύνσεις των ΗΠΑ.

Το πόσο «στημένο» είναι το σκηνικό έντασης (από ελληνικής πλευράς) αποκαλύπτει και η επαναλαμβανόμενη αποστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι τώρα πρέπει να επιλύσουμε τα ζητήματα στα βόρεια σύνορα, ώστε η χώρα να μη σπαταλάει πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο και να ασχοληθεί με την Τουρκία. «Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική... θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία όσο και με την ΠΓΔΜ» επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός.

Είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα ο υπερδραστήριος πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Αμυνας, όπου είχε «αποθεώσει» τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας «στην προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων (σ.σ. Σκόπια και Αλβανία) στους ευρωατλαντικούς θεσμούς». Ο κ. Πάιατ, που σε άλλες περιόδους θα προκαλούσε φλύκταινες στους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ και τις οργισμένες δηλώσεις τους, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα η οποία, όπως είπε, «διαδραματίζει ηγετικό ρόλο ως μια από τις λίγες χώρες που συναντά και υπερβαίνει τις εθνικές υποχρεώσεις έναντι του ΝΑΤΟ...».

Ο πολεμικός σανός που μπαίνει άφθονος στις ταΐστρες του έθνους από την εθνολαϊκιστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κρύβει επιμελώς και την τεράστια επιχείρηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να τακτοποιηθούν στο κράτος οι κομματικές λεγεώνες και να φτιαχτούν οι πελατειακές εκλογικές εφεδρείες.

* Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Τετάρτης 4 Απριλίου, αρ. φύλλου 93.

Φωτογραφία: Intimenews